Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν αρνήθηκε ότι είναι στα σχέδια του μια ομοσπονδιακή Τουρκία

Ο Ερντογάν αρνήθηκε ότι είναι στα σχέδια του μια ομοσπονδιακή Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοψήφισμα, Μπιναλί Γιλντιρίμ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Αρνήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι έχει οποιαδήποτε πρόθεση να μετατρέψει την Τουρκία σε ομοσπονδιακό κράτος, θέλοντας να καθησυχάσει τους ακροδεξιούς συμμάχους του τους οποίους έχει ανάγκη για να κερδίσει το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Ο Ερντογάν απαντούσε στην ανησυχία την οποία εξέφρασε ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος των Γκρίζων Λύκων (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος κατηγόρησε έναν σύμβουλο του Ερντογάν ότι άφησε να εννοηθεί πως μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο ομοσπονδιοποίησης της Τουρκίας μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Το MHP είναι αντίθετο σε κάθε μορφή ομοσπονδιοποίησης, που θα απέδιδε κυρίως στις κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας ένας είδος αυτονομίας.

«Είμαστε ο μεγαλύτερος υπερασπιστής της ενιαίας δομής της Τουρκίας, και θα είμαστε πάντα (…) Ορισμένοι μιλούν για ομοσπονδιοποίηση. Τίποτα από αυτά δεν είναι στην ημερήσια διάταξή μας και δεν θα είναι ποτέ», είπε ο Ερντογάν, σε ομιλία του στο Ικόνιο.

Ο Ερντογάν υπολογίζει στην υποστήριξη του MHP του Μπαχτσελί προκειμένου να κερδίσει το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση, που θα ενισχύσει σημαντικά τις εξουσίες του Τούρκου προέδρου και το οποίο προμηνύεται σχετικά αμφίρροπο.

Οι παρατηρητές εκτιμούν πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τις ψήφους των ακροδεξιών που είναι αντίθετοι σε κάθε παραχώρηση προς τους Κούρδους και φοβούνται πως μετά το δημοψήφισμα ο Ερντογάν θα υιοθετήσει πιο μετριοπαθή θέση.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που προκάλεσαν στην τουρκική ηγεσία τα σχόλια του Μπαχτσελί είναι το γεγονός πως ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε τη Μεγάλη Παρασκευή πως θα υπέβαλλε αμέσως την παραίτησή του «αν υπήρχε ένα και μόνο άρθρο (στη συνταγματική αναθεώρηση) που θα άνοιγε τον δρόμο για ένα ομοσπονδιακό κράτος».

Σχετικά άρθρα