Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Θέμα ημερών η έναρξη της πολιορκίας της Μοσούλης”

“Θέμα ημερών η έναρξη της πολιορκίας της Μοσούλης”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μάχη για τη Μοσούλη - Η πολιορκία της Μοσούλης, Μοσούλη, Νινευή, Πεσμεργκά, Σιίτες, Σουνίτες, Τζιχαντιστές,

Ο ιρακινός στρατός, οι Κούρδοι Πεσμεργκά του βόρειου Ιράκ και ο Διεθνής Συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ βρίσκονται στην τελευταία φάση των προετοιμασιών τους για την απελευθέρωση της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Είναι θέμα ημερών η έναρξη της επιχείρισης που θα διώξει το Ισλαμικό Κράτος από τη Μοσούλη, σύμφωνα με Κούρδο αξιωματούχο.

“Είναι σημαντικός ο συντονισμός μεταξύ των δυνάμεών που θα συμμετάσχουν [στην πολιορκία] και επίσης η σημασία που πρέπει να δοθεί στην πολιτική συμφωνία για την επόμενη ημέρα”, δήλωσε ο Φαλάχ Μουσταφά, επικεφαλής του τμήματος Εξωτερικών του ιρακινού Κουρδιστάν, μιλώντας στο France24, σημειώνοντας ότι το στρατιωτικό σκέλος της επιχείρισης για την απελευθέρωση της Μοσούλης είναι ευκολότερο από το πολιτικό.

“Πρέπει να αναζητήσουμε τις ρίζες των αιτιών που οδήγησαν στην εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Εάν δεν βρούμε τις αιτίες του προβλήματος, ίσως καταλήξουμε να έχουμε έναν νέο κύκλο βίας”.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή των σιιτών παραστρατιωτικών ιρακινών δυνάμεων στην πολιορκία, ο Μουσταφά επέμενε ότι η κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη πρέπει να εξασφαλίσει ότι ο σουνιτικός πληθυσμός της Μοσούλης θα έχει μια καλύτερη ζωή αφού το Ισλαμικό Κράτος εκδιωχθεί από την πόλη.

“Πιστεύω ότι η Βαγδάτη πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα συμμετάσχουν στην απελευθέρωση της πόλης οι σωστές δυνάμεις. Σε ό,τι μας αφορά, το έχουμε κάνει ξεκάθαρο, ότι οι Πεσμεργκά είναι έτοιμοι να πάρουν μέρος σε αυτή τη μάχη. Δεν έχουμε φιλοδοξίες ή βλέψεις να επεκτείνουμε τα εδάφη μας, δεν θα εισέλθουμε στη Μοσούλη”, δήλωσε ο Κούρδος υπουργός Εξωτερικών του ιρακινού Κουρδιστάν.

Είπε ακόμα ότι από τη στιγμή που το Ισλαμικό Κράτος διακήρυξε το χαλιφάτο του αφού κατέλαβε τη Μοσούλη, απελευθερώνοντας την πόλη θα είναι η αρχή του τέλους του ISIS.

Εκτός από τις στρατιωτικές και πολιτικές προκλήσεις, μια ανθρωπιστική κρίση αναμένεται κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μοσούλης, με τον Μουσταφά να υπολογίζει σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο τους πρόσφυγες που θα διαφύγουν από την πόλη αναζητώντας καταφύγιο στην κουρδική επικράτεια.

“Έχουμε ήδη 1,8 εκ. πρόσφυγες στην κουρδική επικράτεια και μας στοιχίζουν 1,4 δισ. δολάρια τον χρόνο. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Διεθνούς Κοινότητας και των Ηνωμένων Εθνών για να διαχειριστούμε την κατάσταση”, είπε.

Η Μοσούλη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ. Καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014. Πριν τους τζιχαντιστές είχε περίπου 2 εκ. κατοίκους.

500.000 κάτοικοι της Μοσούλης πρόλαβαν και την εγκατέλειψαν πριν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν Ασσύριοι μονοφυσίτες χριστιανοί και κάποιοι Αρμένιοι.

Η Μοσούλη είχε τόσους πολλούς Ασσύριους χριστιανούς γιατί ως Νινευή (το αρχαίο της όνομα) ήταν η αρχαία πρωτεύουσα των Ασσυρίων.

Στη Μοσούλη επίσης ζουν Άραβες, Κούρδοι και Τουρκμένοι. Όλοι αυτοί είναι μουσουλμάνοι σουνίτες.

Είναι δηλαδή μια πολυεθνική πόλη με δύο θρησκείες.

Η ιρακινή κυβέρνηση στη Βαγδάτη αποτελείται από σιίτες μουσουλμάνους.

Μεταξύ σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων υπάρχει μεγάλο θρησκευτικό μίσος, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που υπήρχε σε παλαιότερους αιώνες μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών χριστιανών.

Έχει εκφραστεί ο φόβος ότι εάν συμμετάσχουν στη μάχη της Μοσούλης Ιρακινοί σιίτες παραστρατιωτικοί πολιτοφύλακες, αυτοί μπορεί να προβούν σε αντίποινα εις βάρος του σουνιτικού πληθυσμού της πόλης, πιθανώς κατηγορώντας τον για συνεργασία με τους τζιχαντιστές.

Επειδή προφανώς ένα μέρος του πληθυσμού της Μοσούλης έχει συνεργαστεί ενεργά με το Ισλαμικό Κράτος, εκφράζονται οι παραπάνω “αγωνίες” περί “επόμενης ημέρας” και “πολιτικής διευθέτησης”.

Η Τουρκία, που παριστάνει την “προστάτιδα” των σουνιτών, επίσης επικαλείται ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία του σουνιτικού πληθυσμού, ως πρόφαση για να εισβάλει στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Η ιρακινή κυβέρνηση από την πλευρά της “απαντά” ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν διαθρησκευτικές συγκρούσεις μετά την απελευθέρωση της πόλης και ότι αυτή θα επιστρέψει στην κανονικότητά της.

Σχετικά άρθρα