Ο ελληνικής καταγωγής γενίτσαρος πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι (Νικόλας Γρούιος), ένθερμος υποστηρικτής του παραλογισμού ότι οι Σκοπιανοί Σλάβοι είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων, με ανάρτησή του την Κυριακή το βράδυ στο Facebook ισχυρίζεται ότι “ξένα κέντρα” επιδιώκουν την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος του κρατιδίου του, δηλαδή το “Μακεδονία” και την αλλοίωση της (ανύπαρκτης) εθνικής ταυτότητας των “μαϊμουδομακεδόνων”.
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι έγραψε ότι ξένα κέντρα επιδιώκουν την απομάκρυνση του VMRO-DPMNE (του εθνικιστικού κόμματος που ηγείται) από την εξουσία «για να καταστεί δυνατή η αλλαγή του ονόματος της χώρας».
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, σε ανάρτησή του την Κυριακή το βράδυ στο Facebook και σε συνέντευξη που παραχώρησε λίγο αργότερα τηλεοπτικό σταθμό SITEL, αναφέρθηκε στις μετεκλογικές εξελίξεις στα Σκόπια και στην προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης με κορμό το SDSM (σοσιαλδημοκράτες), ισχυριζόμενος, μεταξύ άλλων, ότι ξένα κέντρα επιδιώκουν την απομάκρυνση του κόμματός του από την εξουσία και τον σχηματισμό κυβέρνησης με επικεφαλής τον ηγέτη του SDSM, Ζόραν Ζάεφ, με πρωταρχικό στόχο την αλλαγή του ονόματος της χώρας.
«Ο κύριος λόγος της όλης επιχείρησης για να ανατραπεί η κυβέρνηση του VMRO-DPMNE και να έρθει στην εξουσία ο Ζόραν Ζάεφ, είναι η αποδυνάμωση του κράτους, με στόχο την αλλαγή του ονόματος και της ταυτότητας των “Μακεδόνων”.
»Αυτός είναι ο κύριος και βασικός λόγος για τον οποίο ξεκίνησε η επιχείρηση αποδόμησης του VMRO-DPMNE από κάποια ξένα κέντρα.
»Η διαδικασία αυτή μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια του κράτους. Η διγλωσσία (σ.σ καθιέρωση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στα Σκόπια) είναι δευτερεύων στόχος.
»Μετά τη διγλωσσία θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για την καντονοποίηση της χώρας, ως επόμενος στόχος. Βήμα προς βήμα…
»Η επιχείρηση έχει τέσσερις φάσεις: η πρώτη ήταν η δημιουργία κρίσης και αποσταθεροποίησης, η δεύτερη ήταν ο εκβιασμός της κυβέρνησης και των θεσμικών οργάνων μέσω ειδικού ψυχολογικού πολέμου, η τρίτη ήταν η διεξαγωγή εκλογών και η αλλαγή της κυβέρνησης και η τέταρτη είναι η υλοποίηση των στόχων» δήλωσε ο Γκρούεφσκι.
Επίσης, ο Γκρούεφσκι επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του κόμματός του για τις “συνέπειες” που θα υποστούν τα Σκόπια από μία κυβέρνηση συνεργασίας του SDSM με το DUI και άλλα αλβανικά κόμματα (“επαναπροσδιορισμός” του κράτους, “ομοσπονδιοποίηση” κλπ) και πρόσθεσε ότι, «σε περίπτωση που προκύψει μία τέτοια κυβέρνηση, αυτή θα είναι το αποτέλεσμα των ενεργειών ενός Πρέσβη», ο οποίος, σύμφωνα με τον Γκρούεφσκι, αναμειγνύεται απροκάλυπτα στις εσωτερικές υποθέσεις της πΓΔΜ.
Σημειώνεται ότι ο ηγέτης του VMRO-DPMNE δεν κατονόμασε τον Πρέσβη, στον οποίο αναφέρθηκε, ωστόσο μέρος των ΜΜΕ του κρατιδίου θεωρούν βέβαιο ότι πρόκειται για τον Πρέσβη των ΗΠΑ, Jess Baily.
Ο Γκρούεφσκι κατήγγειλε, ακόμα, ότι στην προεκλογική εκστρατεία του SDSM συμμετείχαν «ξένοι ειδικοί σε θέματα ειδικών ψυχολογικών επιχειρήσεων» και ξοδεύτηκαν πολλά μαύρα χρήματα από το εξωτερικό, με σκοπό την παραπλάνηση των πολιτών.
Παράλληλα, ο Γκρούεφσκι τόνισε πως όταν το κράτος δέχεται επίθεση, μόνο ο λαός μπορεί να το υπερασπιστεί και συμπλήρωσε ότι «αν ο λαός είναι δραστήριος και επίμονος και να δεν υποκύψει και δεν περιέλθει σε παθητικό ρόλο εξαιτίας της λεπτής προπαγάνδας των ΜΜΕ, τότε η επιχείρηση αυτή δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας».
Τέλος, όπως σημειώνει μέρος των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, ο Γκρούεφσκι, ολοκλήρωσε την ανάρτησή του με “δραματικό τόνο” , αναφέροντας τα εξής:
«Αν ο Ζάεφ θέλει να γίνει πρωθυπουργός με οποιοδήποτε τίμημα, ας μην βλάψει το κράτος και τα εθνικά συμφέροντα.
»Ας υλοποιήσει το εκλογικό του πρόγραμμα, χωρίς επαναπροσδιορισμό του κράτους.
»Ας βάλει εναντίον μας, όχι όμως κατά του κράτους και των θεμελίων του.
»Μάλιστα, εγώ προσφέρομαι ευχαρίστως, εάν κάτι τέτοιο αποτελεί προϋπόθεση για τον Ζάεφ, να συλληφθώ και να οδηγηθώ στη φυλακή και το VMRO-DPMNE να υποστηρίξε τον Ζάεφ να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας όσο καιρό χρειαστεί, μέχρι τις επόμενες εκλογές, τις οποίες θα συμφωνήσουμε από κοινού.
»Ας χτυπήσει εμένα και ας μην πειράξει το κράτος και τα θεμέλια του. Του απευθύνω δημόσια την πρόταση αυτή και ας την αντιληφθεί ως τέτοια» .
Αντίδραση SDSM
Το SDSM χαρακτήρισε ως “ψευδείς” τους ισχυρισμούς Γκρούεφσκι περί υποτιθέμενου “επαναπροσδιορισμού” του κράτους και ομοσπονδοποίησης του και πρόσθεσε ότι τα όσα υποστήριξε ο αρχηγός του VMRO-DPMNE προδίδουν τον πανικό του ενόψει της επερχόμενης προσαγωγής του στην δικαιοσύνη, για όλα τα “εγκλήματα” που διέπραξε τα προηγούμενα χρόνια.