Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βόσνιοι μουσουλμάνοι πανηγύρισαν την επέτειο της κατάκτησής τους από τους Οθωμανούς

Βόσνιοι μουσουλμάνοι πανηγύρισαν την επέτειο της κατάκτησής τους από τους Οθωμανούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μουσουλμάνοι, Μωάμεθ ο Πορθητής, Οθωμανική Αυτοκρατορία, Τουρκία,

Την κατάκτηση το 1463 της χώρας που σήμερα είναι η Βοσνία Ερζεγοβίνη γιόρτασαν τουρκόφιλοι μουσουλμάνοι της Βοσνίας.

Ο Βόσνιοι μουσουλμάνοι, οι “Βοσνιακοί”, δεν είναι Τούρκοι αλλά Σλάβοι αιρετικοί χριστιανοί (Βογομίλοι) εξισλαμισμένοι από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Για την ακρίβεια είναι Σέρβοι «τουρκεμένοι».

Πριν μια εβδομάδα, η Ισλαμική Ένωση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης διοργάνωσε παραδοσιακό πανηγύρι για να γιορτάσει την κατάκτηση της χώρας από τους Οθωμανούς και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της που χάρη στους κατακτητές οι πρόγονοι των σημερινών Βόσνιων ασπάστηκαν το Ισλάμ.

Οι συμμετέχοντες στο πανηγύρι φορούσαν φέσια και έφεραν οθωμανικά λάβαρα αναπαριστώντας την κατάκτηση.

Όλοι αυτοί έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης Ντόνγι Κάμενγκραντ στη βόρεια Βοσνία πριν καταλήξουν μπροστά στο τζαμί.

Εκεί, την προηγούμενη Παρασκευή, εκατοντάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν για την προσευχή με το μουφτή της περιοχής Αχμέτ Αντίλοβιτς, υμνώντας τον Μωάμεθ τον Πορθητή που τους κατέκτησε.

Ο μουφτής Αντίλοβιτς ανέφερε στην ομιλία του ότι πρέπει να διατηρούν τις παραδόσεις γιατί αλλιώς μπορεί να χαθεί η ταυτότητα τους.

«Για το λόγο αυτόν έχουμε πίστη στις παραδόσεις μας και στη χώρα μας, για να διατηρήσουμε τη μουσουλμανική ταυτότητά μας στις μελλοντικές γενεές», είπε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι εκδηλώσεις αυτές διοργανώνονται από το Ισλάμ και έχουν μεγάλη σημασία για τους Βόσνιους και τον μουσουλμανικό κόσμο.

«Οι πνευματικές αξίες της Βοσνίας Ερζεγοβίνης είναι ό,τι πιο σημαντικό έχουμε μέσα στην πολυπολιτισμικότητα, τη συνύπαρξη και την αλληλεγγύη», είπε.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησε και ο μορφωτικός ακόλουθος της τουρκικής Πρεσβείας στη Βοσνία, Χασάν Αλτί, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει ότι «ο ερχομός του Ισλάμ σήμαινε ότι πολλοί άνθρωποι τότε το επέλεξαν όχι μόνο ως πίστη, αλλά και ως κουλτούρα και πολιτισμό, συμπεριφορά και τρόπο ζωής».

Να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες ήταν μερικές δεκάδες, ωστόσο, τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι χαρακτηριστικές της νεο-οθωμανικής διείσδυσης που επιχειρεί η Τουρκία.

Σχετικά άρθρα