Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πολιτικό αδιέξοδο στα Σκόπια – Ο Ιβάνοφ δεν δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζάεφ

Πολιτικό αδιέξοδο στα Σκόπια – Ο Ιβάνοφ δεν δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζάεφ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανοί, Βαλκάνια, Γκιόργκι Ιβάνοφ, Ζόραν Ζάεφ, Σκόπια,

Ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε διάγγελμά του προς το “έθνος”, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να δώσει εντολή σε πρόσωπο ή κόμματα που στο πρόγραμμά τους εμπεριέχουν πλατφόρμα που προβλέπει την κατεδάφιση της κρατικής υπόστασης και της ενότητας του [ψευδομακεδονικού πολυεθνικού] κράτους.

«Πριν από δύο ημέρες έλαβα αποδείξεις ότι το [σοσιαλδημοκρατικό] SDSM έχει συλλέξει υπογραφές [και Αλβανών βουλευτών] για πλειοψηφία. Για αυτό το θέμα συνεχάρην τους διάδικους, διότι είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά σήμερα κάλεσα τον ηγέτη της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) σε μια συμβουλευτική συνεδρίαση για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την εντολή.

»Κατά τη συνάντηση του κοινοποίησα τις γνωμοδοτήσεις νομικών και εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με τους νομικούς εμπειρογνώμονες, υπάρχει πρόβλημα στις προθεσμίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα.

»Επιπλέον, εμπόδιο αποτελεί η μετεκλογική πλατφόρμα που παρουσιάζεται [των Αλβανών] που υπογράφεται από μια ξένη χώρα [τον πρωθυπουργό Αλβανίας] και έχει ως στόχο να σπάσει την ενότητα και την κρατική υπόσταση της χώρας.

»Το πολιτικό περιεχόμενο είναι έξω από κάθε συνταγματική τάξη. Απειλείται η κυριαρχία της χώρας. Απειλείται η ενότητα του κράτους. Αντί να αποσοβηθεί αυτή η πολιτική κρίση, μπαίνουμε σε μια μεγαλύτερη κρίση.

»Περίμενα επί μακρόν να δω ορισμένα κόμματα να αντιδρούν βλέποντας την απειλή της κρατικής υπόστασης, αλλά αυτό δεν συνέβη.

»Άρχισαν να διαπραγματεύονται με την πλατφόρμα και δεν συνειδητοποίησαν ότι δεν τίθενται σε δημοπρασία τα κρατικά και τα εθνικά συμφέροντα.

»Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν το περιεχόμενο των συνομιλιών και αυτό που λέει η πλατφόρμα.

»Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ζόραν Ζάεφ, του ζήτησα να καταδικάσει και να απορρίψει την πλατφόρμα, η οποία πέρα από το ότι είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα, αποτελεί αδίκημα δυνάμει του Ποινικού Κώδικα», δήλωσε ο Ιβάνοφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα αναμένει σαφώς και δημόσια να καταδικασθεί η πλατφόρμα, αλλά επειδή δεν συμβαίνει αυτό, τώρα ο Ιβάνοφ αναμένει ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα προτείνει λύσεις που θα είναι αντίθετες προς τα συμφέροντα του κράτους.

«Αυτό το κενό σιωπής επιβεβαιώνει ότι το μέλλον της χώρας εξαρτάται μόνο από εμάς. Αυτή η πλατφόρμα είναι μια άρνηση της κυριαρχίας στη [ψευδο]Μακεδονία. Στη [ψευδο]Μακεδονία η κυριαρχία πηγάζει από τους πολίτες. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ως πρόεδρος δεν θα δώσω εντολή σε ένα κόμμα ή ένα πρόσωπο που έχει στην πλατφόρμα του προγράμματός του την ανατροπή του κράτους», είπε ο Ιβάνοφ.

Με απλά λόγια: Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ αρνείται να δώσει την αντισυνταγματική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους σοσιαλδημοκράτες και στους Αλβανούς μειονοτικούς των Σκοπίων, παρά τις πιέσεις που ασκούνται προς αυτή την κατεύθυνση από Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι τρία αλβανικά κόμματα των Σκοπίων έχουν δηλώσει ότι θα υποστηρίξουν μια κυβέρνηση υπό τον Ζάεφ με την προϋπόθεση ότι η αλβανική θα αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα της [ψευδο]Μακεδονίας.

Μια τέτοια εξέλιξη (και άλλα ανταλλάγματα που ζητούν οι Αλβανοί) θεωρείται από τους ψευδομακεδόνες βουλγαρικής καταγωγής Σκοπιανούς ότι καταλύει το ψευδομακεδονικό τους παραμύθι. Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού των Σκοπίων.

Με πληροφορίες από το Novatv.mk που μετέφρασε το Βαλκανικό Περισκόπιο

Ο Ζόραν Ζάεφ αν και παρουσίασε τις υπογραφές εξήντα εφτά βουλευτών, από τις εξήντα ένα που του είχε ζητήσει, οι οποίες έφταναν και περίσσευαν για να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Γκιόργκι Ιβανώφ επικαλέσθηκε απειλή εναντίον της χώρας, λόγω της συνεργασίας του SDSM με τα αλβανικά κόμματα και του αρνήθηκε την εντολή.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των Σκοπίων ισχυρίσθηκε πως δεν δίνει την διερευνητική στον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ διότι, όπως είπε, η συμφωνία μεταξύ SDSM και των αλβανικών κομμάτων εμπεριέχει στοιχεία της ατζέντας τους η οποία έχει γίνει γνωστή ως “πλατφόρμα των Τιράνων” και αν αυτή υλοποιηθεί απειλείται το σύνταγμα της χώρας.

Όπως ανέφερε, δεν επιθυμεί να παραδώσει τη χώρα σε “ξένα κέντρα”, υπογραμμίζοντας ότι η πλατφόρμα των αλβανικών κομμάτων αποφασίστηκε εκτός Σκοπίων.

Το σκοπιανό σύνταγμα επίσης δεν επιτρέπει να δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο δεύτερο κόμμα των εκλογών, εν προκειμένω στο SDSM.

Σχετικά άρθρα