Λίγες εβδομάδες πριν από τις αλβανικές βουλευτικές εκλογές οι παράνομες φυτείες κάνναβης βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Αλβανία.
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί ανοιχτά την κυβέρνηση του Έντι Ράμα ότι λαμβάνει προμήθειες από το παράνομο εμπόριο που έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.
Πέρα από τις κατηγορίες για κακή διακυβέρνηση της χώρας, για φτώχεια, ανεργία και διαφθορά, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπασά έχει εστιάσει τη ρητορική του απέναντι στον Ράμα στο θέμα της κάνναβης.
Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει τη χώρα σε μια τεράστια φυτεία και εκφράζει φόβους ότι «με το παράνομο χρήμα του εμπορίου ναρκωτικών, το οποίο ελέγχουν άνθρωποι της κυβέρνησης, θα αλλοιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα».
Η κυβέρνηση Ράμα απαντά ότι έχει λάβει μέτρα για τη μείωση των χασισοκαλλιεργειών, υποστηρίζοντας ότι μόνο το 2016 κατέστρεψε 2.000.000 δενδρύλλια.
Από τον πρόχειρο καταυλισμό τους στο κέντρο των Τιράνων, απέναντι από την έδρα του πρωθυπουργού, τα μέλη της αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτησή του και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας για τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών.
«Ελεύθερες εκλογές ή καθόλου εκλογές» είναι το σύνθημα του Δημοκρατικού Κόμματος, που -μεταξύ άλλων- ζήτησε ηλεκτρονική ψηφοφορία, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο του εκλογικού αποτελέσματος του Ιουνίου.
Την ίδια ώρα, τα Σκόπια βρίσκονται στα πρόθυρα εμφυλίου. To VMRO-DPMNE, του Νίκολα Γκρούεφσκι, κατηγορεί το σκοπιανό Σοσιαλιστικό Κόμμα ότι στελέχη του χρηματίζονται από τον Έντι Ράμα.
Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι αρμόδιοι παράγοντες των διεθνών υπηρεσιών ασφαλείας επιμένουν πως χρήματα από το λαθρεμπόριο κάνναβης της Αλβανίας κυκλοφορούν και σε ευρωπαϊκές τσέπες.
Οι παράνομες φυτείες στην Αλβανία προσέλκυσαν το 2014 ακόμα και το ενδιαφέρον διεθνών μέσων ενημέρωσης, όταν σε επιχείρηση 800 αστυνομικών κατά των καλλιεργειών η μαφία της νότιας Αλβανίας προέβαλε σθεναρή αντίσταση με αυτόματα όπλα.
Η αλήθεια είναι πάντως ότι η κατάσταση στις περιοχές των φυτειών παραμένει εκτός ελέγχου.