Στη διακοπή της πετρελαϊκής βοήθειας προς την Αίγυπτο προχώρησε η Σαουδική Αραβία, η οποία φέρεται οργισμένη με τη φιλορωσική στάση του Καΐρου στο συριακό, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι η διακοπή της βοήθειας σε πετρέλαιο δεν σχετίζεται με τις διαφορές των δύο χωρών στο συριακό, ωστόσο ο εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΗΕ Αμπντουλάχ Αλ Μουαλάμι είχε χαρακτηρίσει την αιγυπτιακή στάση στο συριακό «οδυνηρή».
«Η Σενεγάλη και η Μαλαισία στάθηκαν πολύ εγγύτερα στη συμφωνημένη θέση του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία από την Αίγυπτο, η οποία είναι μέλος του», είπε ο Σαουδάραβας αξιωματούχος.
Η Αίγυπτος στήριξε, μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βενεζουέλα, ρωσικό ψήφισμα το οποίο έκανε γενικώς λόγο για εκεχειρία στη Συρία, αλλά και το γαλλικό ψήφισμα που καλούσε Ρωσία και καθεστώς Άσαντ να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι.
Την ανακοίνωση για τη διακοπή της βοήθειας από την σαουδαραβική κρατική εταιρεία πετρελαίου Aramco προς την Αίγυπτο έκανε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Σαουδάραβας πρέσβης στο Κάιρο βρίσκεται στο Ριάντ για διαβουλεύσεις τριών ημερών, γεγονός που ενισχύει τις υποψίες για ένταση στη σχέση των δύο χωρών.
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είχε στηρίξει το κοσμικό πραξικόπημα του τότε στρατηγού Σίσι ενάντια στον ισλαμιστή πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ωστόσο από το 2013 και μετά η Αίγυπτος αποστασιοποιήθηκε από τη στήριξη της συριακής αντιπολίτευσης και σύναψε στενές σχέσεις με τη Ρωσία, βασικού υποστηρικτή του καθεστώτος Άσαντ, σε πλήρη αντιδιαστολή με τους Σαουδάραβες.