Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε σε κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σκέφτεται να επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, καθώς οι εντάσεις μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας αυξάνονται εξαιτίας των διώξεων στην Τουρκία στα πλαίσια της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει κηρύξει στη χώρα το ισλαμιστικό καθεστώς.
Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag, ο Σουλτς επιβεβαίωσε τις φήμες ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου είναι πιθανό να επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία ως απάντηση στην καταστολή του καθεστώτος Ερντογάν εις βάρος των αντιφρονούντων.
“Εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σκεφτούμε ποια οικονομικά μέτρα μπορούμε να λάβουμε”, είπε ο Σουλτς.
Ωστόσο, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση σκέφτεται να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία δεν ματαιώνει τις διαπραγματεύσεις με τη χώρα σχετικά με την ενταξιακή της πορεία γιατί κάτι τέτοιο ίσως να “έκοβε” τα κανάλια επικοινωνίας της Ευρώπης με την αντιπολίτευση και τους δεκάδες χιλιάδες που κρατούνται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Εάν όμως η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή, υπογράμμισε ο Σουλτς, τότε θα διακοπούν και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Η απάντηση της τουρκικής πλευράς στις δηλώσεις Σουλτς
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντώντας στις δηλώσεις Σουλτς, όπως δημοσιεύτηκαν στην κυριακάτικη Bild, είπε:
“Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μας απειλεί με παρατηρήσεις που δεν έχουν καμία επίπτωση [σε εμάς]. Ο Σουλτς θα έπρεπε να σταματήσει τις δραστηριότητες του PKK [του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν] μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εάν είναι σε θέση, θα έπρεπε να μιλήσει ενάντια στις δραστηριότητες των τρομοκρατών”, είπε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κινέζο ομόλογό του.
“Μπορούν να κάνουν οτιδήποτε θέλουν με όρους οικονομικών κυρώσεων. Βλέπουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά και υποκρισία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Όχι μόνο εμείς, αλλά και ο λαός μας το βλέπει”.
“Και η Κίνα επίσης γνωρίζει την υποκρισία εκείνων που προσπαθούν να μας διδάξουν δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα”, πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου προσπαθώντας να εμπλέξει στον τούρκικο “τσαμπουκά” του και τον φιλοξενούμενό του.