Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ζόραν Ζάεφ: Δεν θα κάνω τα Σκόπια αλβανικό κράτος ούτε ομοσπονδία

Ζόραν Ζάεφ: Δεν θα κάνω τα Σκόπια αλβανικό κράτος ούτε ομοσπονδία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Ζόραν Ζάεφ, Σκόπια,

Ο Ζόραν Ζάεφ, αρχηγός του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος των Σκοπίων (SDSM), ο οποίος προσπαθεί να εκλεγεί πρωθυπουργός της χώρας με την υποστήριξη των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, σε συνέντευξή του την Τετάρτη στην πρωινή εκπομπή του βουλγαρικού τηλεοπτικού καναλιού bTV, διέψευσε ότι έχει στην “ατζέντα” του την αλλαγή του σκοπιανού κρατιδίου σε αλβανοσλαβικό.

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν είναι δυνατή η υιοθέτηση της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας των Σκοπίων, μιας και για να γίνει αυτό χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση για την οποία δεν υπάρχουν αρκετοί βουλευτές και υπενθύμισε ότι σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας η αλβανική γλώσσα μπορεί να χρησιμοποιείται ως μητρική.

Διέψευσε επίσης και τους φόβους των βουλγαρόφωνων ψευδομακεδόνων για καντονοποίηση της χώρας. Τα Σκόπια, όπως διαβεβαίωσε, θα διατηρηθούν ως ενιαία κρατική οντότητα.

Ο Ζόραν Ζάεφ κατηγόρησε τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ότι παραβιάζει το Σύνταγμα και προστατεύει το κόμμα VMRO-DPMNE ώστε να μην γίνει η παράδοση της εξουσίας και το πρώην κυβερνών κόμμα να μην βρεθεί ενώπιον των ευθυνών του.

«Είμαι, όμως, βέβαιος ότι τελικά θα λάβουμε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ιβάνοφ», τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ και είπε πως είναι βέβαιος ότι ο ίδιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

«Ανεξαρτήτως του τιμήματος, η χώρα μας θα είναι πάλι μια σταθερή χώρα όπου κυριαρχούν η δημοκρατία, η ελευθερία και το κράτος δικαίου. Θα είμαστε μαζί με τους γείτονές μας, θα είμαστε ισότιμα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Ζάεφ.

Βεβαίως για να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα πρέπει πρώτα να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, αφού ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας” δεν έχει κανένα μέλλον.

Απέρριψε την ύπαρξη “αλβανικής πλατφόρμας”, την οποία ωστόσο έχουν παραδεχτεί οι Αλβανοί, και επεσήμανε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης που θα συγκροτήσει θα εγγυάται τη διατήρηση ενιαίου κράτους, την νομιμότητα στη χώρα και την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας.

Συμπλήρωσε ότι αν υπάρχουν κάποιοι που αντιτίθενται στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αυτοί προέρχονται από τον πολιτικό αντίπαλο της SDSM, το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρουέφσκι. Κατά τη γνώμη του, υπάρχουν άμεσες διασυνδέσεις του κόμματος αυτού με τη Ρωσία.

Στην ερώτηση για το αν θεωρεί ότι υπήρχαν προσπάθειες επηρεασμού εκ μέρους της Σερβίας και της Αλβανίας στα όσα διαδραματίζονται στα Σκόπια, ο Ζάεφ απάντησε:

«Όχι. Καμία γειτονική χώρα δεν προσπάθησε να ασκήσει επιρροή στα γεγονότα. Η φίλος μας, Βουλγαρία, απηύθυνε φιλικές συμβουλές. Είμαστε αδελφικός λαός και χαίρομαι πολύ επειδή όλα τα πολιτικά κόμματα της Βουλγαρίας διατύπωσαν συμβουλές. Απ’ όλες τις γειτονικές χώρες ακούσαμε παραινέσεις– Κόσοβο, Αλβανία και Ελλάδα».

Η ομολογία του Ζάεφ ότι οι Σκοπιανοί και οι Βούλγαροι είναι “αδελφικός λαός” είναι άκρως σημαντική, διότι εμμέσως παραδέχτηκε ότι οι ψευδομακεδόνες δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους Μακεδονές, όπως προπαγανδίζει ο ελληνικής καταγωγής εξωμότης Νίκολα Γκρουέφσκι (Νικόλας Γρούιος) και είναι βουλγαρικής καταγωγής. Εξάλλου η ψευδομακεδονική τους γλώσσα είναι μια βουλγαρική διάλεκτος, είναι βουλγαρικά.

Τέλος, επεσήμανε πως δεν αναμένει διολίσθηση σε εθνοτική ένταση. «Στη «Μακεδονία» όλοι οι πολίτες όλων των εθνικών κοινοτήτων είναι ένα. Κανένας δεν επιδιώκει απόσχιση, καντονοποίηση ή ομοσπονδιοποίηση. Όλοι θέλουν η «Μακεδονία» να παραμείνει ενιαία και να διαφυλαχθούν η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία».

Να σημειωθεί ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του Ζάεφ ότι τα Σκόπια δεν θα γίνουν αλβανοσλαβικό κράτος, ο νέος Πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων, Αλβανός Ταλάτ Τζαφέρι, με την εγκατάστασή του στο γραφείο του Πρόεδρου της Βουλής τοποθέτησε αμέσως δύο αλβανικά σημαιάκια [δείτε εδώ].

Σχετικά άρθρα