Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

DW: Ο Ερντογάν μπορεί να χάσει το δημοψήφισμα για να γίνει σουλτάνος στην Τουρκία

DW: Ο Ερντογάν μπορεί να χάσει το δημοψήφισμα για να γίνει σουλτάνος στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοψήφισμα, Μπιναλί Γιλντιρίμ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Σε μια δύσκολη συγκυρία για τον πρόεδρο Ερντογάν ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα της συνταγματικής μεταρρύθμισης στην Τουρκία.

Ο δρόμος μέχρι τον Απρίλιο προβλέπεται μακρύς, σύμφωνα με την DW.

Στην Τουρκία ξεκίνησε σήμερα Σάββατο και επίσημα η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για την συνταγματική μεταρρύθμιση.

Παρά τις άοκνες προσπάθειες του προέδρου Ερντογάν να πείσει τους Τούρκους πολίτες τόσο εντός, όσο και εκτός Τουρκίας για τα οφέλη της ενίσχυσης των προεδρικών εξουσιών, οι επόμενες εβδομάδες καθώς και το ίδιο το δημοψήφισμα, δεν θα είναι περίπατος.

Σε ένα κατάμεστο κλειστό αθλητικό χώρο στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ κήρυξε την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για το «ναι» στις 18 συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα μεταβιβάσουν τις περισσότερες εκτελεστικές εξουσίες στο πρόσωπο του προέδρου.

«Ψηφίστε «ναι» για έρθει η άνοιξη», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γιλντιρίμ προς τους επευφημούντες κομματικούς οπαδούς, ενώ σε μια άλλη αποστροφή του λόγου του θύμισε ότι και στον Μωάμεθ τον Πορθητή κάποιοι είχαν πει «όχι» για την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης.

Ο τρόπος με τον οποίο πέρασαν από την Εθνοσυνέλευση οι βαθιές αλλαγές που θα μετατρέψουν το πολίτευμα σε προεδρική δημοκρατία, δεν έχει επιτρέψει στην κοινωνία να ενημερωθεί σωστά.

Με την μεγάλη πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης να στηρίζει την κυβέρνηση, με τον φόβο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που τιμωρεί άμεσα οποιαδήποτε κριτική κατά του προέδρου και πολύ εύκολα οδηγεί διαφωνούντες στο δικαστήριο, η εκστρατεία για το δημοψήφισμα ελάχιστα αναμένεται να διαφωτίσει το εκλογικό σώμα.

Η αντιπολίτευση είναι αποδεκατισμένη και διχασμένη. Το ακροδεξιό κόμμα της Εθνικιστικής Κίνησης στηρίζει την κυβέρνηση σε σημείο που να παίζει σχεδόν ρόλο κυβερνητικού εταίρου.

Η ηγεσία του φιλοκουρδικού κόμματος είναι προφυλακισμένη για τρομοκρατία και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ναι μεν ψηφίζει όχι, αλλά κρατά ήπιους τόνους για να μην κατηγορηθεί ότι δημιουργεί αναταραχή.

Υπάρχουν μετρήσεις υπέρ του «όχι»

Την ίδια στιγμή οι διεθνείς συνθήκες κάθε άλλο παρά ιδανικές είναι.

Η Τουρκία βρίσκεται άμεσα εμπλεκόμενη στα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ ελπίζοντας να αντικαταστήσει τους Κούρδους της Συρίας που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος για λογαριασμό των Αμερικανών και των άλλων συμμάχων, με τον τουρκικό στρατό.

Όμως η νέα αμερικανική ηγεσία υπό τον Ντ. Τραμπ δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα κάνει με την Τουρκία και γενικότερα τι θα κάνει με την περιοχή, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών που χάνουν τη ζωή τους στην Αλ Μπαμπ.

Οι ως τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η τουρκική κοινωνία είναι διχασμένη σχετικά με το δημοψήφισμα.

Κάποιες μετρήσεις διαπιστώνουν ακόμη και τάση υπερίσχυσης του «όχι» αν και είναι ακόμα νωρίς για να προβλέψει κανείς πως θα διαμορφωθεί το κλίμα.

Πάντως ο γηραιότερος εν ενεργεία βουλευτής ο Ντενίζ Μπαϋκάλ, πρώην αντιπρόεδρος του ΡΛΚ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, σε ένα πύρινο λόγο του στην εκλογική του περιφέρεια, την Αττάλεια, κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην αφήσουν «να τους αρπάξουν το συμβόλαιο ιδιοκτησίας της χώρας από τα χέρια και να το δώσουν σε ένα μόνον άνθρωπο».

«Τέτοια εξουσία», είπε, «δεν δόθηκε ούτε και στον Κεμάλ Ατατούρκ».

Σχετικά άρθρα