Σε εξέλιξη βρίσκεται η τουρκική επέμβαση στο βορειοδυτικό Ιράκ στα πρότυπα της εισβολής στη Συρία (“Ασπίδα του Ευφράτη”) στις 24 Αυγούστου 2016.
Όπως στη Συρία “μπήκε μπροστά” η τουρκμενική Ταξιαρχία Σουλτάν Μουράντ -παριστάνοντας τους “αντάρτες” του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA)- έτσι και στο Ιράκ, σύμφωνα με ανάρτηση της ερντογανικής εφημερίδας Yeni Safak, 10.000 Τουρκμένοι του Ιράκ που έχουν εκπαιδευθεί και εξοπλιστεί από την Τουρκία, αναπτύσσονται για να καταλάβουν την κατεχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος πόλη Ταλ Αφάρ στο βορειοδυτικό Ιράκ. Ο τουρκικός στρατός είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει από πίσω.
Δείτε στον χάρτη που βρίσκεται η Ταλ Αφάρ:
Οι Τουρκμένοι είναι τουρκικές φυλές που ζουν σκόρπιες στη Μέση Ανατολή.
Όταν χαράχτηκαν τα σύνορα του σημερινού τουρκικού κράτους πολλοί Τουρκμένοι βρέθηκαν στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας.
Οι Τουρκμένοι να σημειωθεί ότι ήταν νομάδες και αυτός είναι ακόμα ένας λόγος της εγκατάστασής τους σε Συρία και Ιράκ.
Οι Τουρκμένοι της Συρίας και του Ιράκ συγκρότησαν παραστρατιωτικές μονάδες με την υποστήριξη της Τουρκίας και με Τούρκους αξιωματικούς και αποτελούν στην πραγματικότητα τουρκικά στρατεύματα με άνδρες που φέρουν τις υπηκοότητες των χωρών που η Τουρκία θέλει να εισβάλει.
Με τους Τουρκμένους μπροστά η Τουρκία υποκρίνεται ότι δεν είναι εισβολέας αλλά μια “ειρηνοποιός” που υποστηρίζει στη Συρία τους “μετριοπαθείς αντάρτες”, όπως χαρακτηρίζει τους μισθοφόρους της Τουρκμένους και στο Ιράκ τους ντόπιους πολιτοφύλακες που θέλουν να πολεμήσουν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Η Τουρκία ισχυρίζεται ακόμα ότι θέλει να προστατέψει τους τουρκμενικούς και σουνιτικούς αραβικούς πληθυσμούς από αντίποινα σιιτών Αράβων και Κούρδων.
Η Τουρκία, δηλαδή, εισβάλει στους γείτονές της με εμπροσθοφυλακές Τουρκμένους ομοεθνείς της Σύρους και Ιρακινούς και ονομάζει τις επιθετικές της ενέργειες “αντιτρομοκρατικές” επιχειρήσεις.
Θυμίζουμε ότι και στην Κύπρο η Τουρκία εισέβαλε για να πολεμήσει το “πραξικόπημα” και να “προστατέψει” τους Τουρκοκυπρίους.
Το κόμμα των Τουρκμένων στο Ιράκ ονομάζεται Ιρακινό Τουρκμενικό Μέτωπο.
Αρχηγός του Τουρκμενικού Μετώπου στην περιοχή της Ταλ Αφάρ είναι ο Χαζίμ Ντεβλέτ.
Δήλωσε ότι αυτός και ο στρατός του θα αναλάβουν να απελευθερώσουν την Ταλ Αφάρ από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) -πολύ πιθανό να τους παραδώσει το Ισλαμικό Κράτος την πόλη όπως έκανε και με την Τζαραμπλούς στη Συρία- για να προστατέψουν τον τουρκμενικό πληθυσμό της Ταλ Αφάρ από τη κυβερνητική ιρακινή σιιτική παραστρατιωτική πολιτοφυλακή Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι και τους Κούρδους Γιαζίντι αντάρτες της γειτονικής περιοχής Σιντζάρ, που έχουν συγκροτήσει τον ζωροαστρικό στρατό Μονάδες Αντίστασης του Σινγκάλ (YBŞ), που η Τουρκία θεωρεί παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).
Διευκρίνισε ο Ντεβλέτ ότι στον τουρκμενικό στρατό συμμετέχουν τόσο σουνίτες όσο και σιίτες Τουρκμένοι. Οι Τουρκμένοι πράγματι ανήκουν και στα δύο δόγματα του Ισλάμ.
“Οι τουρκμενικές δυνάμεις θα αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης αφού την εκκαθαρίσουν από το Ισλαμικό Κράτος”, είπε ο Ντεβλέτ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι περίπου 200.000 Τουρκμένοι κάτοικοι της Ταλ Αφάρ την εγκατέλειψαν όταν καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος το 2014.
“Περίπου 13.000 βρήκαν καταφύγιο στη Τουρκία και οι υπόλοιποι ζούνε εκτοπισμένοι σε στρατόπεδα προσφύγων στο ιρακινό Κουρδιστάν”.
Δήλωσε ότι η Ταλ Αφάρ ήταν τουρκμενική πόλη και μόνο οι Τουρκμένοι έχουν το δικαίωμα να την κυβερνήσουν.
“Βλέπουμε τον κίνδυνο από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, το PKK και τους σιίτες της Σαάμπι, που θέλουν να εγκαθιδρύσουν ένα διάδρομο τρομοκρατίας εδώ”, εξήγησε ο Ντεβλέτ.
Ο “διάδρομος τρομοκρατίας” είναι ο λεγόμενος “κουρδικός διάδρομος” που θα ενώνει το ιρακινό με το συριακό Κουρδιστάν και θα εκτείνεται ως ενιαία επικράτεια από το βόρειο Ιράκ κατά μήκος όλης της βόρειας Συρίας μέχρι σχεδόν τις ακτές της Μεσογείου.
Το σχέδιο κουρδικού διαδρόμου συναντιέται με τον αγωγό East Med και υποθαλάσσια και μέσω Ελλάδας μετά τροφοδοτεί την Ευρώπη. Αυτό θέλει να χαλάσει ο Ερντογάν.
Εάν δημιουργηθεί ο κουρδικός διάδρομος η Τουρκία θα είναι περιττή ως πέρασμα αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου από το Κουρδιστάν, Ιράκ και Ιράν προς τη Μεσόγειο και από εκεί στην Ευρώπη.
Ο Ερντογάν θεωρεί τον κουρδική ή τρομοκρατικό διάδρομο, όπως προτιμά να τον λέει, απειλή για την ύπαρξη της ίδια της Τουρκίας. Επίσης φοβάται ότι αυτοί οι αγωγοί θα συναντηθούν με τον υποθαλάσσιο ελληνοϊσραηλινό αγωγό, East Med, για την τροφοδοσία της Ευρώπης, οπότε η Τουρκία ύστερα θα διαμελιστεί ως επικίνδυνη και συνάμα περιττή χώρα.
Όσο κι εάν δεν το συνειδητοποιούμε στην Ελλάδα, εάν ο Ερντογάν κερδίσει αυτό τον πόλεμο στη βόρεια Συρία και βόρειο Ιράκ χαμένοι θα είμαστε και εμείς. Εάν τον χάσει εμείς σωθήκαμε.