Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μεγάλη άσκηση Ρωσίας-Λιθουανίας στα μέσα Σεπτεμβρίου προκαλεί ανησυχίες στο ΝΑΤΟ

Μεγάλη άσκηση Ρωσίας-Λιθουανίας στα μέσα Σεπτεμβρίου προκαλεί ανησυχίες στο ΝΑΤΟ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Λετονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Πολωνία, Ρωσία, Στρατιωτική Άσκηση,

Το NATO εξέφρασε την Πέμπτη τη «λύπη» του για την έλλειψη «διαφάνειας» από μέρους της Ρωσίας και της Λευκορωσίας όσον αφορά τα στρατιωτικά γυμνάσια που προγραμματίζουν να διεξαγάγουν στα σύνορά τους, στα οποία η Συμμαχία δεν θα μπορέσει να στείλει παρά μόνο δύο παρατηρητές για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Πολλές χώρες μέλη του NATO έχουν εκφράσει ανησυχία για αυτή την άσκηση, τη λεγόμενη Zapad 2017 («Δύση 2017»), η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί από την 14η ως την 20ή Σεπτεμβρίου στη Λευκορωσία, σύμμαχο της Μόσχας που γειτονεύει με τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία.

Περίπου 12.700 Λευκορώσοι και Ρώσοι στρατιώτες αναμένεται να πάρουν μέρος σε αυτά τα γυμνάσια, σύμφωνα με το Μινσκ, όμως η Λιθουανία από την πλευρά της υποστηρίζει πως θα κινητοποιηθούν στην πραγματικότητα 100.000 στρατιώτες.

Κατόπιν πρόσκλησης της Λευκορωσίας, «το NATO θα στείλει δύο ειδικούς να παραστούν» στις «ημέρες που προορίζονται για τους υψηλόβαθμους επισκέπτες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Όμως «λυπούμαστε ούτε η Ρωσία ούτε η Λευκορωσία εφαρμόζουν στη Zapad τα μέτρα διαφάνεια που προβλέπονται στο Κείμενο της Βιέννης, βάσει των κανόνων που έχουν εγκριθεί από όλα τα κράτη του ΟΑΣΕ», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Το NATO θεωρεί ότι η Ρωσία, χώρα μέλος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, η οποία έχει επικυρώσει αυτό το έγγραφο, το οποίο είχε συνταχθεί μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, θα έπρεπε να επιδεικνύει περισσότερη διαφάνεια όσον αφορά στρατιωτικές ασκήσεις αυτού του εύρους.

Το Κείμενο της Βιέννης, το οποίο είχε σκοπό την αποφυγή «παρανοήσεων και σφαλμάτων κρίσης», προβλέπει κυρίως ότι εξωτερικοί παρατηρητές θα μπορούν να δέχονται ενημερώσεις για το σενάριο και την ανάπτυξη» όλων των στρατιωτικών γυμνασίων, θα έχουν τη δυνατότητα «να μιλούν» με στρατιώτες που παίρνουν μέρος σε αυτές κατά τη διάρκειά τους, αλλά και να επιτηρούν τα γυμνάσια από αέρος, εξήγησε ο αξιωματούχος του NATO.

«Αντ’ αυτού, η Ρωσία και η Λευκορωσία επέλεξαν μια επιλεκτική κι ανεπαρκή προσέγγιση. Η πρόθεση να αποφευχθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο η υποχρεωτική διαφάνεια εγείρει ερωτήματα», επέμεινε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας Αλεξάντρ Φαμίν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία 24 ότι «όλα θα γίνουν, όπως συνήθως, ανοιχτά και φιλικά».

«Αυτά είναι σχεδιασμένα κοινά γυμνάσια, δεν είναι μια επιθετική ενέργεια όπως παριστάνουν κάποιες χώρες. Δεν βλέπω κανέναν λόγο (…) να φοβάται κανείς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τον Ιούλιο, το NATO και η Ρωσία συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για την αποφυγή οποιασδήποτε δυνητικής αναμέτρησης κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών τους γυμνασίων.

Σχετικά άρθρα