Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιοχάνες Χαν: Προς το συμφέρον της Ε.Ε. η σταθεροποίηση στην Τουρκία

Γιοχάνες Χαν: Προς το συμφέρον της Ε.Ε.  η σταθεροποίηση στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστρία, Γιοχάνες Χαν, Ευρωπαϊκή Ένωση, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Τουρκία,

Η Τουρκία είναι σε μία εξαιρετικά ασταθή κατάσταση, λόγω της τρομοκρατίας, των δυσάρεστων επακόλουθων της απόπειρας πραξικοπήματος, των αρνητικών εξελίξεων στο κράτος δικαίου και λόγω της διάβρωσης της οικονομίας, και ως εκ τούτου είναι απόλυτα προς δικό μας συμφέρον να συμβάλουμε στη σταθεροποίηση της Τουρκίας, κάτι που γίνεται μέσα από διάλογο», τονίζει ο επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν τομείς επιτυχούς συνεργασίας ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία, όπως για παράδειγμα στο μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ η ΕΕ ενδιαφέρεται για την κοινωνία πολιτών στην Τουρκία και για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να κρατηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, και ένα μέρος των προσπαθειών αυτών αφορά την υποστήριξη της οικονομικής εξέλιξης της χώρας αυτής.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο επίτροπος Διεύρυνσης θεωρεί πως η διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία είναι προς συμφέρον των δύο πλευρών, καθώς η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας και η Τουρκία ο πέμπτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, ενώ 600.000 θέσεις εργασίας στην ΕΕ ανήκουν σε τουρκικές επιχειρήσεις.

Η διεύρυνση της Τελωνειακής Ενωσης (σ.σ. στους τομείς παροχής υπηρεσιών και γεωργίας) έχει αξιολογηθεί ήδη θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δώσει την εντολή στην Επιτροπή για διαπραγματεύσεις. Η εντολή συνιστά μία πολιτική απόφαση, και θα υπάρξει μόνον εάν η Τουρκία τηρήσει την ίδια στάση απέναντι σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ στην οικονομική συνεργασία, σημειώνει.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο «βέτο» του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς απέναντι στο ανακοινωθέν για την Τουρκία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Γιοχάνες Χαν παρατηρεί πως προσωπικά θεωρεί ως τεχνητή την συζήτηση για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες, όπως προσθέτει, έχουν «ντε φάκτο» παγώσει έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Ο ίδιος δεν πιστεύει πως η Τουρκία θα επαναφέρει ποτέ την θανατική ποινή, καθώς, όπως σημειώνει, είναι γνωστές οι επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας, ενώ θεωρεί παράδοξο ότι μεμονωμένοι Τούρκοι πολιτικοί εξυβρίζουν Ευρωπαίους πολιτικούς και ταυτόχρονα ισχυρίζονται πως επιθυμούν την ένταξη στην ΕΕ, κάτι που συνιστά «αντίφαση».

“Δεν πρόκειται να καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό”

Κατά την άποψη του Γιοχάνες Χαν, δεν πρόκειται να καταρρεύσει η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό, η οποία, όπως σημειώνει, λειτουργεί στην πράξη, με την οικονομική προσφορά από μέρους της ΕΕ να είναι πολύ γενναιόδωρη. Από την άλλη πλευρά, ενώ πριν από τη σύναψη της Συμφωνίας με την Τουρκία τον Μάρτιο του 2016, είχαν έλθει στην Ευρώπη μέσα στους χειμερινούς μήνες 740.000 πρόσφυγες, από τον Απρίλιο έως σήμερα έχουν έλθει περίπου 20.000.

Σε σχέση με την απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες, ο Γιοχάνες Χαν παρατηρεί πως τα απαραίτητα 72 κριτήρια είχαν συμφωνηθεί με την Τουρκία πριν από τρία χρόνια και δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός πως η ΕΕ είχε θέσει κριτήρια μονομερώς, γιατί τα ίδια κριτήρια ισχύουν για όλους.

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Γεωργία, όπως επισημαίνει, έχουν εκπληρώσει πλήρως τα κριτήρια, ενώ η Τουρκία συνεχώς ανακοινώνει ότι πρόκειται να αποστείλει προτάσεις στα θέματα που παραμένουν ακόμη ανοικτά, όπως στην προσαρμογή της νομοθεσίας για την τρομοκρατία – ωστόσο έως σήμερα δεν έχει φτάσει τίποτε.

Ο επίτροπος Διεύρυνσης εκτιμά πως η συζήτηση για την Τουρκία, σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεάσει αρνητικά την προσέγγιση των χωρών των Βαλκανίων με την ΕΕ, καθώς, όπως σημειώνει, για την Τουρκία υπάρχει εντολή για διαπραγματεύσεις με ανοικτό αποτέλεσμα ενώ αντίθετα, για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, υπάρχει μία συγκεκριμένη προοπτική για ένταξη στην ΕΕ.

Σχετικά άρθρα