Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βράζει η Χειμάρρα – Η αλβανική κυβέρνηση των καρτέλ γκρεμίζει τη Δευτέρα ελληνικά σπίτια

Βράζει η Χειμάρρα – Η αλβανική κυβέρνηση των καρτέλ γκρεμίζει τη Δευτέρα ελληνικά σπίτια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Βόρεια Ήπειρος, Βορειοηπειρώτες, Ελληνική Ομογένεια, Εμπόριο Ναρκωτικών, Έντι Ράμα, Ναρκωτικά, Σαϊμίρ Ταχίρι, Χειμάρρα,

Βουτηγμένο στο σκάνδαλο των καρτέλ ναρκωτικών το καθεστώς Ράμα [διαβάστε εδώ] αποφάσισε για λόγους αποπροσανατολισμού της αλβανικής κοινής γνώμης να προχωρήσει στην κατεδάφιση ελληνικών σπιτιών στο κέντρο της Χειμάρρας.

Το καθεστώς έστειλε αιφνιδιαστικά την Τετάρτη τελεσίγραφα σε ελληνικές οικογένειες της Χειμάρρας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να κατεδαφιστούν.

Με αυτά τα τελεσίγραφα η κυβέρνηση Ράμα προσπαθεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα.

Υπενθυμίζεται πως τα κτίρια έχουν ορισθεί για κατεδάφιση, στο πλαίσιο του σχεδίου Αστικής Ανάπλασης του κέντρου της Χιμάρας.

Οι ομογενείς διαμηνύουν στο καθεστώς Ράμα ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και ετοιμάζουν δυναμική συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο την Δευτέρα το πρωί.

Ο πρόεδρος της Ομόνοιας Χειμάρρας Διονύσης Μπελέρης και μέλη της ελληνικής Ομογένειας κάνουν αίτηση αναστολής της εκτέλεσης των κατεδαφίσεων στα διοικητικά δικαστήρια της πόλης.

Η ομογενειακή βορειοηπειρωτική οργάνωση “Ομόνοια” καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της:

Στις 18/10/2017, μετά λύπης μας πληροφορηθήκαμε από ορισμένους οικογενειάρχες πως, η Επιθεώρηση Προστασίας Περιβάλλοντος του Δήμου Χειμάρρας, τους απέστειλε έγγραφα με τα οποία τους ζητούσε εντός 5 ημερών να ελευθερώσουν τα κτήρια που έχουν ορισθεί για κατεδάφιση, στο πλαίσιο του παράνομου σχεδίου Αστικής Ανάπλασης του κέντρου της Χεμάρρας.

Στην τελευταία συνάντηση της 06/10/2017 ανάμεσα στους εκπροσώπους της κυβέρνησης και τους ιδιοκτήτες συμφωνήθηκε πως:

1. Πριν από κάθε ενέργεια θα συστηνόταν μια ομάδα εργασίας για την τελική καταγραφή των ιδιοκτησιών στην προαναφερόμενη περιοχή.

2. Στο Γενικό Σχέδιο, που εγκρίθηκε στη σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου στο χωριό Κούτς, πριν περάσει στο ΚΚΤ, θα ενσωματώνονταν οι αλλαγές που θα προέκυπταν μετά από διαβούλευση με τους κατοίκους.

Βλέποντας ότι τα ανωτέρω δεν γίνονται σεβαστά εκ μέρους της Κυβέρνησης και του Δημαρχείου, εμείς οι εκπρόσωποι των κατοίκων της Χειμάρρας, απευθυνόμαστε στον Πρωθυπουργό ζητώντας να σταματήσει τις παράνομες κ αντισυνταγματικές ενέργειες του Δημάρχου Χειμάρρας.

Επίσης καλούμε όλη την Κοινότητα από την Παλάσα έως Νιβιτσα να συμμετέχουν μαζικά στην διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 23/10/2017 ώρα 10.30 μπροστά από το Δημαρχείο Χειμάρρας.

Δ.Ε.Ε.Ε.Μ ΟΜΟΝΟΙΑ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ

Δημοκρατικό Κόμμα-Παράρτημα Χειμάρρας

Κ.Ε.Α.Δ. – Παράρτημα Χειμάρρας

Συμμαχία για την Προστασία της Ιδιοκτησίας, Ιστορίας και Παραδόσεων Χειμάρρας

Σωματείο “Παράλια”

Ένωση Χειμαρριωτών Αμερικής

Ένωση Χειμαρριωτών «Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ» Αθηνών

Κοινωνικές Οργανώσεις

Κοινότητα Χειμαρριωτών Τιράνων

Αυστηρή προειδοποίηση στα Τίρανα από το ελληνικό ΥΠΕΞ:

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την Πέμπτη την ακόλουθη αυστηρή ανακοίνωση:

«Προκαλεί ανησυχία η διαφαινόμενη διασύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος με την πολιτική σκηνή της Αλβανίας, όπως καταδεικνύει και η πρόσφατη σύλληψη του επικεφαλής κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, οποίος τυγχάνει και συγγενής ενός μέχρι πρότινος κορυφαίου Υπουργού της κυβέρνησης Ράμα.

»Εξίσου προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί μέτρα καταστροφής περιουσιών των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, στο πλαίσιο πολιτικής ξεριζωμού της ιστορικής παρουσίας του ελληνισμού στην περιοχή της Χειμάρρας.

»Η χθεσινή απόφαση των αλβανικών Αρχών επιβεβαιώνει ότι ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για τις μειονότητες αποτελεί ένα βήμα πίσω για την κύρια μειονότητα της Αλβανίας.

»Πολλοί δε την ερμηνεύουν ως πράξη που αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της αλβανικής κοινής γνώμης από το μείζον πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει με το ναρκεμπόριο. Ελπίζουμε να μην είναι έτσι».

Προσπάθεια αποπροσανατολισμού με στόχο την ελληνική εθνική μειονότητα

Η αλβανική εφημερίδα Στάνταρτ και η ιστοσελίδα Syri.net, υποστηρίζουν σε δημοσιεύματά τους ότι ο Έντι Ράμα επιδιώκει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη της χώρας του από το σκάνδαλο με τον στενό συνεργάτη του και πρώην πρωτοκλασάτο υπουργό του, Σαϊμίρ Ταχίρι, που σύμφωνα με στοιχεία των ιταλικών Αρχών φέρεται να εμπλέκεται σε καρτέλ ναρκωτικών, προκαλώντας την ελληνική εθνική μειονότητα στη Χειμάρρα.

Όπως διαβάζουμε στο αλβανική δημοσίευμα, «στο αποκορύφωμα της κυβερνητικής κρίσης που πλήττει την κυβερνητική πλειοψηφία λόγω των παρακολουθήσεων του κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, όπου αναφέρεται και το όνομα του τέως υπουργού Σαϊμίρ Ταχίρι, ο πρωθυπουργός Ράμα προχώρησε την Τετάρτη σε κίνηση τακτικής για να απομακρύνει την προσοχή του κοινού από το καυτό αυτό θέμα.

»Σε 19 οικογένειες της Μειονότητας στη Χειμάρρα εστάλη εντολή από την Επιθεώρηση Χωροταξίας, με την οποία τους ζητείται να εκκενώσουν τα σπίτια τους εντός 5 ημερών.

»Τα σπίτια αυτά που βρίσκονται σε κεντρικό σημείο της Χειμάρρας, προβλέπεται να κατεδαφιστούν, στο πλαίσιο απόφασης της κυβέρνησης για το σχέδιο ανάπλασης της Χειμάρρας.

»Οι κάτοικοι της Χειμάρρας, μέλη της Ελληνικής Μειονότητας, διαμαρτυρήθηκαν πριν από μέρες, όταν στη Χειμάρρα βρέθηκαν για διαπραγματεύσεις οι υπουργοί της κυβέρνησης Ράμα, Νταμιάν Γκικνούρι και Μιρέλα Κουμπάρο.

»Μετά τη συνάντηση με τον Γκικνούρι [σ.σ. είναι Έλληνας Βορειοηπειρώτης εξωμότης], ο οποίος είναι και βουλευτής της περιοχής, ο υπουργός διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονταν μέχρι την επίτευξη από κοινού συμφωνίας, στη βάση της οποίας θα ήταν το ποσό της αποζημίωσης που η κυβέρνηση θα έδινε στους κατοίκους σε περίπτωση κατεδάφισης.

»Σήμερα όμως, ενώ οι κάτοικοι περίμεναν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση να συνεχίζονταν, έλαβαν το ειδοποιητήριο από την Επιθεώρηση που τους ζητά να εκκενώσουν τα σπίτια τους εντός 5 ημερών, πράγμα που αποτελεί μια ανοικτή και περιττή πρόκληση, εκτός και εάν είναι σκόπιμη.

»Εκείνο που κάνει πιο ύποπτη την απόφαση της Επιθεώρησης, είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με τα όσα προβλέπει η απόφαση Αρ. 145/22.02.2017 της Κυβέρνησης, για την κατεδάφιση συνολικά 21 κατοικιών, από την απόφαση για κατεδάφιση συνολικά 21 κατοικιών, από την απόφαση της Επιθεώρησης προκύπτει ότι δύο κατοικίες εξαιρέθηκαν απ΄ αυτή.

»Πρόκειται για κατοικία οικογένειας με το επώνυμο Γκόρο, συγγενείς του Δημάρχου Χειμάρρας Γκέργκι Γκόρο [σ.σ. του ατιμασμένου δημάρχου Χειμάρρας που η ελληνική κυβέρνηση αφαίρεσε την υπηκοότητα εξαιτίας της αντεθνικής του δράσης], και κατοικία οικογένειας με το επώνυμο Ζώτο, αδελφής του προέδρου του Παραρτήματος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Χειμάρρα.

»Αυτό αυξάνει περισσότερο τις υπόνοιες ότι η απόφαση της Επιθεώρησης αποτελεί εμφανώς μια πρόκληση που επινοήθηκε από το Γραφείο προπαγάνδας της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί να απομακρύνει την προσοχή του κοινού από το «Φάκελο της Χρονιάς» στον οποίο είναι αναμειγμένος ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην υπουργός Σαϊμίρ Ταχίρι».

Μπελέρης: Ο Ράμα να κατεδαφίσει τα σπίτια των εγκληματιών, όχι των έντιμων πολιτών

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη Χειμάρρα, Φρέντυ Μπελέρης, σύμφωνα με την αλβανική ιστοσελίδα Shqiptarja.com, αντέδρασε αμέσως μετά την άφιξη των ειδοποιητηρίων του Δήμου Χειμάρρας προς τους κατοίκους για εκκένωση των σπιτιών τους.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με το Μπελέρη, εξηγείται με τους σκοπούς της κυβέρνησης να τραβήξει την προσοχή της κοινής γνώμης από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων του κυκλώματος των ναρκωτικών.

«Μας εξαπάτησαν. Μας υποσχέθηκαν ότι πριν ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις, οι κάτοικοι θα έπαιρναν τους τίτλους ιδιοκτησίας.

»Στη συνέχεια, θα είχαμε διαβουλεύσεις για το σχέδιο, ώστε να βρεθεί η πιο σωστή λύση.

»Πρόκειται για μια αυθάδη και απρόοπτη απόφαση, η οποία κατά την άποψή μου, έχει σχέση με άλλα προβλήματα της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί να απομακρύνει την προσοχή της κοινής γνώμης από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

»Επιδιώκουν να καλύψουν το σκάνδαλο που έσκασε με τις παρακολουθήσεις για τον τέως υπουργό Ταχίρι, στρέφοντας την προσοχή της αλβανικής κοινής γνώμης σε ενδεχόμενη αντιπαράθεση στη Χειμάρρα.

»Η κατεδάφιση σπιτιών και επιχειρήσεων στη Χειμάρρα δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί, ούτε και να αντιμετωπιστεί ως αντιπαράθεση ανάμεσα σε Αλβανία και Ελλάδα, διότι πρόκειται για Αλβανούς πολίτες που πληρώνουν φόρους και έχουν όλα τα δικαιώματα όπως οι υπόλοιποι πολίτες της Αλβανίας.

»Ο κ. Ράμα, να πάει να κατεδαφίσει τα σπίτια των εγκληματιών και όχι των έντιμων πολιτών, να μην κατεδαφίζει σπίτια ηλικίας τριακοσίων ετών, επιδιώκοντας να χειραγωγεί την κοινή γνώμη για δήθεν διάλογο και από την άλλη να ενεργεί μπαμπέσικα, δίνοντας εντολή για κατεδάφιση των κατοικιών των έντιμων φορολογούμενων.

»Δεν επιθυμώ πολιτικοποίηση της υπόθεσης. Εγώ ως στέλεχος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, μπορεί να έχω τις δικές μου θέσεις για την Ελληνική Μειονότητα στη Χειμάρρα, αλλά σήμερα μιλάμε για κατοικίες Αλβανών πολιτών που κατεδαφίζονται άδικα.

»Η Αντιπολίτευση, η κοινή γνώμη, οι διανοούμενοι, θα πρέπει να ταχθούν στο πλευρό των έντιμων αυτών ανθρώπων από τους οποίους αρπάζουν τις περιουσίες που κληρονομούσαν επί αιώνες.

»Εμείς θα υπερασπιστούμε όπως μπορέσουμε. Τη στιγμή αυτή που μιλάμε, στους κατοίκους επικρατεί ένταση. Σε ένα κράτος δικαίου, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάσει τους νόμους και να ληστεύει τους πολίτες του.

»Όταν η κυβέρνηση παραβιάζει τους νόμους, οι πολίτες αποκτούν το συνταγματικό δικαίωμα να υπερασπιστούν στο όνομα του νόμου. Από αύριο θα προσφύγουμε στο Διοικητικό Δικαστήριο Αυλώνας, ζητώντας να παγώσει την απόφαση μέχρις ότου για το θέμα αποφασίσει το Δικαστήριο.

»Έχουν γίνει δύο συνεδριάσεις και το θέμα είναι υπό εξέταση, μέχρις ότου εκδοθεί απόφαση, ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει τίποτα», δήλωσε ο Μπελέρης στους δημοσιογράφους.

Όχι μόνο Αλβανοί αλλά και Ευρωπαίοι και Αμερικανοί πολίτες

Μπορεί ο κ. Μπελέρης να μην το αναφέρει στις δηλώσεις του στον αλβανικό Τύπο, αλλά οι κάτοικοι της Χειμάρρας εκτός από την αλβανική υπηκοότητα έχουν και την ελληνική. Είναι δηλαδή πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης πάμπολλοι Χειμαρριώτες έχουν και την αμερικανική υπηκοότητα.

Το TRIBUNE έχει τονίσει και στο παρελθόν ότι η Χειμάρρα είναι πρωτίστως θύλακας πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Είναι υποχρέωση όχι μόνο των ελληνικών Αρχών αλλά και των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών να προστατέψουν τους πολίτες τους στη Χειμάρρα από ένα αδίστακτο καθεστώς, που είναι γνωστό στους πάντες ότι διασυνδέεται με καρτέλ ναρκωτικών και άλλες εγκληματικές οργανώσεις.

Σχετικά άρθρα