Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τούρκος γλύπτης έφτιαξε άγαλμα του Αναξαγόρα με το… κεφάλι Τούρκου ποιητή (φωτο)

Τούρκος γλύπτης έφτιαξε άγαλμα του Αναξαγόρα με το… κεφάλι Τούρκου ποιητή (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αναξαγόρας (Φιλόσοφος), Βουρλά, Σμύρνη, Τουρκία,

Αντιπαράθεση έχει προκαλέσει στα Βουρλά της Σμύρνης ένα άγαλμα του Αναξαγόρα που πρόσφατα τοποθετήθηκε σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Ο Αναξαγόρας (500-428 π.Χ.) ήταν από τις Κλαζομενές, σημαντική αρχαία ιωνική πόλη κοντά στη Σμύρνη, η οποία σήμερα ονομάζεται Βουρλά.

Η αιτία της αντιπαράθεσης είναι ότι το πρόσωπο του αγάλματος αντί τη μορφή του Αναξαγόρα, που υποτίθεται ότι παριστάνει, έχει του σούφι θυμόσοφου ποιητή Γιουνούς Εμρέ (1238–1320).

Την ιδέα για την ανέγερση του αγάλματος είχε ο Μαχμούτ Τόλον ο οποίος φαίνεται ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και τονίζει πως σκόπιμα επελέγη ένα πρόσωπο πιο οικείο προς τους σημερινούς κατοίκους της περιοχής.

Οι γλύπτες όμως Ισμαΐλ Τασοκού και Φερίτ Φουρουντσού τονίζουν πως το σώμα και η ενδυμασία του αγάλματος θυμίζουν τον Αναξαγόρα, ενώ το κεφάλι τον Γιουνούς Εμρέ. Αυτό παρατηρούν και οι κάτοικοι της πόλης.

Ο Ισμαΐλ Τασοκού που κατάγεται από την περιοχή δηλώνει ότι η πρόταση του Μαχμούτ Τόλον, που δίδασκε σε πανεπιστήμια, έγινε αποδεκτή και του έφτιαξαν κάποιες μινιατούρες σαν προσχέδια οι oποίες μάλιστα έτυχαν αποδοχής, και συνεχίζει:

“Στην πορεία ο ίδιος ο Τόλον πρότεινε την αντικατάσταση της κεφαλής κάτι που δεν δεχθήκαμε. Είπαμε ότι θα έπρεπε το άγαλμα να είναι ή ο Αναξαγόρας ή ο Γιουνούς Εμρέ. Το αποτέλεσμα είναι λες και μπόλιασαν το καρπούζι με πεπόνι”.

Ο επίσης Τούρκος γλύπτης Φερίτ Φουρουντσού λέει ότι “το άγαλμα έτσι όπως είναι δεν αρμόζει στην πόλη. Σκοπός ήταν να γίνει ένα άγαλμα του Αναξαγόρα αλλά αυτό απέχει από αυτό. Έχει και τεχνικά προβλήματα. Το σαρίκι στο κεφάλι δεν έχει σχέση με την αρχαία Ελλάδα. Αν θέλουμε άγαλμα του Αναξαγόρα πρέπει να του μοιάζει”.

Συγχαρητήρια στους κατοίκους των Βουρλών που υπερασπίζονται την ιστορική αλήθεια και δεν δέχονται την παραποίησή της.

Σχετικά άρθρα