Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παραμονή του κατοχικού στρατού στην Κύπρο απαιτεί ο Τσαβούσογλου

Παραμονή του κατοχικού στρατού στην Κύπρο απαιτεί ο Τσαβούσογλου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Τουρκία,

Σε συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», αλλά την Πέμπτη βγήκε στη δημοσιότητα το σκέλος για το Κυπριακό, αναφέρει ότι η Τουρκία δεν είναι της αντίληψης να κάνει υποχωρήσεις με κάθε τρόπο, προκειμένου να επιλυθεί το Κυπριακό.

Για το θέμα των εγγυήσεων είπε ότι τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και η Τουρκία θέλουν να συνεχιστούν [δηλαδή η παραμονή ξένων στρατευμάτων στο νησί, δηλαδή των κατοχικών τουρκικών] για να αισθάνονται ασφάλεια οι Τουρκοκύπριοι, ωστόσο πρόσθεσε ότι για την Τουρκία μεγάλο ρόλο παίζει η ασφάλεια και των δύο πλευρών [σκέφτονται και τη δική μας ασφάλεια οι Τούρκοι, πόσο καλοί άνθρωποι].

Υποστήριξε ακόμη ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία στο Κυπριακό πρέπει να αποτελεί πρωτογενές δίκαιο της Ε.Ε. για να μην υπάρξει κατάχρηση.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι για να υπάρξει λύση στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, η Τουρκία καταβάλλει ειλικρινή προσπάθεια.

Επανέλαβε ότι η Άγκυρα συνεργάζεται αγαστά με την «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου» και ότι η χώρα του είναι πάντα ένα βήμα μπροστά στο κυπριακό ζήτημα.

Ανέφερε, ακόμη, πως για να υπάρξει λύση χρειάζεται η αντίληψη των δύο πλευρών να είναι κοινή και σύμφωνη.

Αναφερόμενος στο Μοντ Πελεράν είπε ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα στους δύο γύρους διαπραγματεύσεων που έγιναν, αν και στον πρώτο γύρο οι συνομιλίες έφτασαν σε κρίσιμο σημείο.

Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά [δηλ. η Κυπριακή Δημοκρατία] ζήτησε διάλειμμα και στον δεύτερο γύρο σηκώθηκε από το τραπέζι.

Κατά τον Τσαβούσογλου, η μη πρόοδος στα τέσσερα κεφάλαια δείχνει τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Η δική μας άποψη είναι εκεί, αλλά πρέπει και η ελληνοκυπριακή πλευρά να δείξει την ίδια βούληση. Υπάρχουν πολλά ανοιχτά σημεία σε αρκετά κεφάλαια. Αντί να επικεντρωθούν σε αυτά, φέρνουν στην επικαιρότητα τα θέματα των εγγυήσεων της Τουρκίας και την ασφάλεια. Αυτό είναι τελείως λάθος. Ο τουρκοκυπριακός λαός και η Τουρκία θέλουν να συνεχιστούν οι εγγυήσεις. Θέλουν να αισθάνονται ασφάλεια. Για μας ασφαλώς είναι σημαντική η ανησυχία και των δύο πλευρών για την ασφάλεια, αν θα υπάρξει συμφωνία», ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν η Ε.Ε. στήριξε αρκετά τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού, απάντησε ότι: «στηρίζει, αλλά πρέπει καταρχήν τη συμφωνία να τη συμπεριλάβει στο πρωτογενές δίκαιο για να μην υπάρξει κατάχρηση».

Για την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη είπε ότι «εμείς επιδεικνύουμε καθαρή στάση παντού, η θέση μας στο θέμα της λύσης, της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι καθαρή. Αλλά αν εισέλθουμε σε προεκλογικό κλίμα, έχουμε ερωτηματικά ποια στάση θα τηρήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά σε αυτό το θέμα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία κόμματα που είναι εναντίον της λύσης. Εμείς προσεγγίζουμε και θα συνεχίζουμε να προσεγγίζουμε το θέμα με εποικοδομητικότητα. Ούτε στο σχέδιο Ανάν ούτε και σε αυτή τη διαδικασία του Μοντ Πελεράν ήμασταν η πλευρά που σηκώθηκε από το τραπέζι. Εμείς εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και τα επιχειρήματά μας είναι εντελώς καθαρά. Αν επικρατήσει αυτή η αντίληψη, θα υπάρξει λύση. Τα Ηνωμένα Έθνη γνωρίζουν τις θέσεις της “Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου” και της Τουρκίας και τονίζουν κάθε φορά ότι την εκτιμούν», υπογράμμισε.

Με απλά λόγια η Τουρκία επιδιώκει κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, νομιμοποίησης της εισβολής και της κατοχής και την ομηρεία της ελληνικής πλειονότητας του νησιού.

Σχετικά άρθρα