Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Σκοπιανοί του VMRO-DPMNE επιμένουν στην ψευδοΜακεδονία με αλαζονικό και προκλητικό τρόπο

Οι Σκοπιανοί του VMRO-DPMNE επιμένουν στην ψευδοΜακεδονία με αλαζονικό και προκλητικό τρόπο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Νίκολα Γκρούεφσκι, Σκόπια,

Το κόμμα VMRO-DPMNE, του ελληνικής καταγωγής εξωμότη πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι, έδωσε στη δημοσιότητα ένα πολυσέλιδο «Μανιφέστο για ενιαία “Μακεδονία”», όπως το ονομάζει.

Το μανιφέστο παρουσίασαν τα ηγετικά στελέχη του VMRO-DPMNE Αντόνιο Μιλόσοσκι, Νίκολα Πόποσκι και Ίλιγια Ντίμοφσκι.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, Μιλόσοσκι, σημείωσε ότι το κείμενο του μανιφέστου περιλαμβάνει τις κατευθυντήριες γραμμές που θα μπορούσαν τα επόμενα χρόνια να οδηγήσουν το κρατίδιο των Σκοπίων σε ένα δρόμο ευημερίας, ως ενιαίο κράτος με οικονομική ανάπτυξη και μία συνεκτική πολυεθνική κοινωνία.

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ Πόποσκι επισήμανε ότι στο μάνιφέστο γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων, «για την ανάγκη εθνικής ενοποίησης, για τη διατήρηση της κυριαρχίας, για τις κόκκινες γραμμές σχετικά με το θέμα του ονόματος, για τη “μακεδονική” γλώσσα ως ενοποιητικό στοιχείο για όλους τους πολίτες της χώρας, σε συνδυασμό με το σεβασμό άλλων γλωσσών που ομιλούνται στη χώρα, για τη λειτουργία του κράτους δικαίου, για την ανάγκη διεξαγωγής απογραφής του πληθυσμού σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και για τον στρατηγικό στόχο ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

Προφανώς και δεν το έχουν εμπεδώσει ότι όσο χρησιμοποιούν το όνομα “Μακεδονία” και όσο παριστάνουν τους “Μακεδόνες”, αυτοί οι Βούλγαροι, δεν πρόκειται ποτέ να δουν ούτε ΕΕ ούτε ΝΑΤΟ.

Σε σχέση με το θέμα του ονόματος των Σκοπίων, στο μανιφέστο αναφέρονται τα εξής:

Δίκαιο αντί πυγμής

Αναγνώριση της “μακεδονικής” εθνικής συνείδησης και γλωσσικής ιδιαιτερότητας από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, στη βάση των εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που πρέπει να ισχύουν αδιακρίτως για όλους.

Το παραπάνω αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υπέρβαση της επιβληθείσας διαφοράς για το θέμα του ονόματος.

Η διαφορά αυτή είναι ο λόγος για την παρεμπόδιση του δρόμου προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, μπορεί να ξεπεραστεί μόνο ως μέρος της ενταξιακής διαδικασίας , βάσει του κεκτημένου δικαίου της ΕΕ και του διεθνές δικαίου, συμπεριλαμβανομένης και της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαίου από το 2011.

Όνομα

Δεν θα γίνει αποδεκτή τροποποίηση του συντάγματος, με στόχο την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, ούτε ιδέες ή προτάσεις που θα απειλήσουν τη “μακεδονική” εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του “μακεδονικού” έθνους και της “μακεδονικής” γλώσσας.

Δεν θα επιτρέψουμε η όποια λύση να γίνει αποδεκτή από μεμονωμένους πολιτικούς, την κυβέρνηση ή το κοινοβούλιο, χωρίς προηγουμένως να αποφανθούν επ’ αυτής οι “Μακεδόνες” πολίτες σε δημοψήφισμα, δια του οποίου η πλειοψηφία τους θα συναινέσει στην ενδεχόμενη λύση.

Σε σχέση με το θέμα των γλωσσών, το μανιφέστο αναφέρει τα εξής:

Η “μακεδονική” γλώσσα είναι αυτή που επιτρέπει την ενσωμάτωση όλων των πολιτών σε μια κοινωνία, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους.

Καθήκον μας και πλούτος είναι η καλλιέργεια και προώθηση της αλβανικής, τουρκικής, σερβικής, βοσνιακής, βλάχικης γλώσσας και της γλώσσας των Ρομά, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τα ευρωπαϊκά πρότυπα και σύμφωνα με το πνεύμα της πολυπολιτισμικής παράδοσης της χώρας μας.

Ο σεβασμός των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων όλων των πολιτιστικών κοινοτήτων αποτελεί ταυτόχρονα την καλύτερη εγγύηση για την πρόληψη των διακρίσεων και την καλλιέργεια των ιδιαιτεροτήτων.

Πρωτοβουλία για διάλογο με τους γείτονες, προκειμένου να καθοριστούν τα κατάλληλα πρότυπα για γλωσσικά δικαιώματα στην περιοχή, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η προσέγγιση αυτή θα συνέβαλε στην αποφυγή διπλών μέτρων και σταθμών και παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτόνων, εις βάρος των σχέσεων καλής γειτονίας.

Σε ότι αφορά το θέμα του πολιτικού διαλόγου για θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, το μανιφέστο του VMRO-DPMNE τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης ενός τακτικού διαλόγου μεταξύ της εκάστοτε κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, που θα διεξάγεται στο πλαίσιο των θεσμών του κράτους εκ μέρος των εκλεγμένων αντιπροσώπων του λαού, κάτι που θα σημαίνει «την αποτελεσματικότερη προστασία από εξωτερικές επιρροές ή την υλοποίηση ξένων ατζεντών που δεν απορρέουν από το κοινό συμφέρον των “Μακεδόνων” πολιτών».

ΕΕ και ΝΑΤΟ

Σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση, το μανιφέστο σημειώνει ότι η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποτελεί συμφέρον για την πΓΔΜ και στόχος που ενώνει την κοινωνία.

Επίσης, προσθέτει ότι τα ήταν χρήσιμη η δημιουργία μίας ευρωπαϊκής περιοχής μεταξύ της πΓΔΜ και των γειτονικών της χωρών, που θα καταστήσει πιο αποτελεσματική τη διασυνοριακή συνεργασία και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, κυρίως σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαχείριση των υδάτων και τους μεταφορικούς διαδρόμους.

Πολιτικό Σύστημα

Τέλος, σε ότι αφορά το πολιτικό σύστημα και το κράτος δικαίου, το μανιφέστο μεταξύ άλλων:

– εισηγείται την καθιέρωση μπόνους 20 εδρών στο πρώτο σε εκλογική δύναμη κόμμα ή συστήματος ενισχυμένης αναλογικής, προκειμένου να ενισχυθεί η πολιτική σταθερότητα,

– τονίζει την ανάγκη απογραφής του πληθυσμού, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Eurostat και του ΟΗΕ, με στόχο «τον ποιοτικό σχεδιασμό των πολιτικών και τον εποικοδομητικό διάλογο για διεθνοτικά θέματα»,

– αναφέρεται στην ανάγκη διοικητικής διαίρεσης της πΓΔΜ με γεωγραφικά και οικονομικά κριτήρια, με σκοπό την αντιμετώπιση των συνεπειών από την καθορισμό των διοικητικών ορίων με πολιτικά κριτήρια.

Τονίζουμε ότι αυτή η γλώσσα που αποκαλούν “μακεδονική” αυτοί οι απατεώνες δεν είναι άλλη από τα βουλγάρικα, αφού εκείνοι που παριστάνουν τους “Μακεδόνες” είναι κυρίως βουλγαρικής καταγωγής.

Η εμμονή στην καπηλεία του πολιτισμού και της ιστορίας της Ελλάδας και η “μεγαλομανία” του κόμματος Γκρουέφκσι, όπως προκύπτει από το ύφος του μανιφέστου, θα οδηγήσει τα Σκόπια στην εξαφάνισή τους.

Οι Σκοπιανοί με έναν ίσως τρόπο να μπορούσαν να αναγνωριστούν ως “Μακεδόνες”: Εάν δήλωναν ότι είναι ελληνικής καταγωγής σλαβόφωνοι. Όσο επιμένουν ότι υπάρχει μακεδονικό έθνος, συνέχεια των αρχαίων Μακεδόνων, διαφορετικό από το ελληνικό έθνος, δεν έχουν κανένα μέλλον.

Σχετικά άρθρα