Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η κάμερα “έπιασε” τον μακελάρη της Βαρκελώνης – Δείτε τον μετά το μακελειό (φωτο)

Η κάμερα “έπιασε” τον μακελάρη της Βαρκελώνης – Δείτε τον μετά το μακελειό (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Βαρκελώνη, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Ισπανία, Καταλονία, Τζιχαντιστές, Φωτογραφίες,

Την ώρα που οι έρευνες γύρω από τον πυρήνα των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) που εξαπέλυσαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καταλονία βρίσκονται στο… κόκκινο, η εφημερίδα “El Pais” φέρνει στο φως τις πρώτες φωτογραφίες του μακελάρη που σκόρπισε την Πέμπτη τον θάνατο στη Λα Ράμπλα.

Ένα μέλος του πολυμελή πυρήνα εξακολουθεί να διαφεύγει και ένας ιμάμης που φέρεται να ευθύνεται για τη ριζοσπαστικοποίηση των δραστών αγνοείται.

Η ισπανική εφημερίδα δημοσίευσε τις πρώτες φωτογραφίες του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη, που βρισκόταν πίσω από το τιμόνι του φονικού βαν και οι Αρχές πιστεύουν ότι πρόκειται για τον Μαροκινό Γιουνές Αμπουγιακούμπ.

Πού επικεντρώνονται οι έρευνες

Από τα μέλη του πυρήνα των τζιχαντιστών, ο 22χρονος Μαροκινός Γιουνές Αμπουγιακούμπ, εξακολουθεί να καταζητείται, με την Αστυνομία να μην γνωρίζει αν παραμένει στην Ισπανία.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης της Καταλονίας δήλωσε ότι η βασική θεωρία των Αρχών που ερευνούν το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βαρκελώνη είναι ότι ο οδηγός του βαν που σκόρπισε τον θάνατο στην Λα Ράμπλα ήταν ο Αμπουγιακούμπ.

Παράλληλα, ο Μαροκινός ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι, ηλικίας περίπου 40 ετών, που κατηγορείται ότι ευθύνεται για τη ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών δραστών των επιθέσεων στη Λα Ράμπλα στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς, αγνοείται από την Τρίτη.

Ο ιμάμης σε βάρος του οποίου υπάρχουν υποψίες ότι είναι μέλος του πυρήνα των τζιχαντιστών που ευθύνεται για τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη είχε διαμείνει για λίγους μήνες στην κοινότητα Μέχελεν, στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών, το διάστημα μεταξύ «Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2016», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος της κοινότητας του Βιλβόρντε, Χανς Μπόντε.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα El Pais, ο Ες Σάτι τα τελευταία δύο χρόνια είχε μεταβεί στο Βέλγιο, αλλά και το Μαρόκο και τη Γαλλία και φέρεται να ήταν σε επαφή με ένα ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους.

Στο παρελθόν ο Ες Σάτι είχε εκτίσει ποινές φυλάκισης για αδικήματα, όπως μετέδωσαν ισπανικά Μέσα.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτω» ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ας Σάτι, ο οποίος καταζητείται από τις ισπανικές Αρχές, διέμεινε «στο Μέχελεν από τον Ιανουάριου έως τον Μάρτιο του 2016», είπε ο Μπόντε, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο VRT.

Ηλικίας περίπου 40 ετών ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ας Σάτι, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από την Τρίτη, ευθύνεται ενδεχομένως για την ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών που εντάχθηκαν στον πυρήνα μαζί του.

Ο υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης του Βελγίου, Τέο Φράνκεν, ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ότι «ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ας Σατί» δεν ήταν γνωστός «με αυτό το όνομα» στο Γραφείο Αλλοδαπών.

«Δεν υπέβαλε ποτέ αίτημα ούτε έλαβε άδεια παραμονής στο Βέλγιο», όμως «πιθανόν μετέβη στο Βέλγιο» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όπως μεταδίδουν ισπανικά ΜΜΕ, ο Ας Σατί, το σπίτι του οποίου στην πόλη Ριπόλ, στους πρόποδες των Πυρηναίων, ερεύνησαν οι Αρχές χθες, είχε φυλακιστεί για πταίσματα.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες El Pais και El Mundo, που επικαλούνται πηγές της αντιτρομοκρατικής μονάδας της Αστυνομίας, στην φυλακή, απ’ όπου βγήκε τον Ιανουάριο του 2012, έκανε παρέα με κρατούμενους που συνδέονταν με τις επιθέσεις ισλαμιστών του Μαρτίου του 2004 στην Ισπανία, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 191 ανθρώπων.

Τον Μάρτιο του 2016, οι Βρυξέλλες βρέθηκαν στο στόχαστρο μιας διπλής τρομοκρατικής επίθεσης με απολογισμό 32 νεκρούς και περισσότερους από 150 τραυματίες.

Χθες Κυριακή σχεδόν 2.000 άνθρωποι απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων στη διάρκεια λειτουργίας που πραγματοποιήθηκε στην εμβληματική εκκλησία Σαγράδα Φαμίλια της Βαρκελώνης.

Δώδεκα από τους 14 νεκρούς έχουν ταυτοποιηθεί.

Μεταξύ αυτών ένα επτάχρονο αγόρι αυστραλοβρετανικής καταγωγής και ένα τρίχρονο παιδί από την Ισπανία.

Δέκα από τους τραυματίες βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.

Χθες το βράδυ στο γήπεδο Καμπ Νόου, όπου η Μπαρτσελόνα νίκησε την Μπέτις, οι ποδοσφαιριστές έφεραν μαύρα περιβραχιόνια και είχαν καλύψει τα ονόματα στα μπλουζάκια τους, αντικαθιστώντας τα με τη λέξη «Βαρκελώνη».

Πιθανότητα και για 15ο θύμα στη Βαρκελώνη – Σοκάρουν τα σχέδια των τζιχαντιστών για «εκατόμβη» νεκρών

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες που έρχονται στη δημοσιότητα λίγες ημέρες μόνο μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη, την ώρα που όλο και πληθαίνουν οι πιθανότητες τα θύματα να είναι 15.

Σύμφωνα με πηγές της ισπανικής Αστυνομίας, οι δράστες σχεδίαζαν έξι μήνες την επίθεση στη Βαρκελώνη, με στόχο να πετύχουν το μεγαλύτερο τρομοκρατική χτύπημα στην Ευρώπη.

Εξάλλου, την ώρα που αποκαλύπτονται νέα, συγκλονιστικά στοιχεία για το σχέδιο των τρομοκρατών να αιματοκυλήσουν την Ισπανία, ο οδηγός του βαν παραμένει άφαντος.

Ζωντανός μπορεί να είναι, σύμφωνα με τις ισπανικές Αρχές και ο ιμάμης, ο οποίος σχεδίασε το χτύπημα.

Την ίδια στιγμή, ημέρα μετά την αποκάλυψη των ισπανικών ΜΜΕ ότι το αρχικό τους σχέδιο ήταν να προκαλέσουν το μεγαλύτερο χτύπημα του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη χτυπώντας το ναό Sagrada Familia και λιμάνι έρχεται και νέα είδηση.

Η El Pais μεταδίδει ότι οι πέντε τζιχαντιστές που έφτασαν στην Καμπρίλς ήθελαν να σφάξουν όσους περισσότερους τουρίστες μπορούσαν στον παραλιακό δρόμο όπου τελικά ακινητοποιήθηκαν και εξουδετερώθηκαν από τους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτός ήταν και ο λόγος που επέλεξαν την Καμπρίλς καθώς ήξεραν ότι την ώρα αυτή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, θα υπήρχαν πολλοί τουρίστες στην παραλιακή ζώνη της πόλης.

Αν το σχέδιό τους είχε υλοποιηθεί τότε θα θύμιζε σε πολλά την επίθεση στο Μπόροου Μάρκετ στις 4 Ιουνίου όταν οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους είχαν επιτεθεί με μαχαίρια κατά ανυποψίαστων πολιτών σκοτώνοντας επτά ανθρώπους.

Αυτό που ματαίωσε τα σχέδιά τους ήταν τα πολλά αστυνομικά μπλόκα που είχαν στηθεί στην πόλη.

Σε ένα από αυτά ένας αστυνομικός σκότωσε τους τέσσερις από αυτούς ενώ λίγη ώρα αργότερα νεκρός έπεσε και ο πέμπτος τζιχαντιστής.

Το ενδιαφέρον των αστυνομικών στρέφεται στην κατάθεση του Μοχάμεντ Χούλι Κεμλάλ, του μοναδικού επιζώντα από την έκρηξη στο σπίτι στην Ακανάρ, λόγω της οποίας δεν πραγματοποιήθηκε το αρχικό σχέδιο για επίθεση στο ναό.

Οι αστυνομικοί αναμένουν τα αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια προκειμένου να ανακοινώσουν και επίσημα ότι το λευκό βαν που σκότωσε 13 ανθρώπους στη Λας Ράμπλας οδηγούσε ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ καθώς στο τιμόνι του οχήματος βρέθηκε ένα αποτύπωμα.​

Σχεδίαζαν επιθέσεις με 120 φιάλες βουτανίου

Ο πυρήνας των τζιχαντιστών που ευθύνεται για τις επιθέσεις στην Καταλονία σχεδίαζε “μία ή περισσότερες επιθέσεις” στη Βαρκελώνη με τουλάχιστον 120 φιάλες βουτανίου που βρέθηκαν σε ένα σπίτι στο Αλκανάρ, ανακοίνωσε σήμερα η Αστυνομία.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε ξεκάθαρα ότι αυτός ήταν ο χώρος όπου ετοίμαζαν τα εκρηκτικά για να διαπράξουν μία ή περισσότερες επιθέσεις στην πόλη της Βαρκελώνης», είπε ο αρχηγός της Αστυνομίας της Καταλονίας, Ζουσέπ Λουίς Τραπέρο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Πρόσθεσε επίσης ότι έχουν ταυτοποιηθεί δύο πρόσωπα από τα λείψανα που βρέθηκαν μέσα στο σπίτι, στο Αλκανάρ, όπου σημειώθηκε έκρηξη το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Ο αρχηγός της αστυνομίας είπε ότι οι αρχές πιστεύουν πλέον ότι στο φορτηγάκι που παρέσυρε δεκάδες πεζούς στη Λα Ράμπλα της Βαρκελόνης επέβαινε μόνο ένας άνδρας, ο οδηγός του.

Τόνισε όμως ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του προσώπου αυτού.

Η Αστυνομία δεν αποκλείει επίσης το ενδεχόμενο ο ύποπτος που διαφεύγει και καταζητείται, ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ από το Μαρόκο, να μην βρίσκεται πλέον στην Ισπανία αλλά να κατάφερε με κάποιο τρόπο να φύγει στη Γαλλία.

Αυτοί είναι οι τζιχαντιστές που κρύβονται πίσω από το μακελειό

Συλληφθέντες (4):

Ντρις Ουμπακίρ, 28 ετών

Σαχάλ Ελ Καρίμπ, 34 ετών

Μοχάμεντ Αάλα, 27 ετών

Μοχάμεντ Χουλί Τσεμχάλ (άγνωστη ηλικία-σοβαρά τραυματίας)

Νεκροί (4):

Μούσα Ουκαμπίρ, 17 ετών

Σαϊντ Αάλα, 19 ετών

Μοχάμεντ Χικάμι, 24 ετών

Ομάρ Χικάμι (άγνωστη ηλικία)

Xoυσεϊν Αμπουγιακούμπ (άγνωστη ηλικία)

Αναζητούνται (3):

Γιουσέφ Αάλα (πιθανόν νεκρός στο Αλκανάρ)

Αμντελμπακί Ες Σάτι (πιθανόν νεκρός στο Αλκανάρ)

Γιουνές Αμπουγιακούμπ, 22 ετών

Σχετικά άρθρα