Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εμφύλιες μάχες στην ανατολική Σαουδική Αραβία – Το καθεστώς προσπαθεί να γκρεμίσει σιιτική πόλη (φωτο)

Εμφύλιες μάχες στην ανατολική Σαουδική Αραβία – Το καθεστώς προσπαθεί να γκρεμίσει σιιτική πόλη (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλουαμίγια, Βίντεο, Νιμρ Αλ Νιμρ, Περσικός Κόλπος, Σαουδική Αραβία, Σιίτες, Φωτογραφίες,

Ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας πολιορκεί εδώ και δύο εβδομάδες τη σαουδαραβική σιιτική πόλη Αλουαμίγια (Al-Awamiyah) στις ακτές του Περσικού Κόλπου στην ανατολική Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με τοπικά Μέσα, ο στρατός βομβαρδίζει την Παλιά Πόλη αναγκάζοντας πολλούς αμάχους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια μακριά από την εμπόλεμη ζώνη.

Η Αλουαμίγια έχει πληθυσμό 40.000 ανθρώπων και πολλοί από τους κατοίκους της έπιασαν τα όπλα και αντιστέκονται ενάντια στον στρατό της κυβέρνησής τους.

Το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας κατηγορεί τους κατοίκους της πόλης ότι εκείνοι ξεκίνησαν τη βία και ισχυρίζεται ότι οι “τρομοκράτες” είναι οπλισμένοι με καλάσνικοφ.

Οι μάχες ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αποφάσισε να κατεδαφίσει την ηλικίας 400 ετών περιτειχισμένη παλιά συνοικία της πόλης για να προχωρήσει σε “ανάπλαση”.

Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από το μοναρχικό θεοκρατικό καθεστώς να σεβαστεί για λόγους πολιτιστικής κληρονομιάς την Παλιά Πόλη αλλά και για λόγους κοινωνικούς, αφού οι κάτοικοι θα χάσουν τα σπίτια τους και δεν θα έχουν που να μείνουν.

Για τους κατοίκους της Παλιάς Πόλης δεν υπάρχει καμία μέριμνα στέγασής τους από το κράτος επειδή είναι σιίτες.

Βεβαίως η “ανάπλαση”, δηλαδή κατεδάφιση της Παλιάς Πόλης, είναι απλώς το πρόσχημα.

Η αιτία είναι ότι η Αλουαμίγια είναι προπύργιο των σιιτών, ενώ το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι σουνιτικό, όπως και πόλη καταγωγής του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη σεΐχη Νιμρ Αλ Νιμρ που αποκεφάλισε το σαουδαραβικό καθεστώς κατηγορώντας τον ως “τρομοκράτη”.

Το σαουδαραβικό καθεστώς έχει εισέλθει στην Παλιά Πόλη με μπουλντόζες και άρματα μάχης και προσπαθεί να κατεδαφίσει τα σπίτια, ενώ μαίνονται οδομαχίες.

Το καθεστώς έχει δώσει στη δημοσιότητα και το ακόλουθο βίντεο, πώς δηλαδή σκοπεύει να αναπλάσει την περιοχή της Παλιάς Πόλης αφού την ισοπεδώσει:

Δείτε φωτογραφίες από την εμπόλεμη ζώνη. Όπως κατανοείτε δεν είναι και το ευκολότερο να “βγουν” μέσα από τη Σαουδική Αραβία εικόνες:

Σχετικά άρθρα