Σκέψεις για θέσπιση ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού, έχουν αρχίσει να καλλιεργούνται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο κυρίως στελέχη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) αντιδρούν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδα Εuractiv, η θέσπιση κατώτατου μισθού στην ΕΕ έχει ήδη ξεκινήσει και μάλιστα από την Γερμανία με το ζήτημα να απασχολεί και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά την πρόοδο που έχει γίνει όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν και αντιρρήσεις στις Βρυξέλλες, για τη θέσπιση βασικού μισθού.
«Δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ευρωβουλευτών», δήλωσε στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Αντίθετα υπέρμαχοι για την υλοποίηση μιας τέτοιας σκέψης εμφανίζονται οι σοσιαλδημοκράτες με τον ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Φιλίπ Κορντερί να δηλώνει πως «αποτελεί ρεαλιστική φιλοδοξία» και «αναγκαιότητα» η θέσπισή του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σήμερα 6 χώρες- οι Ιταλία Κύπρος, Αυστρία, Δανία, Φινλανδία και Σουηδία- δεν έχουν θεσπίσει ένα βασικό μισθό, ενώ υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των βασικών μισθών σε κάποιες χώρες. Για παράδειγμα, ο βασικός μισθός της Βουλγαρίας το 2016 ήταν στα 216 ευρώ, ενώ στο Λουξεμβούργο ανήλθε στα 1.923 ευρώ.
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι ανάμεσα στους εταίρους οι οποίοι θα χρειαστούν πειστικά επιχειρήματα είναι τα Ανατολικά κράτη, όπου ο βασικός μισθός βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα και η θέσπιση ενιαίου μισθού ενδέχεται να θέσει τέλος στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχουν.