Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Σκοπιανοί περιφέρονται στην Ευρώπη αναζητώντας κατανόηση και “στήριξη”

Οι Σκοπιανοί περιφέρονται στην Ευρώπη αναζητώντας κατανόηση και “στήριξη”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βρυξέλλες, Ευρωπαϊκή Ένωση, Μπερτ Κέντερς, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Νίκολα Ντιμιτρόφ, Ολλανδία, Ράντμιλα Σεκερίνσκα, Σκόπια,

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ και η υπουργός Άμυνας του κρατιδίου, Ράντμιλα Σεκερίνσκα, θα επισκεφθούν την Τετάρτη τις Βρυξέλλες.

Οι Σκοπιανοί υπουργοί θα εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στην συνάντηση Βορειοτλαντικού Συμβουλίου-Σκοπίων (NAC+1) που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του ΝΑΤΟ την Τετάρτη.

Οι Σκοπιανοί θα έχουν συνάντηση με την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΝΑΤΟ, Αμερικανίδα Ρόουζ Γκοτμέλερ και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η σκοπιανή κυβέρνηση.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στις Βρυξέλλες, η Ράντμιλα Σεκερίνσκα θα έχει σσυνάντηση με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Πέντρο Σεράνο, ενώ θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Πολιτικής του ΝΑΤΟ, Πολ Σεβέρο.

Από την πλευρά του, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ θα έχει συνάντηση με τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

Σήμερα Τρίτη ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ήταν στην Ολλανδία, όπου υπέγραψε στη Χάγη με τον Ολλανδό ομόλογό του Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ Ολλανδίας και Σκοπίων.

Η υπογραφή της Διακήρυξης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του βαλκανικού κρατιδίου, αποτελεί επιβεβαίωση της ισχυρής και κατηγορηματικής υποστήριξης της Ολλανδίας στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και επιπλέον κίνητρο για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της χώρας, όπως η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και η ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, μετά την υπογραφή της Διακήρυξης ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μπερτ Κέντερς ανέφερε ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η σκοπιανή κυβέρνηση έδειξε ηγετικές ικανότητες για την επαναφορά της χώρας σε ευρωπαϊκή πορεία, ενώ ο Νίκολα Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε ως ενθαρρυντικό το γεγονός πως η Ολλανδία, μια χώρα που αποδίδει μεγάλη σημασία στη λειτουργία του κράτους δικαίου, αναγνώρισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του να οικοδομήσει μία πραγματικά ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Τώρα, ευρωπαϊκή δημοκρατία με κλεμμένο όνομα, κλεμμένη ταυτότητα και κλεμμένη ιστορία είναι ένα παράδοξο, αλλά τέλος πάντων, ας αφήσουμε προς το παρόν τους Σκοπιανούς να “αισθάνονται” Ευρωπαίοι.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι με τη Διακήρυξη αυτή, οι δύο χώρες θα συνεχίσουν την προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας αναφορικά με την εμπέδωση του κράτους δικαίου, της χρηστής διακυβέρνησης και της αποτελεσματικής λειτουργίας του δικαστικού συστήματος, καθώς και για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη στήριξη των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και της κοινωνικής συνοχής.

Οι δύο χώρες, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση, επιβεβαίωσαν την αμοιβαία δέσμευση να εντείνουν την ανταλλαγή εμπειριών και την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας των Σκοπίων για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, καθώς και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα ασφάλειας, όπως το οργανωμένο έγκλημα, ο θρησκευτικός εξτρεμισμός και η παράνομη μετανάστευση.

Στη σκοπιανή ανακοίνωση επισημαίνεται ότι με την υπογραφή της Διακήρυξης αυτής, η Ολλανδία προστίθεται στην ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών (μαζί με Σουηδία, Νορβηγία και Ηνωμένο Βασίλειο) οι οποίες, μέσω ανάλογων Διακηρύξεων ή Πολιτικών Δηλώσεων, εξέφρασαν ρητά την υποστήριξή τους στις ενέργειες της κυβέρνησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας για την υλοποίηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων και την επαναφορά της χώρας σε ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική προοπτική.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, που φεύγει τρέχοντας από την ΕΕ, οι Σκοπιανοί γιατί το συμπεριλαμβάνουν στις χώρες εκείνες που υποστηρίζουν ρητά την “ευρωπαϊκή τους προοπτική”; Έτσι για να κάνουν εντύπωση;

Οι Σκοπιανοί τον γύρο του κόσμου να κάνουν, να πάρουν διαστημόπλοιο και να βρουν υποστήριξη μέχρι και από εξωγήινους εάν τα καταφέρουν, εάν πρώτα δεν συμφωνήσουν με την Ελλάδα σε κοινά αποδεκτή ονομασία για όλες τις χρήσεις, τζάμπα κάνουν τα χιλιόμετρα.

Και μιας και το αναφέραμε, κάνα ονοματάκι η κυβέρνηση Ζάεφ σκέφτηκε; Διότι με το “Μακεδονία” ευρωπαϊκή πορεία δεν πρόκειται να έχουν. Ούτε δηλώνοντας δεξιά και αριστερά “Μακεδόνες”. Το έχουμε γράψει και στο παρελθόν, θα ήταν δείγμα καλής θέλησης να δηλώνουν έστω σλαβομακεδόνες. Δεν το κάνουν. Και όσο δεν το κάνουν δεν είναι υπέρ τους.

Σχετικά άρθρα