Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στα Σκόπια στον Νικόλαο Γρούιο (Γκρουέφσκι)

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στα Σκόπια στον Νικόλαο Γρούιο (Γκρουέφσκι)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Νίκολα Γκρούεφσκι, Σκόπια,

Στον ελληνικής καταγωγής “γενίτσαρο”, ηγέτη του συντηρητικού VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρουέφσκι θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο πρόεδρος του πολυεθνικού σκοπιανού κρατιδίου Γκιόργκε Ιβανόφ, όπως ανακοίνωσε η Προεδρία της χώρας.

Ο κ. Γκρούεφσκι έχει χρονικό περιθώριο 20 ημερών για να σχηματίσει κυβέρνηση και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.

Το κεντροδεξιό – δεξιό VMRO-DPMNE («Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση – Δημοκρατικό Κόμμα της Μακεδονικής Εθνικής Ενότητας») αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις εκλογές του Δεκεμβρίου, λαμβάνοντας 39,39% των ψήφων και 51 εκ των 120 εδρών του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ.

H κεντροαριστερή SDSM («Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας») του Ζόραν Ζάεφ έλαβε 37,87% και 49 έδρες, μένοντας στη δεύτερη θέση, παρά την προσπάθειά της επί δύο χρόνια να «εκθρονίσει» τον κ. Γκρουέφσκι.

Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε το Δημοκρατικό Κόμμα για την Ενσωμάτωση (BDI) του Αλί Αχμέτι, το οποίο εκφράζει την αλβανική μειονότητα στα Σκόπια.

Η μικρή πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία βρισκόταν σε πολιτική αναταραχή από το φθινόπωρο του 2014, όταν διέρρευσαν στοιχεία περί τηλεφωνικών παρακολουθήσεων χιλιάδων αξιωματούχων και πολιτών, με τη σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση να καλεί σε παραίτηση τον κ. Γκρούεφσκι και πρακτικά να αποχωρεί από το κοινοβούλιο.

Ακουλούθησαν διαβουλεύσεις με τη μεσολάβηση της Ε.Ε., οι οποίες οδήγησαν σε υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Εμίλ Ντιμιτρίεφ, στέλεχος του VMRO-DPMNE και στη διενέργεια πρόωρων εκλογών μετά από σχεδόν δύο χρόνια πολιτικής κρίσης, στις 11 Δεκεμβρίου 2016.

Η ελληνική καταγωγή του Γκρουέφσκι

Γεννήθηκε στα Σκόπια στις 31 Αυγούστου 1970.

Ο πατέρας του είχε γεννηθεί στο χωριό Αχλάδα της Φλώρινας.

Ο παππούς του, Νικόλαος Γρούιος (1911 – 1940), πολέμησε ως στρατιώτης του Ελληνικού Στρατού κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, πληγώθηκε στη μάχη και πέθανε στο στρατιωτικό νοσοκομείο Φλώρινας στις 19 Νοεμβρίου 1940 και το όνομά του είναι χαραγμένο στο ηρώο της Αχλάδας, μαζί με τους χωριανούς που σκοτώθηκαν στους Βαλκανικούς Πολέμους, στη μικρασιατική εκστρατεία και το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο η οικογένεια του πατέρα του Γκρούεφσκι κατέφυγε στη Γιουγκοσλαβία.

Σχετικά άρθρα