Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα Σκόπια ζητούν από τη Σερβία να τα πει ξανά “Μακεδονία” – Τι απάντησε το Βελιγράδι

Τα Σκόπια ζητούν από τη Σερβία να τα πει ξανά “Μακεδονία” – Τι απάντησε το Βελιγράδι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Ίβιτσα Ντάτσιτς, Σερβία, Σκόπια,

Το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων απαίτησε από τη Σερβία, μέσω της διπλωματικής οδού, να συνεχίσει το Βελιγράδι να το αναγνωρίζει ως “Μακεδονία” και όχι ως “FYROM”, όπως πρόσφατα αποφάσισε η σερβική κυβέρνηση.

Οι Σκοπιανοί αντέδρασαν μόλις είδαν την εμφάνιση των πρώτων πινακίδων στους αυτοκινητόδρομους της Σερβίας προς τα Σκόπια που τα αναφέρουν ως “FYROM”, στη σερβική “БЈРМ”.

Η χρήση αυτού του όρου, δηλαδή του FYROM, «βρίσκεται [σύμφωνα με τους Σκοπιανούς] σε αντίθεση με τις καθιερωμένες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Σκοπίων και Σερβίας», αναφέρει ανακοίνωση του σκοπιανού ΥΠΕΞ.

«Αυτή η ανακολουθία πρέπει να διορθωθεί αμέσως. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια πρόκληση προσβάλλει τα συναισθήματα των πολιτών μας και δεν συνάδει με την καλή γειτονία. Η ακατάλληλη και ασεβής ονομασία είναι καταχρηστική μεταξύ των γειτόνων» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων.

Σε απάντηση του αιτήματος του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι εάν οι αξιωματούχοι των Σκοπίων θεωρούν προσβλητική την ονομασία BJRM, το ίδιο ισχύει για τη Σερβία όταν χρησιμοποιούν αυτοί τον όρο «Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου».

«Εμείς διερευνούμε για μια αμοιβαία δίκαιη σχέση. Αν αυτοί διαμαρτύρονται για την πινακίδα στα διόδια, τότε τι πρέπει να κάνουμε εμείς που ψήφισαν στην UNESCO για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου;» είπε ο Ντάτσιτς στο Novosti.

“Η Σερβία δεν έχει αλλάξει στάση, αυτοί έχουν αλλάξει», είπε και πρόσθεσε ότι “για εμάς είναι ντροπή να αποκαλούν το Κόσοβο και τα Μετόχια ως «Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου».

Ο Ντάτσιτς επανέλαβε ότι το Βελιγράδι, στις διμερείς σχέσεις με τα Σκόπια, θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία του κρατιδίου, δηλαδή το “Μακεδονία”, αλλά, διεθνώς θα χρησιμοποιεί το ακρωνύμιο «BJRM» (ή αγγλικά FYROM) όπως χρησιμοποιείται στην ΕΕ και τον ΟΗΕ.

Σχετικά άρθρα