Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ταλάτ Τζαφέρι έβαλε την αλβανική σημαία στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής στα Σκόπια

Ο Ταλάτ Τζαφέρι έβαλε την αλβανική σημαία στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής στα Σκόπια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανοί, Βαλκάνια, Γκιόργκι Ιβάνοφ, Ζόραν Ζάεφ, Νίκολα Γκρούεφσκι, Σκόπια, Ταλάτ Τζαφέρι,

Ο αλβανικός μειονοτικός Ταλάτ Τζαφέρι, που εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής στα Σκόπια από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία κατά την επεισοδιακή συνεδρίαση της 27ης Απριλίου, κατάφερε και εγκαταστάθηκε την Τετάρτη το πρωί στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής.

Στην κατοχή του Ταλάτ Τζαφέρι βρίσκονται και οι σφραγίδες της Βουλής, μεταδίδουν σκοπιανά Μέσα, γεγονός που του επιτρέπει να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Ήδη, στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου των Σκοπίων, στον σύνδεσμο για τον Πρόεδρο της Βουλής, έχει αναρτηθεί φωτογραφία και σύντομο βιογραφικό του Ταλάτ Τζαφέρι, ενώ στον σύνδεσμο για τις δραστηριότητες έχει καταχωρηθεί ανακοίνωση για τη συνάντηση του με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Σκόπια.

Το δεξιό-εθνικιστικό VMRO-DPMNE είχε δηλώσει σε υψηλούς τόνους ότι θεωρεί την εκλογή Τζαφέρι στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής ως παράνομη και προϊόν κατάφωρης παραβίασης του συντάγματος, των νόμων και του κανονισμού λειτουργίας του κοινοβουλίου, ενώ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα εμποδίσει κάθε απόπειρα του Τζαφέρι να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Από την πλευρά του, ο προερχόμενος από το VMRO-DPMNE πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι, που εκτελούσε χρέη προεδρεύοντος στην πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου για τη συγκρότησή του σε σώμα, είχε αναφέρει σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι η εκλογή Τζαφέρι είναι παράνομη, ότι η συνεδρίαση για τη συγκρότηση του κοινοβουλίου σε σώμα δεν έχει ολοκληρωθεί και ότι ο ίδιος, ως προεδρεύων, θα συγκαλέσει τη νέα συνεδρίαση της ολομέλειας του κοινοβουλίου «όταν εκτιμήσει ότι υπάρχουν οι συνθήκες γι’ αυτό».

Την Τρίτη βουλευτές του VMRO-DPMNE, με επικεφαλής τον ηγέτη του κόμματος, Νίκολα Γκρούεφσκι, πραγματοποίησαν “συντονιστική συνεδρίαση” στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, παρουσία του πρώην προέδρου της Βουλής Τράικο Βελιάνοσκι, μία κίνηση που ερμηνεύτηκε από μέρος των ΜΜΕ ως συμβολική, προκειμένου να δείξει ποιος είναι, κατά την άποψη του κόμματος, “ο νόμιμος ένοικος του γραφείου του Προέδρου της Βουλής”.

Ο Βελιάνοφσκι τελικά εκκένωσε το βράδυ της Τρίτης το γραφείο του Προέδρου της Βουλής, η δε παράδοση-παραλαβή του γραφείου εξελίχθηκε «με τον πιο ομαλό τρόπο», όπως αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κοινοβουλίου.

Τα σκοπιανά Μέσα σημειώνουν ότι η εγκατάσταση του Τζαφέρι στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής συνιστά “μία χωροταξική εξέλιξη με πολιτική σημασία”, καθώς δείχνει να σηματοδοτεί μερική υποχώρηση του VMRO-DPMNE από τις μέχρι σήμερα θέσεις του.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες τα κόμματα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά και εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας, είχαν χαιρετίσει την εκλογή Τζαφέρι στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής και είχαν απευθύνει έκκληση να του επιτραπεί να αναλάβει τα καθήκοντά του χωρίς εντάσεις.

Μία από τις πρώτες επίσημες πράξεις του ως νέος Πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να είναι η αποστολή επιστολής στον Πρόεδρο των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ, με την οποία θα τον ενημερώνει για την ύπαρξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και θα του ζητά να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη του SDSM, Ζόραν Ζάεφ.

Η πρωτοβουλία του νέου Προέδρου της Βουλής των Σκοπίων να τοποθετήσει τις σημαίες της Αλβανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Σκοπίων στο γραφείο του, αφού εγκαταστάθηκε, έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια.

Από ειρωνικά, αφού τα Σκόπια δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τη σημαία της, μέχρι οργής, αφού τοποθέτησε την αλβανική σημαία “ισάξια” με την σκοπιανή, δίχως αυτό να προβλέπεται.

Για την ακρίβεια η τοποθέτηση της αλβανικής και της σκοπιανής σημαίας ισάξια φαίνεται να επιβεβαιώνει τους φόβους των ψευδομακεδόνων εθνικιστών, ότι οι Αλβανοί θέλουν να μετατρέψουν το κρατίδιο σε αλβανοσλαβικό και στη συνέχεια να το διχοτομήσουν.

Αντικειμενικά μιλώντας, η τοποθέτηση της αλβανικής σημαίας από τον Τζαφέρι είναι απαράδεκτη και προκλητική και ρίχνει λάδι στη φωτιά. Βεβαίως ο Τζαφέρι, να μην το ξεχνάμε αυτό, δεν είναι κάποιος “μετριοπαθής” άνθρωπος. Είναι πρώην ταγματάρχης του στρατού που πέρασε στο πλευρό του UCK και πολέμησε τους Σλάβους.

Σχετικά άρθρα