Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στη γωνία η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ – Ψελλίζει απειλές ενώ τη σημαδεύουν τα κανόνια της Δύσης

Στη γωνία η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ – Ψελλίζει απειλές ενώ τη σημαδεύουν τα κανόνια της Δύσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Σε αμηχανία ο τουρκικός Τύπος και το τουρκικό καθεστώς παρακολουθούν το πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ να εργάζεται υπό την προστασία πολυεθνικού δυτικού στόλου, που αποτελείται από πολεμικά πλοία από τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Οι Τούρκοι, που είχαν συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια να “τσαμπουκαλεύονται” και να τους “περνάει”, ανεξάρτητα εάν είχαν -που σχεδόν ποτέ δεν είχαν- το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος τους, αντιλαμβάνονται ίσως για πρώτη φορά πόσο βαθιά περιθωριοποιημένοι είναι από τον δυτικό κόσμο, ο οποίος δεν θέλει να έχει καμία σχέση πλέον με την ισλαμιστική ερντογανική Τουρκία.

Έχοντας χάσει τη γη κάτω από τα πόδια τους, οι δήθεν “ισχυροί” και οι “πασάδες”, παλεύουν να ερμηνεύσουν τι τους συμβαίνει, φοβούμενοι ότι το μέλλον τους επιφυλάσσει ακόμα μεγαλύτερα δεινά. Ότι τα πιο “τρομερά” σενάρια διαμελισμού τους βρίσκονται μπροστά και όχι πολύ μακριά.

Η Haberturk προαναγγέλλει “αντίπαλη εξόρμηση” της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο. Σε ποια ΑΟΖ θα γίνει αυτή η “αντίπαλη εξόρμηση”; Στην τουρκική; Στην κυπριακή; Στην ελληνική; Δεν λένε. Προς το παρόν προσπαθούν να συγκρατήσουν το “ηθικό” τους, ότι με κάποιο τρόπο θα απαντήσουν, διότι όλος ο “τσαμπουκάς” που πουλούσαν το προηγούμενο διάστημα πρέπει κάπως να επιβεβαιωθεί, αλλιώς χάνουν την εμπιστοσύνη του τουρκικού λαού, που ταΐζεται συστηματικά πατριδοκάπηλο κουτόχορτο για να αντέχει τη φτώχεια του.

Η ίδια εφημερίδα επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει, οι οποίες υποτίθεται ότι δήλωσαν πως «παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Έχουμε ενώπιον μας δυο δρόμους. Είτε όλοι θα πάρουν ότι οι ίδιοι εξορύξουν, είτε θα διαμοιρασθεί το φυσικό αέριο που θα εξορυχθεί. Αυτή η κίνηση των Ελληνοκυπρίων δείχνει ότι δεν θα υπάρξει πλέον ευκαιρία για ειρήνη. Δεν υπολογίζουν την αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού. Αποκαλύφθηκε η αληθινή πρόθεση».

Είναι ξεκάθαρο ότι οι Τούρκοι διεκδικούν μερίδιο από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κύπρου. Μόνο που αυτά βρίσκονται στις θάλασσες νότια από τις ελεύθερες περιοχές. Οι Τούρκοι το 1974 κατέλαβαν λάθος πλευρά του νησιού. Για αυτό τώρα επιδιώκουν “ένωση”, ενώ στο παρελθόν ούτε να την ακούσουν ήθελαν και για αυτό ανακήρυξαν και ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα.

Μερίδιο όμως στους υδρογονάνθρακες του νότου έχουν μόνο οι Τουρκοκύπριοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν έχουν οι υπήκοοι ενός ψευδοκράτους στον βορρά. Πράγματι, τα κοιτάσματα είναι όλου του κυπριακού λαού, ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκείας, όλων δηλαδή εκείνων που έχουν κυπριακά διαβατήρια και αναγνωρίζουν ως πατρίδα τους την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι μεγάλες δυνάμεις το αναγνωρίζουν αυτό και αυτός είναι ο λόγος που υποστηρίζουν σθεναρά τις κυπριακές γεωτρήσεις. Την ίδια ώρα στέλνουν και ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι “δεν σε θέλουμε στα πόδια μας, δεν σε θέλουμε στη Δύση μας, δεν θέλουμε να κάνουμε δουλειές μαζί σου, δεν θέλουμε να σε ξέρουμε”…

Σχετικά άρθρα