Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέα ένταση στις σχέσεις της Σερβίας με τα Σκόπια – Οι Αλβανοί των Σκοπίων ανάβουν φωτιές

Νέα ένταση στις σχέσεις της Σερβίας με τα Σκόπια – Οι Αλβανοί των Σκοπίων ανάβουν φωτιές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Αλβανοί, Βαλκάνια, Ζόραν Ζάεφ, Σερβία, Σκόπια,

Νέα κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη στις σχέσεις ΣερβίαςΣκοπίων εξαιτίας των Αλβανών. Τρία αλβανικά κόμματα της FYROM, που εκφράζουν την αλβανική μειονότητα του ψευδομακεδονικού κρατιδίου, ζήτησαν να εγκριθεί ψήφισμα από τη σκοπιανή Βουλή που θα αναγνωρίζει εγκλήματα Σέρβων εις βάρος Αλβανών από το 1912 έως το 1956.

Τα Σκόπια ταλανίζονται από πολιτική κρίση και ρυθμιστές των εξελίξεων, δηλαδή του σχηματισμού κυβέρνησης, είναι τα αλβανικά κόμματα που εκφράζουν το 25% των Σκοπιανών πολιτών που είναι αλβανικής καταγωγής.

Λέγεται ότι τα αλβανικά κόμματα έθεσαν ως προϋπόθεση το ψήφισμα εις βάρος της Σερβίας για να στηρίξουν τον σχηματισμό κυβέρνησης στο κρατίδιο.

Την Κυριακή ο Σέρβος υπουργός Εργασίας Αλεκσάνταρ Βούλιν «κάλεσε τον αρχηγό του [σοσιαλδημοκρατικού] SDSΜ Ζόραν Ζάεφ και τα αλβανικά κόμματα στα Σκόπια να μην προσπαθήσουν να δημιουργήσουν σταθερότητα στη χώρα τους, προκαλώντας αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής».

Στα σερβικά ΜΜΕ προβάλλεται “αποκλειστική” δήλωση-διάψευση του Ζόραν Ζάεφ στην εφημερίδα Kurir, στην οποία απέρριψε δριμύτατα τους ισχυρισμούς αυτούς.

Ο κ. Zaev τόνισε ότι «αποτελούν απόλυτο ψέμα οι εικασίες ότι η Σερβία θα κριθεί ένοχη από τη νέα κυβέρνηση για γενοκτονία των Αλβανών» και ότι «αποτελούν προσπάθεια να προκληθεί φιλονικία με τον αδελφικό σερβικό λαό», ενώ απέδωσε τις εικασίες αυτές στην «προπαγάνδα του πρώην πρωθυπουργού Γκρουέφσκι».

Στην εφημερίδα Politika προβάλλεται επίσης (με πηγή το σκοπιανό ιστότοπο Republica Online) δήλωσή του ότι «στις διαπραγματεύσεις με τα αλβανικά κόμματα έγινε λόγος για γενοκτονία αμάχων από διάφορους στρατούς που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο αιώνα».

Η εφημερίδα Informer αναφέρεται στο θέμα με πρωτοσέλιδα προβαλλόμενο τίτλο «Πισώπλατο μαχαίρωμα. Σερβία, απόσυρε την αναγνώριση της ονομασίας, αυτή είναι η FYROM!».

Στο πλαίσιο του δημοσιεύματος προβάλλεται έκκληση της εφημερίδες προς τις σερβικές Αρχές να προβούν σε αντίμετρα σε περίπτωση υιοθέτηση του αλβανικού ψηφίσματος και να αποσύρουν άμεσα την αναγνώριση της συνταγματικής ονομασίας της των Σκοπίων.

Σχετικά άρθρα