Μια νοικοκυρά από την Ιορδανία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους από δικαστήριο του Ντουμπάι για τα βασανιστήρια που έκανε στην παραδουλεύτρα της.
Η 33χρονη Ιορδανή συνήθιζε να κοπανά το κεφάλι της 28χρονης Ινδονήσιας υπηρέτριάς της στους τοίχους του σπιτιού, ενώ της έχωσε και ψαλίδι μέσα στο ένα αφτί προκαλώντας της κώφωση.
Όπως έγινε γνωστό, η υπηρέτρια βασανιζόταν από την κυρά της επί τρία χρόνια πριν βρει το κουράγιο τον Ιανουάριο του 2016 να ξεφύγει από το σπίτι και να καταφύγει στο προξενείο της Ινδονησίας.
Προσωπικό του προξενείου την πήγε πρώτα στο νοσοκομείο και στη συνέχεια κατέθεσαν τη μήνυση.
Ιατροδικαστής του Ντουμπάι επιβεβαίωσε ότι η υπηρέτρια είχε πάθει μερική κώφωση ενώ είχε εμφανή σημάδια στο κορμί της από τα βασανιστήρια.
Την Τετάρτη το Πρωτοδικείο του Ντουμπάι έκρινε τη νοικοκυρά ένοχη για βασανισμό της υπηρέτριας, ξυλοδαρμό και πρόκληση μόνιμης βλάβης.
Ο δικαστής Φαχντ Αλ Σάμσι είπε ακόμα ότι η κατηγορούμενη θα απελαθεί μετά την ολοκλήρωση της ποινής της.
Όταν το δικαστήριο ρώτησε την κατηγορούμενη εάν έχωσε το ψαλίδι μέσα στο αφτί της υπηρέτριας, η Ιορδανή το αρνήθηκε.
Η καμαριέρα κατέθεσε ότι εργαζόταν για την Ιορδανή τρία χρόνια και συνεχώς υφίστατο βία.
“Όποτε έκανα κάτι λάθος, η κατηγορούμενη με έδερνε. Με βασάνιζε συνεχώς μέχρι που διέφυγα από το σπίτι της. Αμέσως κατευθύνθηκα στο προξενείο της Ινδονησίας… Τους ενημέρωσα πώς με βασάνιζε και με χτυπούσε με μαγειρικά σκεύη. Συνήθιζε να με τραβά από τα μαλλιά… κάποτε μου έχωσε ένα ψαλίδι μέσα στο αφτί και από τότε δεν ακούω από αυτό. Δεν μπόρεσα να αποδράσω νωρίτερα γιατί κλείδωνε τις πόρτες”, είπε η άτυχη υπηρέτρια.
Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του προξενείου της Ινδονησίας.
“Μου είπε [το θύμα] ότι ξυλοκοπήθηκε και βασανίστηκε… ισχυρίστηκε ότι η Ιορδανή την έλουσε με ζεματιστό νερό. Είπε ότι την έδερνε δίχως λόγο. (…) Πέρα από αυτά είχε πολλούς μήνες να της πληρώσει τους μισθούς της”.
Η Ιορδανή απολογήθηκε λέγοντας ότι κλείδωνε την υπηρέτρια το βράδυ στο δωμάτιό της για την ασφάλεια των παιδιών της.
Να σημειώσουμε εδώ ότι δεν είναι σπάνιο περιστατικό ο βασανισμός υπηρετικού προσωπικού και μεταναστών στις αραβικές χώρες.
Στην αραβική κουλτούρα οι υπηρέτες είναι σκλάβοι, δούλοι, και τους φέρονται συνήθως με φριχτό τρόπο. Ως δούλους μεταχειρίζονται και τους μετανάστες. Να τονίσουμε ότι η δουλεία στη Σαουδική Αραβία, που είναι η ηγέτιδα των αραβικών χωρών, καταργήθηκε επισήμως μόλις το 1962.