Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ελληνισμός της Αιγύπτου τίμησε τους πεσόντες της Μάχης του Ελ Αλαμέιν

Ο Ελληνισμός της Αιγύπτου τίμησε τους πεσόντες της Μάχης του Ελ Αλαμέιν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, Ελληνική Ομογένεια, Μάχη του Ελ Αλαμέιν, Φωτογραφίες,

Στιγμές μεγάλης συγκίνησης ένιωσαν όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση τιμής και μνήμης στους ήρωες του Ελ Αλαμέιν, που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, στο χώρο αυτό της Αιγύπτου, όπου ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον Ιταλο-γερμανικό άξονα.

Μάλιστα, τα χειροκροτήματα όλων μετέφρασαν τα έντονα συναισθήματα από καρδιάς, όταν ο Ιωάννης Νικολόπουλος, ένας από τους τελευταίους βετεράνους αγωνιστές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ανέβαινε τα σκαλοπάτια του Ελληνικού Μνημείου του Ελ Αλαμέιν, στην Αίγυπτο, για να αποτίσει φόρο τιμής στους συναγωνιστές του, που τότε έδωσαν το αίμα τους για να είμαστε όλοι εμείς σήμερα ελεύθεροι…

Ήταν η στιγμή, όπου δεκάδες Πρέσβεις και εκπρόσωποι των αρχών αλλά και της ελληνικής παροικίας επιβράβευαν το μεγάλο αυτό βετεράνο μαχητή.

Στο Ελληνικό Μνημείο του Ελ Αλαμέιν, τιμήθηκε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου η 74η επέτειος από τη μεγάλη αυτή μάχη όπου ο Ελληνισμός έπαιξε σπουδαίο ρόλο.

ellines_egiptiotes2

Αμέσως μετά το τρισάγιο που ετέλεσε ο Θεοφ. Επίσκοπος Ναυκράτιδος κ. Μελέτιος, πρώτος τον λόγο έλαβε ο Δ/ντής της Διεύθυνσης Εφέδρων Πολεμιστών Αγωνιστών Θυμάτων και Αναπήρων (ΔΕΠΑΘΑ) Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Απόστολος Δεληγιάννης, τονίζοντας ότι η τελετή αυτή αποτελεί ένα φόρο τιμής σε όλους τους ήρωες μαχητές που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τα υπέρτατα και πανανθρώπινα ιδανικά της φυλής μας, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ειρήνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των σκληρών αγώνων της 1ης Ελληνικής Ταξιαρχίας, επί 5,5 ολόκληρους μήνες, έχασαν τη ζωή τους 91 Αξιωματικοί και οπλίτες ενώ είχαμε και 254 τραυματίες.

Στη συνέχεια, τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε στα ελληνικά και αγγλικά ο Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης, με την τιμητική παρουσία του Κυβερνήτη της περιοχής της Μάρσα Ματρούχ, που εκπροσώπησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι καθώς και του εκπροσώπου των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατά την ομιλία του, ο Έλληνας Πρέσβης τόνισε ότι στην εκδήλωση αυτή τιμούμε τους ήρωες που πολέμησαν εδώ για την πατρίδα μας, ευχαριστώντας θερμά ένα από τα παλικάρια – όπως τον χαρακτήρισε – που πολέμησαν τότε, στον βετεράνο πολεμιστή Ιωάννη Νικολόπουλο, προκαλώντας τα θερμά χειροκροτήματα όλων.

ΟΙ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ

Πολλές και σημαντικές ήταν οι παρουσίες των Διπλωματικών Αντιπροσωπειών που κατέθεσαν στέφανα στο χώρο του Ελληνικού Μνημείου του Ελ Αλαμέιν, μεταξύ των οποίων αναφέρουμε τις χώρες: πρώτη μετά την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο, και ακολούθησαν: Αργεντινή, Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ιταλία, Μάλτα, Μεξικό, Ολλανδία, Πακιστάν, Πολωνία, Σλοβακία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθώς επίσης και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ

Να σημειωθεί και η δυναμική παρουσία τόσο των προσκόπων όσο και των σχολείων του Καΐρου και της Αλεξανδρείας.

Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων:

Εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, ο Πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος.

Εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΚ κ. Νικόλας Πολίτης.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, ο Ειδικός Γραμματέας κ. Βασίλης Ζουές.

Εκ μέρους των προσκόπων Καΐρου και Αλεξανδρείας οι κ.κ. Άρης Μαρκοζάνης και Ανδρέας Γιόσρι.

Εκ μέρους της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου, ο Διευθυντής κ. Χαράλαμπος Κουγεμήτρος.

Εκ μέρους της Αμπετείου Σχολής Καΐρου, η Διευθύντρια κα Βασιλική Πετροπούλου

Εκ μέρους της Τοσιτσαίας Σχολής Αλεξανδρείας, η Διευθύντρια κα Παρασκευή Δαμιανίδου

Εκ μέρους του Αβερωφείου Γυμνασίου-Λυκείου, η Διευθύντρια κα Δέσποινα Κολοκοτρώνη.

Η εκδήλωση μνήμης ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδος και Αιγύπτου.

Πηγή: Πυραμίς

ellines_egiptiotes1

Σχετικά άρθρα