Ο Αλβανός Πρωθυπουργός προσλαμβάνει στην κυβέρνηση υφυπουργούς από τη γειτονική χώρα και οργανώνει κοινές δράσεις με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό και πρώην διοικητή του UCK Ραμούς Χαραντινάι.
Σαν άλλος αυτόκλητος πάτρωνας των Δυτικών Βαλκανίων, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα προχώρησε στη σύσταση κυβέρνησης με… μεταγραφές υφυπουργών από το γειτονικό Κόσοβο, φανερώνοντας διαθέσεις παναλβανικού μεγαλοϊδεατισμού.
Κι αυτό σε μια περίοδο κατά την οποία οι επαφές μεταξύ Τιράνων και Πρίστινα πυκνώνουν σε σύμπραξη με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό (άλλοτε διοικητή του UCK) Ραμούς Χαραντινάι, εν όψει μάλιστα και των κοινών παναλβανικών εορτασμών του έτους 2018 ως «έτους Γκιέργκι Καστριότι Σκεντέρμπεη».
Από τους 33 υφυπουργούς του κυβερνητικού σχήματος που παρουσίασε ο Ράμα το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αλβανία, οι τέσσερις προέρχονται από το γειτονικό Κόσοβο.
Πρόκειται για τον υφυπουργό Τουρισμού και Περιβάλλοντος Χαϊρούλα Τσέκου, την υφυπουργό Παιδείας και Νέας Γενιάς Μπέσα Σαχίνι, την υφυπουργό Πολιτισμού Βαλμπόνα Σουγιάκου, και την υφυπουργό Υγείας Ιλιριάνα Μπαϊρακτάρι.
Μέχρι πρότινος, τέτοιου τύπου μεταγραφές περιορίζονταν σε επίπεδο κυβερνητικών συμβούλων.
Η πολιτική ηγεσία του Κοσόβου συνήθιζε να προσλαμβάνει συμβούλους από την Αλβανία, με την κυβέρνηση της Αλβανίας να ανταποδίδει διορίζοντας συμβούλους από το Κόσοβο.
Κοσοβάρος τυγχάνει άλλωστε και ο Σκελζέν Μαλίκι, εις εκ των κορυφαίων (ήδη από το 2013) συμβούλων του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα.
Σήμερα, ωστόσο, οι μεταγραφές αναβαθμίζονται σε υπουργικό επίπεδο, με το φάντασμα της Μεγάλης Αλβανίας να ρίχνει απειλητική τη σκιά του πάνω από τις εξελίξεις.
Όσοι επιλέγουν, άλλωστε, να μιλούν για Μεγάλη Αλβανία, τοποθετούν στον πυρήνα αυτής τη σημερινή Αλβανία και το Κόσοβο, για να έρθουν εν συνεχεία να συμπληρώσουν το παζλ του αλυτρωτισμού με εδάφη της Ελλάδας, των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου.
Εντάσσοντας Κοσοβάρους στην κυβέρνησή του, ο 53χρονος Ράμα επιχειρεί να οικοδομήσει ένα προσωπικό προφίλ «ηγέτη όλων των Αλβανών».
Κι όλα αυτά, τέσσερις μήνες μετά τις αλβανικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, οπότε και επανεξελέγη με ποσοστό σχεδόν 49% στην πρωθυπουργία.
Οι εν λόγω κινήσεις έρχονται, ωστόσο, να ενταχθούν στο πλαίσιο μιας επιχειρούμενης σύγκλισης μεταξύ Πρίστινα και Τιράνων, που δείχνει ως τάση να έχει πάρει τα πάνω της ειδικά τους τελευταίους μήνες.
Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ο νέος Κοσοβάρος πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι επισκέφτηκε τον Ράμα στα Τίρανα.
Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι επέλεξε την αλβανική πρωτεύουσα για την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Πρίστινα τον Σεπτέμβριο.
Για τους έχοντες κοντή μνήμη, υπενθυμίζεται ότι ο 49χρονος Χαραντινάι είχε διατελέσει στη δεκαετία του 1990 διοικητής του αυτοαποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, γνωστού ως UCK.
Για την τότε δράση του κατηγορήθηκε μάλιστα ως εγκληματίας πολέμου και δικάστηκε στη Χάγη, όπου αθωώθηκε.
Οι δυο τους, Ράμα και Χαραντινάι, συμφώνησαν σε μια σειρά από πρωτοβουλίες και στόχους: στη δημιουργία κοινών διπλωματικών αποστολών Αλβανίας-Κοσόβου στο εξωτερικό, στην κατάργηση των μεταξύ τους συνόρων, στην από κοινού προσέλκυση ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά και στη διοργάνωση κοινών εορτασμών το 2018 στη μνήμη του εθνικού ήρωα Γκιέργκι Καστριότι Σκεντέρμπεη.
Κατά τα λοιπά, η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τη μετατροπή των δυνάμεων ασφαλείας του Κοσόβου σε κανονικό τακτικό στρατό.
Όσο για την επόμενη συνάντηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αυτή έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Νοεμβρίου, κοντά στην εθνική επέτειο ανεξαρτησίας της Αλβανίας.