Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Έκλεισε” για το φθινόπωρο τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας

“Έκλεισε” για το φθινόπωρο τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ιορδανία, Κύπρος, Μέση Ανατολή, Νίκος Αναστασιάδης, Υδρογονάνθρακες,

Τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία το προσεχές φθινόπωρο.

Η συμφωνία για την τριμερή “κλείστηκε” στη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα στο Αμμάν.

Σε δηλώσεις του ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιορδανία, είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε πρόσκληση του ιδίου του Βασιλιά της Ιορδανίας, για να παρευρεθεί στο διεθνές οικονομικό φόρουμ, για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, όπου συμμετέχουν πάρα πολλοί και εστεμμένοι της περιοχής αλλά και αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και πάρα πολλοί επιχειρηματίες, εταιρείες επενδύσεων, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό και για μας.

»Στο περιθώριο αυτή της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια σειρά από πάρα πολύ σημαντικές επαφές.

»Πρώτα απ’ όλα είδε την κ. Μογκερίνι, Επίτροπο της ΕΕ για εξωτερικές υποθέσεις και της ανέλυσε την πρότασή του για επανάληψη της Γενεύης, όπως την κατέθεσε προχθές στο τραπέζι των συνομιλιών.

»Αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό και το ρόλο της ΕΕ στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, ώστε να έχουμε ένα κράτος λειτουργικό, στα πλαίσια της ΕΕ και με όλο το κεκτημένο να διέπει τη λύση του κυπριακού προβλήματος».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου.

«Μια πολύ σημαντική συνάντηση όπου συζητήθηκε το Κυπριακό, αναπτύχθηκαν και πάλι οι απόψεις του προέδρου της Δημοκρατίας και η πρόταση που έχει κάνει, αλλά ήταν πολύ σημαντικό ότι συζητήθηκαν σοβαρά ενεργειακά ζητήματα, αλλά και άλλα θέματα που αφορούν την περιοχή.

»Είναι γνωστό ότι η Αίγυπτος θέλει να αγοράσει φυσικό αέριο από το οικόπεδο 12 και το τεμάχιο Αφροδίτη και αντάλλαξαν απόψεις για το πώς μπορεί να επισπευσθεί αυτή η διαδικασία.

»Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής αρχής κ. Αμπάς. Αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό, το μεσανατολικό, το παλαιστινιακό, αλλά και θέματα ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή για τη σταθερότητα και την ειρήνη», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Ιορδανίας, με τον οποίο συζήτησε εκτός από το Κυπριακό, τα διμερή θέματα, οικονομικά θέματα, θέματα επενδύσεων, και θέματα που αφορούν την κατάσταση στην περιοχή.

«Εξαιρετικά σημαντική ήταν η συνάντηση που είχε με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, μια χώρα με την οποία τα τελευταία χρόνια, χάρη τόσο στη συμβολή του Ιορδανού βασιλιά όσο και του Προέδρου Αναστασιάδη, οι σχέσεις Κύπρου – Ιορδανίας έχουν φθάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, επιθυμητό.

»Η συνεργασία είναι τέτοια στην περιοχή, και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και σε οικονομικά και άλλα ζητήματα, που σχεδόν έχουν γίνει αδελφικές οι σχέσεις αυτές των δυο χωρών, γιατί και η Κύπρος είναι πολύ σημαντική για την Ιορδανία στην ΕΕ, ώστε να γίνονται κατανοητές οι θέσεις των Ιορδανών αλλά και του αραβικού κόσμου στην ΕΕ.

»Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία σε θέματα ενέργειας, αλλά είναι πολύ σημαντική η συνεργασία και σε θέματα ειρήνης και σταθερότητας, στην ταραχώδη περιοχή μας.

»Οι δυο ηγέτες αποφάσισαν όπως συγκληθεί τριμερής διάσκεψη Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας, στο ανώτατο επίπεδο, το φθινόπωρο, στην Κύπρο, και έχουν δώσει εντολές οι δυο ηγέτες να αρχίσει η διεργασία, με προετοιμασία σε επίπεδο υπουργών», επεσήμανε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση αν τα θέματα Ενέργειας και η ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής θα είναι ψηλά στην ατζέντα και αυτής της τριμερούς, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι τα θέματα αυτά «ήταν και είναι στην ατζέντα μαζί με το Κυπριακό».

Ερωτηθείς για την ανταπόκριση που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την ενημέρωση την οποία κάνει σε ηγέτες κρατών αναφορικά με την πρόταση του στις συνομιλίες, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γίνεται απολύτως κατανοητός, βρίσκει απόλυτη κατανόηση όταν εξηγεί την πρότασή του και όταν εξηγεί πώς ο ίδιος βλέπει ότι μπορεί να κάνει το βήμα προς τα εμπρός η διαδικασία, ώστε να έχουμε επίλυση του Κυπριακού.

»Ειδικά η πρόταση που υπέβαλε προχθές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει βρει στις σημερινές του επαφές πάρα πολύ καλή και ικανοποιητική ανταπόκριση».

Την εκτίμηση της Ιορδανίας για την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, εξέφρασε ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ σε συνάντηση που είχε το Σάββατο στο Αμμάν, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Αμμάν με θέμα τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική στις εργασίες του οποίου συμμετέχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατόπιν πρόσκλησης του Βασιλιά της Ιορδανίας.

Κατά τη συνάντηση, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας είπε ότι υπάρχει τώρα μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο ότι «η φωνή σας, ιδιαίτερα εντός της Ευρώπης, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ιορδανία, δεν περνά απαρατήρητη από εμάς, και με αυτή την ευκαιρία ευχαριστώ και εσάς και την Κυβέρνηση σας για την όλη υποστήριξη».

Σχετικά άρθρα