Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκόπια: Δεν είμαστε “Αρειανοί” είμαστε “Μακεδόνες” – Θα μπορούσατε να είστε και… Τζεντάι

Σκόπια: Δεν είμαστε “Αρειανοί” είμαστε “Μακεδόνες” – Θα μπορούσατε να είστε και… Τζεντάι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Ζόραν Ζάεφ, Σκόπια,

Σε πλειοδοσία «μακεδονισμού» και επιθετικής ρητορικής κατά της Ελλάδας επιδίδεται το πολιτικό σύστημα στα Σκόπια, λίγες ημέρες πριν από τη συγκρότηση κυβέρνησης, εκτός (νέου) απροόπτου, ύστερα από έξι μήνες μετεκλογικής ρευστότητας, γράφει η εφημερίδα “Ελευθερία του Τύπου” το Σάββατο.

Ο εν αναμονή πρωθυπουργός και επικεφαλής του σοσιαλιστικού SDSM, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Μαυροβουνίου «Pobjeda», κήρυξε… ανένδοτο για το όνομα, ακολουθώντας τα χνάρια του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ερωτηθείς πώς θα λυθεί το θέμα της ονομασίας, απάντησε:

«Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί μέσω διαλόγου, στο πλαίσιο του οποίου θα γίνουν σεβαστές η “μακεδονική” ταυτότητα, π υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια.

»Έτσι θα καταλήξουμε σε λύση αυτής της διένεξης, που διαρκεί ήδη αρκετές δεκαετίες. Σε αυτό, ελπίζω, θα μας βοηθήσει και η αντιπολίτευση, αλλά και οι πολίτες της “Μακεδονίας”, τους οποίους, εάν χρειαστεί, θα τους καλέσουμε να αποφασίσουν σε δημοψήφισμα για το όνομα της χώρας στην οποία ζουν.

»Ξέρετε ότι η Ελλάδα έθεσε ως προϋπόθεση για την ένταξη στο NATO το ζήτημα για την αλλαγή του ονόματος. Ειλικρινά, δεν ξέρω τι περιμένουν από εμάς. Να δηλώσουμε Αρειανοί Είμαστε “Μακεδόνες” και δεν μπορούμε να είμαστε τίποτε άλλο».

Η αλήθεια είναι, σημειώνει το TRIBUNE, ότι δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη διαφορά από το να δηλώνουν “Αρειανοί” ή “Μακεδόνες”. Θα μπορούσαν επίσης να δηλώνουν και “Τζεντάι” και να γεμίσουν τα Σκόπια με αγάλματα του Λιουκ Σκάιγουόκερ, δεν θα είχε καμία απολύτως διαφορά από αυτό που ήδη κάνουν.

Επιστρέφοντας στο δημοσίευμα της “Ελευθερίας του Τύπου”, διαβάζουμε ότι οι Σοσιαλιστές του Ζάεφ κέρδισαν τις εκλογές κατεβαίνοντας σε συνασπισμό με τα τρία μεγαλύτερα αλβανικά κόμματα των Σκοπίων, τα οποία, όμως, στο πλαίσιο της λεγόμενης «πλατφόρμας των Τιράνων», την οποία συμφώνησαν με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, απορρίπτουν την ονομασία «Μακεδονία», διότι δεν αντανακλά την ύπαρξη της πολυάριθμης αλβανικής μειονότητας στην πΓΔΜ.

Εν τω μεταξύ, ο νέος Αλβανός πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, με την οποία τον ενημερώνει για την ύπαρξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά ο τελευταίος, προκειμένου να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, απορρίπτει την πλατφόρμα των Τιράνων ως βάση για τη συγκρότησή της.

Σχετικά άρθρα