Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Financial Times: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος της Μέρκελ μετά το Brexit

Financial Times: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος της Μέρκελ μετά το Brexit
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Financial Times, Άνγκελα Μέρκελ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Φρανσουά Ολάντ,

“Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πιέζει τη Φινλανδία και άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φιλελεύθερες οικονομικά απόψεις να τις εκφράζουν πιο σθεναρά, καθώς η Βρετανία ετοιμάζεται για το Brexit“, τονίζεται σε σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας Financial Times.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, “το Βερολίνο ανησυχεί ότι με την έξοδο της Βρετανίας, η οικονομική συζήτηση στην ΕΕ θα μετατοπισθεί υπέρ της Γαλλίας, της Ιταλίας και άλλων χωρών της Νότιας Ευρώπης”.

“Οι χώρες αυτές έχουν παραδοσιακά λιγότερη εμπιστοσύνη στις ελεύθερες αγορές και την απορρύθμιση σε σχέση με το λόμπι του Βορρά υπό την καθοδήγηση της Βρετανίας και πιέζουν υπέρ κρατικών παρεμβάσεων, που συνδέονται συχνά με αυξημένες δημόσιες δαπάνες. Η Μέρκελ φοβάται ότι αυτό μπορεί να υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, σε μία περίοδο που αντιμετωπίζει προκλήσεις από τις αναδυόμενες οικονομίες με επικεφαλής την Κίνα και από τον λαϊκιστή πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξετάζει τη λήψη προστατευτικών οικονομικών μέτρων που μπορεί να πλήξουν την ΕΕ”, σημειώνει το δημοσίευμα.

“Η καγκελάριος ανησυχεί ότι, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μπορεί να συνασπίζει τακτικά τους κεντροαριστερούς ηγέτες για την ανάληψη κοινών πολιτικών πρωτοβουλιών, η κεντροδεξιά έχει πολύ μικρότερη συνοχή και μπορεί να εξασθενήσει περαιτέρω από το Brexit. Θέλει να είναι σε καλή θέση, όταν ο νικητής των προσεχών γαλλικών εκλογών αρχίσει να παρεμβαίνει στην οικονομική συζήτηση της ΕΕ”, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο κεντροαριστερός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχει υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της αγοράς, αλλά το Βερολίνο ανησυχεί ότι θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην Ευρωζώνη για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, ώστε η Γαλλία – και ίσως και άλλες χώρες – να μπορούν να αυξήσουν τον δημόσιο δανεισμό τους.

Σχετικά άρθρα