Τη στάση ορισμένων Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στην αδυναμία της χώρας του να αντιμετωπίσει την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση κατήγγειλε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο επικρίνοντας ιδιαίτερα τη γειτονική Αυστρία, ωστόσο απέφυγε να επικρίνει προσωπικά την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, παρότι σημείωσε ότι εκείνη εγκαινίασε μια πολιτική ανοιχτών θυρών απέναντι στους πρόσφυγες.
Παράλληλα, στην ίδια συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Ιταλός ΥΠΕΞ τόνισε πλέον ότι οι μεταναστευτικές ροές προέρχονται κυρίως από την Αφρική και ζήτησε να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το πρόβλημα.
Η Ιταλία κάνει ό,τι μπορεί, αλλά δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος, είπε ο Αλφάνο υποστηρίζοντας ότι η μοναδική λύση για να φτάνουν στη χώρα του λιγότεροι πρόσφυγες βρίσκεται στη Λιβύη.
Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι η Ρώμη έχει εγκαταλειφθεί από τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ο Ιταλός υπουργός απάντησε ξεκάθαρα “ναι” και επισήμανε ότι δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί ένας νέος μηχανισμός για την κατανομή των βαρών στη βάση των προτάσεων που έκανε πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο σημείο αυτό ο Αλφάνο έστρεψε τα πυρά του στην Αυστρία καταγγέλλοντας προεκλογικά παιχνίδια με την προσφυγική κρίση ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου. Δεν παίρνουμε στα σοβαρά τις απειλές για ανάπτυξη στρατού στα σύνορα, αυτό αποτελεί τμήμα της προεκλογικής εκστρατείας είπε διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Ιταλία ελέγχει αυστηρά τα σύνορα από τη δική της πλευρά.
Μιλούν για ένα τείχος στην Αυστρία από πέρυσι, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα είπε ο Αλφάνο. Για την πρόσκληση Μέρκελ στους πρόσφυγες το 2015 σημείωσε ότι η καγκελάριος βρέθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και επέδειξε ηγετικό ρόλόμε δύναμη και εντυπωσιακό κουράγιο. Οι δηλώσεις Αλφάνο έγιναν καθώς η αναγνωρισμένη από τον OHE κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε επέκταση των χωρικών υδάτων της, δηλαδή το πεδίο δράσης των ναυτικών δυνάμεών της, πιο ανοιχτά στη Μεσόγειο, σε μια απόπειρα περαιτέρω παρεμπόδισης των ΜΚΟ που κάνουν επιχειρήσεις διάσωσης.
Πολλές από τις οργανώσεις έχουν ήδη αναστείλει τις επιχειρήσεις διάσωσης καταγγέλλοντας ότι η ιταλική κυβέρνηση βάζει διαρκώς εμπόδια στο έργο τους και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των διασωθέντων και των στελεχών τους.