Αδέσποτα σκυλιά τρέφονται με τους νεκρούς στους δρόμους της κυρίως μουσουλμανικής πόλης Μαράουι, στη νήσο Μιντανάο στις νότιες Φιλιππίνες, όπου εδώ και μια εβδομάδα οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) μάχονται με τις δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την αγγλόγλωσση ιστοσελίδα Inquirer των Φιλιππίνων, οι καταστροφές στην πόλη Μαράουι είναι αδιανόητες.
Τζαμιά, σπίτια, δημόσιες υπηρεσίες, υποδομές, έχουν μεταβληθεί σε ερείπια από τις αεροπορικές επιδρομές της φιλιππινέζικης πολεμικής αεροπορίας.
Η φιλιππινέζικη ιστοσελίδα επικαλείται τη μαρτυρία της 20χρονης Νορχιντάγια Ιμάμ, της οποίας το χωριό καταλήφθηκε από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
“Πολλοί πολίτες σκοτώθηκαν και τα σκυλιά έτρωγαν τα πτώματά τους”, είπε η Ιμάμ που κατάφερε με την ενός έτους κόρη της και τον σύζυγό της να διαφύγουν από την εμπόλεμη ζώνη και να βρουν καταφύγιο σε καταυλισμό εκτοπισμένων που έστησε η κυβέρνηση κοντά στην πόλη Μπάλο-ι στην επαρχία Λανάο Ντελ Νόρτε που βρίσκεται στα βόρεια της νήσου Μιντανάο.
“Το είδα με τα μάτια μου. Μόνο στο χωριό μας είναι πάρα πολλοί οι πολίτες που σκοτώθηκαν από τις βόμβες του στρατού”, πρόσθεσε.
Ο 22χρονος σύζυγός της Μποχάρι πρόσθεσε ότι δεν πρόλαβαν να πάρουν τίποτα από τα υπάρχοντά τους φεύγοντας.
“Και δεν έχουμε λόγο να επιστρέψουμε επειδή το σπίτι μας καταστράφηκε από τις βόμβες”.
Την Τρίτη η εμπόλεμη κατάσταση στην πόλη Μαράουι παρέμενε ρευστή, ενώ υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες ότι τόσο οι τζιχαντιστές όσο και η κυβέρνηση δεν δίνουν καμία σημασία στις απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.
Συνολικά 95.600 άμαχοι εγκατέλειψαν το Μαράουι, μια πόλη με περισσότερους από 200.000 κατοίκους.
Ένα μέρος των ανθρώπων αυτών μένει σε στρατόπεδα εκτοπισμένων, άλλοι έχουν πάει σε σπίτια συγγενών τους σε απόσταση ασφαλείας από την εμπόλεμη ζώνη.
Οι επίσημες καταγεγραμμένες απώλειες μέχρι στιγμή είναι 65 νεκροί τζιχαντιστές, 17 νεκροί στρατιώτες και 24 πολίτες.
Τι ακριβώς συμβαίνει με το Ισλάμ στις Φιλιππίνες
«Μόρο» ονομάζονται οι μουσουλμάνοι των Φιλιππίνων και αποτελούν το 5,1% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Το Ισλάμ στις Φιλιππίνες έφτασε τον 13ο αιώνα από ιμάμηδες που ξεκίνησαν από τον Περσικό Κόλπο.
«Μόρο» τους «βάφτισαν» οι Ισπανοί, όταν οι Φιλιππίνες ήταν αποικία τους, από την ισπανική λέξη «Μουρ» που σημαίνει «Μαυριτανοί».
Οι ηγέτες των Μόρο κήρυξαν εδώ και πολλές δεκαετίες ότι δεν θεωρούν τους εαυτούς τους συμπατριώτες με τους ρωμαιοκαθολικούς Φιλιππινέζους και ότι αποτελούν άλλο έθνος, διεκδικώντας την ανεξαρτησία τους.
Οι μουσουλμάνοι Φιλιππινέζοι, οι Μόρο, κατοικούν στις νότιες Φιλιππίνες, στα νησιά Μιντανάο, Σούλου και Παλαουάν.
Στα νησιά αυτά είχαν δημιουργηθεί δύο σουλτανάτα, του Μακουιντανάο (1500–1888) και του Σούλου (1405–1915).
Οι μουσουλμάνοι κάτοικοι του νότου πολέμησαν τόσο τους Ισπανούς αποικιοκράτες όσο και τους Αμερικανούς όταν έκαναν τις Φιλιππίνες αποικία τους.
Σήμερα συνεχίζουν να αγωνίζονται ενάντια στην κεντρική κυβέρνηση των Φιλιππίνων.
Στις Φιλιππίνες από τη δεκαετία του 1990 έχει πατήσει πόδι και η Αλ Κάιντα ενώ από το 2014 η τοπική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.
Η Αμπού Σαγιάφ έχει απασχολήσει πολλές φορές τα Μέσα Ενημέρωσης εξαιτίας των δυτικών τουριστών που έχει απαγάγει και αποκεφαλίσει όταν δεν της πληρώθηκαν τα λύτρα που ζητούσε.