Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στα πανηγύρια του κατοχικού καθεστώτος για τον “Αττίλα” ο Μπιναλί Γιλντιρίμ

Στα πανηγύρια του κατοχικού καθεστώτος για τον “Αττίλα” ο Μπιναλί Γιλντιρίμ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μπιναλί Γιλντιρίμ, Τουρκία,

Στα κατεχόμενα της Κύπρου πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ θα παραστεί στις παράνομες φιέστες του κατοχικού καθεστώτος με τις οποίες πανηγυρίζει την επέτειο της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974.

Ο Γιλντιρίμ θα έχει συναντήσεις με το σύνολο της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, θα συζητήσει θέματα συνεργασίας μεταξύ των «δύο χωρών» και πως αυτή η συνεργασία θα προωθηθεί.

Στα κατεχόμενα βρίσκεται ήδη ο Τούρκος ναύαρχος, διοικητής του Ναυτικού, Βεϊσέλ Κιοσελέ που εκπροσωπεί τις τουρκικές ένοπλες κατοχικές δυνάμεις στους εορτασμούς και τις εκδηλώσεις για την εισβολή, ο οποίος συναντήθηκε με την «πρόεδρο» της ψευδοβουλής, Σιμπέλ Σιμπέρ, τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και τον ψευδοπρωθυπουργό, Χουσείν Οζκιουργκιούν.

Στα κατεχόμενα βρίσκονται επίσης Βουλευτές τουρκόφωνων δημοκρατιών και ξένοι δημοσιογράφοι καθώς και σύνδεσμοι και οργανώσεις μαχητών και “ηρώων” από την Τουρκία για να παραστούν στις ντροπιαστικές για ένα πολιτισμένο έθνος εκδηλώσεις.

Η εισβολή του 1974

H Τούρκικη Εισβολή στην Κυπρο το 1974, γνωστή και ως “Επιχείριση Αττίλας”, ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου 1974, πέντε μέρες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως η επιχείρηση αποτελεί Ειρηνευτική Επέμβαση νομιμοποιημένη υπό του άρθρου 4 της συνθήκης εγγυήσεων.

Τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και το Συμβούλιο της Ευρώπης, θεωρούν πως είναι Εισβολή.

Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 διατάχθηκε από την Χούντα των Αθηνών και πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Φρουρά σε συνεργασία με την ΕΟΚΑ Β’.

Το πραξικόπημα ανέτρεψε τον πρόεδρο Αρχιεπίσκο Μακάριο Γ’.

Ο στόχος του πραξικοπήματος ήτανε η Ενωση του νησιού με την Ελλάδα.

Ο Νίκος Σαμψών, ο τοποθετημένος νέος Πρόεδρος ανακήρυξε την Ελληνική Δημοκρατία της Κύπρου.

Στις 20 Ιουλιου, η Τουρκία εισέβαλε στο νησί, προφασιζόμενη το άρθρο 4 της συνθήκης Εγγυήσεων.

Οι τούρκικες δυνάμεις κατέλαβαν την Κερύνεια και μια περιοχή γύρω από την πόλη εντός 3 ημερών.

Στις 23 Ιουλίου κηρύχθηκε εκεχειρία και τόσο η Χούντα των Αθηνών όσο και η πραξικοπηματική κυβέρνηση της Κύπρου καταρρεύσαν.

Ακολούθησαν 2 γύροι διαβουλεύσεων στην Γενεύη μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, στις οποίες η Τουρκία ζητούσε ομοσπονδιακή λύση, ανταλλαγή πληθυσμού και το 34% των εδαφών της Κύπρου να ελέγχεται από τους Τουρκοκύπριους.

Στις 14 Αυγούστου, οι συνομιλίες της Γενεύης καταρρεύσαν και η Τουρκία ξεκίνησε δεύτερη επιχείρηση όπου και κατέλαβε το 36,2% του νησιού.

Γύρω στις 150 000 άνθρωποι (πέρα από το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού τότε και το ένα τρίτο των τότε Ελληνοκυπρίων) έγιναν πρόσφυγες.

Ένα χρόνο αργότερα, 60 000 περίπου Τουρκοκύπριοι, μετακινήθηκαν από τις ελεύθερες νότιες περιοχές, στις ελεγχόμενες από τις τούρκικες δυνάμεις βόρειες περιοχές.

Το 1983 ανακηρύχθηκε η Τούρκικη Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου, αναγνωρισμένη μόνο από την Τουρκία.

Η διεθνής κοινότητα θεωρεί τα εδάφη της “ΤΔΒΚ” ως κατεχόμενα από τις Τούρκικες δυνάμεις και θεωρούνται περιοχή της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Η κατοχή εξακολουθεί και θεωρείται παράνομη, ενώ οι συνομιλίες για λύση του κυπριακού συνεχίζονται.

Σχετικά άρθρα