Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυτόνομη επικράτεια ζητάνε οι Ασσύριοι στο βορειοδυτικό Ιράκ

Αυτόνομη επικράτεια ζητάνε οι Ασσύριοι στο βορειοδυτικό Ιράκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αραμαϊκή Γλώσσα, Αραμαίοι, Ασσυρία, Ασσύριοι, Ιράκ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μονοφυσίτες Χριστιανοί, Μοσούλη, Νινευή, Πεσμεργκά, Χαλδαίοι Χριστιανοί, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Οι Ασσύριοι χριστιανοί του Ιράκ, οι αρχαίοι κάτοικοι της βόρειας Μεσοποταμίας, ετοιμάζουν σχέδιο για να εγκαθιδρύσουν μια αυτοδιοικούμενη επικράτεια στις Πεδιάδες της Νινευή, βόρεια και ανατολικά της Μοσούλης, σύμφωνα με την πρόεδρο του κόμματος της Χαλδαϊκής Συριακής Ασσυριακής Συνέλευσης στο περιφερειακό κοινοβούλιο του ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι Ασσύριοι που είναι ρωμαιοκαθολικοί ανήκουν στη χαλδαϊκή -λεγόμενη- Εκκλησία, που αναγνωρίζει ως προκαθήμενό της τον Πάπα της Ρώμης και οι Ασσύριοι που είναι μονοφυσίτες ορθόδοξοι χριστιανοί ανήκουν στη Συριακή Εκκλησία.

Οι Ασσύριοι είναι οι αρχαίοι κάτοικοι της βόρειας Μεσοποταμίας και το αρχαίο κράτος τους ιδρύθηκε τον 25ο αιώνα π.Χ. Είναι δηλαδή ένα αρχαίο έθνος με ιστορία 4.500 ετών.

Οι Ασσύριοι δημιούργησαν μια από τις πρώτες αυτοκρατορίες της Μέσης Ανατολής.

Σήμερα, ύστερα από αιώνες εξισλαμισμών, διωγμών, σφαγών, εκτοπίσεων, γενοκτονιών, ο παγκόσμιος πληθυσμός τους υπολογίζεται στα 3,5 εκ. ανθρώπους εκ των οποίων στα αρχαία τους εδάφη ζούνε περίπου 1,5 εκ. (στο Ιράκ και στη Συρία).

Ωστόσο, η γενετική έχει αποδείξει ότι οι σουνίτες αραβόφωνοι του βορειοδυτικού Ιράκ, της επαρχίας δηλαδή της Νινευή, είναι στην πραγματικότητα Ασσύριοι εξισλαμισμένοι και εξαραβισμένοι και όχι Άραβες.

Η επαρχία της Νινευή, στο βορειοδυτικό Ιράκ, είναι η αρχαία κοιτίδα του ασσυριακού έθνους για αυτό ακόμα σε αυτή την περιοχή και ιδιαίτερα στις Πεδιάδες της Νινευή υπάρχει συμπαγής θύλακας ασσυριακού χριστιανικού πληθυσμού.

Η γλώσσα που μιλάνε οι Ασσύριοι είναι τα αραμαϊκά, δηλαδή τη γλώσσα που μίλαγαν και οι Ισραηλίτες της εποχής του Χριστού.

Σύμφωνα με τη Γουαχίντα Γιακού Ορμούζ, επικεφαλής του ασσυριακού κόμματος στη βουλή του ιρακινού Κουρδιστάν, όλες οι εθνικές μειονότητες που ζουν στις Πεδιάδες της Νινευή, συμπεριλαμβανομένων -εκτός των Ασσύριων χριστιανών- των Κούρδων Γιαζίντι και Σαμπάκων (ζωροαστρικά παρακλάδια) αλλά και των Τουρκμένων (τουρκική φυλή), βρίσκονται σε συνεννοήσεις για να δημιουργήσουν μια αυτοδιοικούμενη επικράτεια στις Πεδιάδες της Νινευή.

Οι Ασσύριοι επιδιώκουν μάλιστα η αυτοδιοικούμενη επικράτειά τους να είναι προσαρτημένη στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Έξι χριστιανικές περιοχές, δηλαδή η Χαμαντίγια, το Τελισκούφ, η Τελκίφ, η Αλκός, η Σεχάν και η Μπασίκα είναι μέσα σε αυτή την επικράτεια, το σχέδιο για την οποία θα παρουσιαστεί τόσο στην προεδρία του ιρακινού Κουρδιστάν όσο και στη Διεθνή Κοινότητα, σημειώνοντας ότι η Διεθνής Κοινότητα έχει ήδη δείξει την υποστήριξή της σε αυτό.

Η ίδια πρόσθεσε ότι όλες οι χριστιανικές περιοχές ήδη προστατεύονται από τις δυνάμεις των Πεσμεργκά, που εκτός από Κούρδους στελεχώνονται και από χριστιανούς, υπογραμμίζοντας ότι οι Ασσύριοι απαιτούν στις περιοχές τους να υπάρχει στρατιωτική παρουσία μόνο των Πεσμεργκά.

Οι Πεσμεργκά απελευθέρωσαν τις Πεδιάδες της Νινευή από το Ισλαμικό Κράτος κατά τη διάρκεια της επιχείρισης για τη Μοσούλη.

Σχετικά άρθρα