Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στα Σκόπια, με το κρατίδιο να μην έχει καταφέρει ακόμα να συγκροτήσει κυβέρνηση ενώ τη Δευτέρα τα επισκέπτεται και ο Ντόναλντ Τουσκ.
Οι προσκείμενες στο σκοπιανό σοσιαλιστικό κόμμα SDSM εφημερίδες UTRINSKI VESNIK και SLOBODEN PECHAT κάνουν λόγο για εντατικοποίηση των διπλωματικών πιέσεων, με στόχο να επισπευσθεί η συγκρότηση του σκοπιανού κοινοβουλίου σε σώμα και να πειστεί ο Πρόεδρος του πολυεθνικού κρατιδίου, Γκιόργκι Ιβάνοφ, να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη του SDSM, Ζόραν Ζάεφ, ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Σύμφωνα με τις δύο εφημερίδες, αυτό είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει στον Πρόεδρο Ιβάνοφ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια την Δευτέρα.
Αντίθετα, ο προσκείμενος στο δεξιό εθνικιστικό VMRO-DPMNE Τύπος υποστηρίζει ότι στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Μάλτα φάνηκε πως τα συντηρητικά κόμματα της Ευρώπης στηρίζουν τις θέσεις του VMRO-DPMNE για την πολιτική κατάσταση στα Σκόπια.
Όπως αναφέρει η σκοπιανή DNEVNIK, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, ελληνικής καταγωγής εξωμότης Νίκολα Γκρούεφσκι (Νικόλας Γρούιος) είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, τον πρόεδρο του κόμματος Forza Italia, Σίλβιο Μπερλουσκόνι κ.α., τους οποίους ενημέρωσε για τις πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια.
Ως ενδεικτική της στήριξης προς το VMRO-DPMNE από τα κόμματα που συμμετέχουν στο ΕΛΚ, η εφημερίδα αναφέρει την ομιλία στο συνέδριο του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος υποστήριξε ότι τα Σκόπια «δεν μπορεί να είναι σταθερά δίχως το κόμμα του Γκρούεφσκι» και ότι η σταθερότητα στα Βαλκάνια απαιτεί τη διεξαγωγή νέων εκλογών στα Σκόπια το συντομότερο δυνατόν.
Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ανέφερε ότι «ως οικογένεια των ευρωπαϊκών λαϊκών κομμάτων θα συνεχίσουμε πάντα να στηρίζουμε τα αδελφά μας κόμματα στην Ευρώπη και να αποτρέπουμε τους αριστερούς πολιτικούς από το να τα καταστρέψουν, είτε με επιλεκτική δικαιοσύνη, είτε με τα χρήματα του [Τζορτζ] Σόρος, θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή, όπως συμβαίνει σήμερα στην “Μακεδονία”».
Το κόμμα του Γκρουέφκσι κατηγορεί το σοσιαλδημοκρατικό SDSM ότι τα έχει συμφωνήσει με τους Αλβανούς να “καταλύσει” την “μακεδονική” ταυτότητα του κρατιδίου, μετατρέποντάς το σε αλβανοσλαβικό, ενώ λέγεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ είναι έτοιμος να υποχωρήσει στο θέμα του ονόματος, κάτι που ο ίδιος το διαψεύδει.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των Αλβανών των Σκοπίων, που αποτελούν παραπάνω από το 25% του πληθυσμού και δεν ενδιαφέρονται καθόλου να ονομάζονται “Μακεδόνες”, έχουν επισημάνει το τελευταίο διάστημα ότι η επιμονή στο όνομα “Μακεδονία” κρατά το κρατίδιο διεθνώς απομονωμένο.
Οι Σκοπιανοί που παριστάνουν τους “Μακεδόνες” είναι κυρίως βουλγαρικής καταγωγής και τα “μακεδονικά” που μιλάνε είναι η τοπική βουλγαρική διάλεκτος.
Στα Σκόπια επίσης υπάρχει ελληνική μειονότητα, σερβική, τουρκική και τσιγγάνοι. Στο παρελθόν το ελληνικό κράτος είχε αρχίσει να δίνει ταυτότητες ομογενών στους Έλληνες των Σκοπίων και μόλις αυτές μαζεύτηκαν αρκετές χιλιάδες μια “καλή κυρία” της εξωτερικής μας πολιτικής το “μπλόκαρε”.