Η Κίνα σκοπεύει να συνεργασθεί με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), για τη δημιουργία μίας βάσης στη Σελήνη.
Οι πρώτες πληροφορίες για την “αποικία” στο φεγγάρι έκανε πρώτος ο γενικός διευθυντής της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας, Τιάν Γουλάνγκ, μιλώντας σε μίντια της χώρας του.
Λίγα 24ωρα αργότερα, την είδηση επιβεβαίωσε ο Παλ Χβίστενταλ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της ESA.
“Οι Κινέζοι έχουν ήδη δρομολογήσει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα για τη Σελήνη”, ανέφερε.
“Τα δεδομένα έχουν αλλάξει από την εποχή της κούρσας του διαστήματος, τη δεκαετία του 1960. Αναγνωρίζουμε πως, για να εξερευνήσουμε το διάστημα για ειρηνικούς λόγους, θα χρειασθούμε τη διεθνή συνεργασία”.
Ο επικεφαλής της ESA, Γιόχαν-Ντίτριχ Βέρνερ, έχει αναφέρει πως η σεληνιακή βάση θα μπορούσε να είναι έτοιμη το αργότερο έως τα τέλη της δεκαετίας του 2030, από ειδικούς τρισδιάστατους εκτυπωτές που θα αναλάβουν να κατασκευάσουν τα καταλύματα και τους υπόλοιπους χώρους, πριν σε επόμενη φάση καταφθάσουν οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα επιταχυνθεί η επιστημονική έρευνα του φυσικού δορυφόρου της Γης, αλλά και θα γίνουν πιο εύκολες οι μελλοντικές επανδρωμένες ή ρομποτικές αποστολές σε πιο μακρινούς προορισμούς, όπως για παράδειγμα στον Άρη.
Από την άλλη μεριά, μπορεί η Κίνα να ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα να εξερευνά το διάστημα, αφού πραγματοποίησε την πρώτη της επανδρωμένη αποστολή μόλις το 2003, ωστόσο στο μεταξύ έχει επιταχύνει το διαστημικό της πρόγραμμα.
Έτσι, για παράδειγμα, δύο εβδομάδες νωρίτερα, εκτόξευσε ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο, με προορισμό τον διαστημικό της σταθμό, που βρίσκεται ήδη σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Όσον αφορά τη Σελήνη, τα σχέδιά της περιλαμβάνουν την αποστολή ενός ρομπότ μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, το οποίο θα συλλέξει δείγματα.
Μέσα στο 2018, προγραμματίζει επίσης την πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή στη “σκοτεινή πλευρά” του φεγγαριού, όπου θα προσεδαφίσει ένα ρομποτικό όχημα.
Σύμφωνα με τον Χβίστενταλ, η ESA ελπίζει να συμμετάσχει στην ανάλυση των δειγμάτων που θα φέρει πίσω στη Γη η κινεζική αποστολή, όπως επίσης και να στείλει στο μέλλον έναν Ευρωπαίο αστροναύτη στον κινεζικό διαστημικό σταθμό.
Κανένα πάντως από τα δύο αυτά σχέδια δεν έχει πάρει τελική έγκριση.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr