Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι πονοκέφαλοι της Μέρκελ: Ερντογάν, εσωκομματικοί αντίπαλοι και “εναλακτική”

Οι πονοκέφαλοι της Μέρκελ: Ερντογάν, εσωκομματικοί αντίπαλοι και “εναλακτική”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για AfD Εναλλακτική για τη Γερμανία, CDU Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση, Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, Μετανάστες, Ουκρανία, Πρόσφυγες, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Η προσφυγική κρίση, οι γερμανοτουρκικές σχέσεις, οι διαφωνίες με τους χριστιανοκοινωνιστές, η άνοδος του AfD και το Ουκρανικό, είναι μερικά από τα ζητήματα που απασχολούν την Άνγκελα Μέρκελ μετά το τέλος των διακοπών της.

Διακοπές τέλος, επιστροφή στο γραφείο. Αυτό δεν ισχύει μόνο για πολλούς από μας. Ισχύει και για τη γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ η οποία επέστρεψε από τις καλοκαιρινές διακοπές και πρέπει άμεσα να ασχοληθεί με σειρά σημαντικών πολιτικών ζητημάτων. Ας δούμε τα σημαντικότερα.

Προσφυγική κρίση

Ουδείς γνωρίζει αν θα έχει διάρκεια η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για στο προσφυγικό. Κύριο μέλημα της καγκελαρίου είναι να φροντίσει έτσι ώστε να μην αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των προσφύγων που έρχεται στη Γερμανία. Διότι ακόμα και σήμερα περνούν τα γερμανικά σύνορα περίπου 16.000 πρόσφυγες το μήνα. Είναι φυσικά πολύ λιγότεροι από τους, μηνιαία, 90.000 πρόσφυγες στις αρχές του χρόνου. Ωστόσο συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2016 ήρθαν στη χώρα 230.000 πρόσφυγες.

Κατά συνέπεια η Άνγκελα Μέρκελ οφείλει να εκπονήσει σχέδιο σε περίπτωση που η Τουρκία αφήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες να περάσουν ανενόχλητοι τα δυτικά της σύνορα με προορισμό την Ευρώπη. Είναι ωστόσο σχεδόν ουτοπικό να ελπίζει στην στήριξη των υπολοίπων χωρών μελών της ΕΕ στο ζήτημα της ποσόστωσης.

Το παράδοξο είναι ότι η καγκελάριος μπορεί να υπολογίζει εν τέλει μόνο στην στρατηγική των κλειστών συνόρων που εφαρμόζουν οι βαλκανικές χώρες κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού. Μια στρατηγική, την οποία η καγκελάριος ως γνωστόν απορρίπτει κι ας επωφελείται η Γερμανία απ΄ αυτό.

Η διαμάχη με τους χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU)

Άμεσα συνδεδεμένες με το προσφυγικό είναι οι διαφωνίες μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών. Ήδη από το ξεκίνημα της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων το Μόναχο είχε εκδηλώσει με τον πλέον σαφή τρόπο τις ενστάσεις του. Η κόντρα Μέρκελ-Ζέεχοφερ έφτασε τον βαυαρό πρωθυπουργό ακόμα και στο σημείο να εξετάσει ακόμα και το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την υποψηφιότητα των γερμανών συντηρητικών για την καγκελαρία στις βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο του 2017.

Η δημοτικότητα του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD)

Μαζί με την δημοτικότητα της καγκελαρίου κατρακυλά τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό πρόθεσης ψήφου για τους χριστιανοδημοκράτες. Αντίθετα κερδισμένο βγαίνει το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία». Μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γερμανία ωστόσο η Α. Μέρκελ προσπαθεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων της παίζοντας το χαρτί της εσωτερικής ασφαλείας και ανακοινώνοντας σειρά μέτρων πρόληψης και καταστολής της τρομοκρατίας.

Το ζήτημα της ασφαλείας θα απασχολήσει αναμφίβολα και το συνέδριο του CDU τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Ίσως και να πληροφορηθεί τότε η γερμανική κοινή γνώμη αν η καγκελάριος επιδιώκει να διεκδικήσει και τέταρτη θητεία στην καγκελαρία.

Ουκρανική κρίση

Μετά τις κατηγορίες της Ρωσίας για επίθεση ουκρανών σαμποτέρ στην χερσόνησο της Κριμαίας το θερμόμετρο μεταξύ Μόσχας και Κιέβου ανεβαίνει και πάλι. Η Α. Μέρκελ θα συνεχίσει, πιθανότατα, να στηρίζει την πάγια θέση της για συνέχιση του διαλόγου και άσκησης πιέσεων στην Μόσχα. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο με ποια μορφή θα μπορούσε να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Ουκρανίας και Κιέβου.

ΠΗΓΗ: dw.com

Σχετικά άρθρα