Ένας όχλος ισλαμιστών φοιτητών λιντσάρισε στο Πανεπιστήμιο Αμπντούλ Βαλί Χαν (Abdul Wali Khan) του Πακιστάν τον συμφοιτητή τους Μασάλ Χαν, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι διατηρούσε σελίδες με «βλάσφημο» περιεχόμενο σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
15 φοιτητές συνελήφθησαν μετά από το λιντσάρισμα μέσα στο Πανεπιστήμιο που βρίσκεται στην πόλη Μαρντάν, στο βόρειο Πακιστάν.
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι δύο φοιτητές Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο Μασάλ και ο Αμπντουλάχ, κατηγορήθηκαν ότι προωθούσαν την ισλαμική αίρεση του Αχμάντι (Ahmadiyya) μέσω Facebook.
Η αίρεση του Αχμάντι, που εμφανίστηκε στο Πακιστάν το 1889, διώκεται από τους ορθόδοξους σουνίτες μουσουλμάνους επειδή κηρύττει την έλευση ενός Μεσσία.
Οι οπαδοί του Αχμάντι δεν θεωρούνται μουσουλμάνοι από τους σουνίτες αλλά αποστάτες που τους αξίζει ο θάνατος.
Το λιντσάρισμα
Ένας όχλος φανατικών ισλαμιστών σουνιτών φοιτητών αποφάσισε να τιμωρήσει “όπως τους αξίζει” τους κατηγορούμενους ως αποστάτες-αχμαντιστές συμφοιτητές τους.
Ο όχλος πρώτα βρήκε τον Αμπντουλάχ. Τον περικύκλωσαν και τον υποχρέωσαν να απαγγείλει στίχους από το Ιερό Κοράνιο.
Στη συνέχεια ξυλοκοπήθηκε άγρια αν και τους ικέτευε να σταματήσουν ορκιζόμενος ότι δεν ανήκει στην αίρεση του Αχμάντι.
Η Αστυνομία που έφτασε στο σημείο του λιντσαρίσματος κατάφερε και διέσωσε από τα χέρια των συμφοιτητών του τον Αμπντουλάχ.
Στη συνέχεια ο ίδιος όχλος κατευθύνθηκε προς το φοιτητικό δωμάτιο του Μασάλ. Τον βρήκαν εκεί, τον ξυλοκόπησαν και τον πυροβόλησαν.
Στη συνέχεια τον έσυραν στο προαύλιο, γυμνό, όπου συνέχισαν να κακοποιούν το πτώμα του.
Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλέπουμε τον Μασάλ πεσμένο στο έδαφος, ακούνητο, περικυκλωμένο από αγριεμένους άνδρες.
Αν και στέκεται ακούνητος, προφανώς ήταν ήδη νεκρός, οι συγκεντρωμένοι ολόγυρά του τον κλωτσάνε και τον χτυπάνε με ραβδιά.
Ένας φοιτητής που ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά του, επειδή φοβάται για τη ζωή του, είπε σε πακιστανικά Μέσα ότι ο όχλος καθοδηγούνταν από γνωστούς ηγέτες των φοιτητών.
Ο Φαγιάζ Αλί Σαχ, εκ μέρους της διοίκησης του Πανεπιστημίου, είπε ότι περίπου 20 αστυνομικοί κατέφθασαν για να επιβάλλουν την τάξη αλλά δεν τα κατάφεραν γιατί οι φοιτητές ήταν πάρα πολλοί και η κατάσταση εκτός ελέγχου.
Ο υπεύθυνος της φοιτητικής εστίας από την πλευρά του δήλωσε:
“Τρεις με τέσσερις χιλιάδες φοιτητές πλησίαζαν. Ενημερώθηκα ότι έρχονταν και έκλεισα τις πόρτες, αλλά τις έσπασαν, βρήκαν τον Μασάλ και τον πυροβόλησαν και στη συνέχεια άρχισαν να τον χτυπάνε”.
Φόνοι για “βλασφημία” στο Πακιστάν
Τουλάχιστον 65 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί από το 1990, αφού κατηγορήθηκαν για «βλασφημία», σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ερευνών και Μελετών Ασφαλείας καθώς και τοπικών μέσων ενημέρωσης.
Στο Πακιστάν η προσβολή του προφήτη Μωάμεθ επισύρει τη θανατική ποινή και ακόμη και η απλή κατηγορία σε βάρος κάποιου, χωρίς καταδίκη, συχνά οδηγεί σε βίαια επεισόδια.
Το 2011 ο κυβερνήτης του Πουντζάμπ Σαλμάν Τασίρ δολοφονήθηκε από τον σωματοφύλακά του επειδή ζήτησε να τροποποιηθεί ο νόμος περί βλασφημίας.
Ο δολοφόνος, ο οποίος εκτελέστηκε πέρσι, χαιρετίστηκε από τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές ως «μάρτυρας» και στον τάφο του ανεγέρθηκε ένα ιερό.