Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

O μακελάρης του Όσλο που αφαίρεσε 77 ζωές διαμαρτύρεται για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές

O μακελάρης του Όσλο που αφαίρεσε 77 ζωές διαμαρτύρεται για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νορβηγία, Όσλο,

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγε ο Νορβηγός μακελάρης Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησής του, σύμφωνα με ανακοίνωση του δικηγόρου του.

Πριν από μερικές εβδομάδες, το Ανώτατο Δικαστήριο της Νορβηγίας αρνήθηκε να εξετάσει την προσφυγή του Μπρέιβικ σε δεύτερο βαθμό για τις συνθήκες κράτησής του, οι οποίες ο νεοναζί δολοφόνος καταγγέλλει ως «απάνθρωπες».

Ως αποτέλεσμα, ο Μπρέιβικ (που στις αρχές του μήνα άλλαξε επίσημα το όνομά του σε Φίοτολφ Χάνσεν) «δεν είχε άλλη επιλογή» σύμφωνα με τον δικηγόρο του από το να προσφύγει στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με το Reuters, ένας από τους δικηγόρους του, ο Όιστιν Στόρβικ, δήλωσε στο τοπικό δίκτυο NRK ότι «Η ουσία της προσφυγής είναι ότι διαμαρτυρόμαστε για το υπερβολικό επίπεδο απομόνωσης, το οποίο έχει διατηρηθεί για υπερβολικά μεγάλο διάστημα».

Ο στόχος των δικηγόρων του Μπρέιβικ είναι να ανατρέψουν την απόφαση που πήρε νορβηγικό εφετείο τον Μάρτιο, σύμφωνα με την οποία η σχεδόν απομόνωσή του σε ένα κελί τριών δωματίων συνάδει με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στις 22 Ιουλίου 2011, μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό, ο Μπρέιβικ είχε καταδιώξει για περισσότερο από μία ώρα τους συμμετέχοντες σε μια θερινή κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος οι οποίοι είχαν παγιδευτεί στο νησί Ουτόγια και είχε σκοτώσει 69 απ’ αυτούς, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν έφηβοι. Λίγο νωρίτερα, είχε σκοτώσει άλλους οκτώ ανθρώπους πυροδοτώντας μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο.

Τον Αύγουστο 2012 καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 21 ετών που μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον. Οι συνθήκες κράτησής του χαρακτηρίζονται άνετες, καθώς έχει στη διάθεσή του τρία κελιά στα οποία υπάρχουν τηλεοράσεις, βιντεοπαιγνίδια και όργανα γυμναστικής.

Σχετικά άρθρα