Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Tαγιάνι για μεταναστευτικό: Να δράσουμε σε πολλά μέτωπα και να ενδυναμωθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων

Tαγιάνι για μεταναστευτικό: Να δράσουμε σε πολλά μέτωπα και να  ενδυναμωθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντόνιο Ταγιάνι, Βρυξέλλες, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Σύνοδος Κορυφής,

«Το δικαίωμα ασύλου, όπως και η αλληλεγγύη, αποτελούν θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, παρεμβαίνοντας στο πρώτο μέρος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Επισήμανε ταυτόχρονα ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αφήνουμε τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα χέρια διακινητών ανθρώπινων υπάρξεων».

«Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα την παράνομη μετανάστευση. Το σημερινό σύστημα κατανομής των βαρών έχει αποτύχει. Όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ καλούνται να αποφασίσουν χωρίς καθυστέρηση σχετικά με τη μεταρρύθμιση του δικαιώματος ασύλου» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, σημειώνοντας ότι από το 2012, η ΕΕ έχει λάβει περισσότερες από 3,5 εκ. αιτήσεις ασύλου.

Ο Ταγιάνι τόνισε επίσης ότι είναι άδικο να αφεθεί μόνο στην Ελλάδα και την Ιταλία η ευθύνη για τον έλεγχο της Μεσογείου και τις επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα, ενώ υπογράμμισε ότι «η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη όχι μόνο για να αναδιανεμηθούν με αυτόματο και αλληλέγγυο τρόπο οι αιτούντες άσυλο από τις χώρες που λαμβάνουν υπερβολικά μεγάλο αριθμό αιτήσεων, αλλά και για να καταστούν ομοιόμορφα τα κριτήρια χορήγησης ασύλου σε όλη την ΕΕ».

Χρειάζονται εναρμονισμένοι κανόνες – με τη μετάβαση από οδηγίες σε κανονισμούς – για να αποφευχθεί η σημερινή οδύσσεια σε αναζήτηση των χωρών με τους πλέον ευνοϊκούς όρους υποδοχής, τόνισε επίσης ο Ταγιάνι, σημειώνοντας πως «με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις του ΟΗΕ, τα επόμενα χρόνια θα έχουμε, κατά μέσο όρο, πάνω από 500.000 νέες αφίξεις μεταναστών ετησίως, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική».

«Πρέπει να δράσουμε σε πολλά μέτωπα. Πρέπει, αφενός, να ενδυναμωθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων, με τη διάθεση επαρκών μέσων και πόρων στο νέο σώμα Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της Ένωσης» ανέφερε ο Ταγιάνι και τόνισε ταυτόχρονα την ανάγκη «να προωθηθεί μια νέα εταιρική σχέση με την Αφρική, η οποία θα αντιμετωπίζει όχι μόνο τις προκλήσεις αλλά και τις μεγάλες ευκαιρίες της ηπείρου αυτής».

Σχετικά άρθρα