Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σύστημα ραμμένο στα μέτρα του Ερντογάν: Πώς ο γαμπρός του φέσωσε το κράτος

Σύστημα ραμμένο στα μέτρα του Ερντογάν: Πώς ο γαμπρός του φέσωσε το κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Offshore Εταιρείες, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, Μπιναλί Γιλντιρίμ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Φοροδιαφυγή,

Ένα σύστημα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του το οποίο θα ωφελεί τους οικείους και όσους είναι πιστούς σε αυτόν έχει φτιάξει ο Ρετζέ Ταγίπ Ερντογάν.

Με νωπές ακόμη τις αποκαλύψεις για την περιουσία του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, στο φως έρχονται νέα δεδομένα που αγγίζουν το ίδιο το σπίτι του Τούρκου προέδρου, καθώς αφορούν τον γαμπρό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο Αλμπαιράκ βοήθησε να στηθεί μία δομή από υπεράκτιες εταιρίες σε Μάλτα και Σουηδία

Ο Αλμπαιράκ που παντρεύτηκε τη μεγαλύτερη κόρη του Ερντογάν το 2004 βοήθησε να στηθεί μία δομή από υπεράκτιες εταιρίες σε Μάλτα και Σουηδία προκειμένου να γλυτώσει την καταβολή εκατομμυρίων δολλαρίων για λογαριασμό της εταιρίας του της Çalık Holding που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας, των υφασμάτων και των κατασκευών.

Στο τέλος κάτι τέτοιο δεν χρειάστηκε καθώς το 2015 διορίστηκε στη θέση του υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.

Έτσι πέρασε νομοθεσία που προβλέπει προνομιακή μεταχείριση σε θέματα φορολογίας. το οποίο επέτρεψε στην Çalık να επαναφέρει στην Τουρκία κεφάλαια που είχε στο εξωτερικό χωρίς να πληρώσει φόρο όπως αποκαλύπτουν τα MaltaFiles.

Μάλιστα το νομοσχέδιο πέρασε σχεδόν νύχτα καθώς ήρθε λίγο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, αφού είχε προηγουμένως ξεσηκώσει θύελλα.

Μάλιστα την σιωπηρή του έγκριση φέρεται να έχει δώσει και ο ίδιος ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις 21 Ιουνίου του 2016 το κείμενο έφτασε στα χέρια του προσωπικού γραμματέα του Προέδρου, Χασάν Ντοάν.

Αποδείξεις δεν υπάρχουν ότι υπήρξε αντίδραση από την πλευρά του Ερντογάν ή του Ντοάν καθώς μία τέτοια απόφαση τότε θα σήμαινε παραβίαση του συντάγματος καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα ο εκάστοτε πρόεδρος δεν πρέπει να παίρνει θέση σε πολιτικά ζητήματα.

Οι αποκαλύψεις γεννούν ερωτήματα για το κατά πόσο η κυβέρνηση κάνει χάρες σε μεγάλες επιχειρήσεις και ειδικά στην Çalık Holding η οποία στο παρελθόν είχε λάβει δισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις από την κυβέρνηση.

Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ημερομηνία 4 Νοέμβρη 2011 περιέχει μια σαφή προειδοποίηση:

«Αδελφέ, θα καθιερωθεί το νέο σύστημα – αλλά αυτό το σύστημα θα πρέπει να βασίζεται στην εξαπάτηση της [τουρκικής] οικονομικής Αρχής, δεν είναι ένα ασφαλές σύστημα. Εάν η οικονομική Αρχή το ανακαλύψει αυτό, δεν θα ήταν καλό για τη φήμη».

Το μήνυμα έχει γραφτεί από τον Μετίν Αταλάι, άνθρωπο της Çalık Holding στο Ντουμπάι.

Ο παραλήπτης φέρεται να είναι ο 33 χρονών Αλμπαϊράκ, τότε Διευθύνων Σύμβουλος της Çalık.

Ο Αταλάι, ο άνθρωπος της Çalık-Holding στο Ντουμπάι, περιγράφεται ως ένας άνθρωπος του οποίου η δουλειά «δεν μετράει» καθώς προσελήφθη μόνο «για ευαίσθητες υποθέσεις».

Μία από αυτές ήταν να «τρέξει» το γραφείο της εταιρείας σε μία από τις ελεύθερες εμπορικές ζώνες του Ντουμπάι, με στόχο να προσελκύσει νέους επενδυτές.

Κι αυτό απέδιδε, καθώς σύμφωνα με τα e-mail του Αταλάι, η εταιρεία, ως ένας απλός κόμβος για τη συγκέντρωση των κερδών της Çalık-Holding παγκοσμίως, σημείωνε κέρδη 34,7 εκατομμύρια δολάρια, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Το πρόβλημα που αντιμετώπιζε τότε ήταν ότι η εταιρεία του είχε εκατομμύρια ευρώ στο Ντουμπάι, τα οποία ήθελε να επαναπατρίσει χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει το 20% που προέβλεπε ο νόμος.

Ανέθεσε, λοιπόν, σε στενό του συνεργάτη την εξεύρεση λύσης, η οποία περιελάμβανε μια σύνθετη δομή με με υπεράκτιες εταιρίες.

Ο όμιλος Çalık ήθελε να μεταφέρει τα χρήματα στη Μάλτα, όπου ο φόρος είναι μεν 35%, αλλά το κράτος επιστρέφει το 80% όταν ο καταθέτης δεν είναι μόνιμος κάτοικος της νησιωτικής χώρας και δεν διαθέτει επιχειρήσεις εκεί.

Τα χρήματα θα μεταφέρονταν αφορολόγητα από τη Μάλτα στη Σουηδία, με τη δικαιολογία ότι είχε ήδη καταβληθεί ο φόρος ύψους 35%, και μετά θα μπορούσαν να περάσουν στην Τουρκία, αφού η Σουηδία θεωρείται χώρα υπεράνω πάσης -φορολογικής- υποψίας.

Ακόμη και στους κόλπους του ομίλου εκφράστηκαν αντιρρήσεις, ωστόσο τελικώς το 2012 ίδρυσαν 4 εταιρείες στη Σουηδία (Çalık Textile, Çalık Energy, Çalık Marketing and Çalık Construction) και έναν χρόνο αργότερα 8 στη Μάλτα (Fashion Zone Textile Holding, Fashion Zone Textile, Synergy Marketing Holding, Synergy Marketing, Technological Energy Holding, Technological Energy, White Construction Holding and White Construction).

Σχετικά άρθρα