Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ακιντζί τινάζει στον αέρα την επίλυση του Κυπριακού – Μαριονέτα του Ερντογάν

Ο Ακιντζί τινάζει στον αέρα την επίλυση του Κυπριακού – Μαριονέτα του Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μουσταφά Ακιντζί, Νίκος Αναστασιάδης, Τουρκία,

Τη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας επιθυμεί ο Τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, υιοθετώντας τη θέση της Άγκυρας.

«Δεν πρέπει να αλλοιώνεται η ενεργή και έμπρακτη εγγύηση της μητέρας πατρίδας Τουρκίας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να ζουν υπό απειλή και σε αυτό πρέπει να γίνει μια ρύθμιση, παίρνοντας μαθήματα από το παρελθόν.

«Ο Τουρκοκυπριακός λαός δεν βλέπει άλλη επιλογή επίτευξης της δικής του ασφάλειας εκτός από την Τουρκία», σημείωσε.

Βεβαίως πάνω σε αυτό δεν μας εξήγησε πώς είναι δυνατόν η Κύπρος να επανενωθεί και οι Τουρκοκύπριοι να είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κανονικοί με την “προστασία” της Τουρκίας. Αυτά δεν γίνονται.

Ανέφερε επίσης ότι σε περίπτωση λύσης, οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν τη δική τους «αστυνομία, βουλή, κυβέρνηση, ακτοφυλακή».

«Μαζί με αυτό, ως η μικρότερη κοινότητα αριθμητικά, σίγουρα θέλουμε τη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας», υπογράμμισε.

Άρα, για ποια λύση μιλάμε; Αυτό που θέλουν οι Τουρκοκύπριοι είναι να μην αλλάξει τίποτα, απλά να έχουν δίπλα στην κατοχική σημαία και εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, είπε ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε μια συμμορία εντός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να πληγώσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις», προσθέτοντας ότι η Τουρκία, χωρίς να παρεκκλίνει από τις αρχές του Ατατούρκ, πρέπει να συνεχίσει ως ένα δημοκρατικό, νόμιμο και κοινωνικό κράτος, διότι «αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη σταθερότητα της Κύπρου και της περιοχής».

Η στάση του Μουσταφά Ακιντζί, του υποτιθέμενου μετριοπαθούς, τινάζει στον αέρα οποιαδήποτε επίλυση στο Κυπριακό.

Ζητά τουρκικά στρατεύματα να παραμείνουν σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο άνθρωπος ζει απλά σε παράλληλο οθωμανικό κόσμο.

Τι γράφει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος

Στη διατήρηση των εγγυήσεων επιμένει η Τουρκία που σπεύδει σε μια ιδιαίτερα λεπτή περίοδο, κατά την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη καταλυτικές ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν σε ό,τι αφορά στα εσωτερικά της χώρας, να διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι:

Δεν δέχεται καμιά συζήτηση για κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων στην Κύπρο.

Με επιχείρημα ότι το Κυπριακό είναι πολιτικό πρόβλημα, προτάσσει το ότι δεν είναι σωστό στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων να γίνει μια ανάγνωση απόλυτα με βάση την ασφάλεια.

Τονίζει δε ότι δεν υπάρχει ευρύ περιθώριο υποχωρήσεων από την τουρκική πλευρά.

Η ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ στην Κωνσταντινούπολη, επικαλούμενη θέμα του τουρκικού πρακτορείου Ανατολού, αναφέρει ότι η πρόταση δύο επιλογών που έχουν υποβάλει τα Ηνωμένα Έθνη για τις εγγυήσεις έχει παραβιάσει τα περιθώρια της τουρκικής πλευράς.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, τα Ηνωμένα Έθνη αναγκάζουν τις δύο πλευρές να επιλέξουν τη μία ή την άλλη επιλογή και επισημαίνει ότι αυτή η εφαρμογή μπορεί να είναι προβληματική.

Προσθέτει ότι οι ριζικές προσεγγίσεις πιθανό να αποτελέσουν εμπόδιο στο να υπάρξει αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ανατολού, ως αρχή η Τουρκία επιμένει στη συνέχιση των μόνιμων και αποτελεσματικών εγγυήσεων του 1960, αλλά για να μην είναι η πλευρά που θα οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε τέλμα, αφήνει την εντύπωση ότι μπορεί να τις αναθεωρήσει με βάση την αρχή των «τηρουμένων των αναλογιών» (mutatis mutandis).

Το Ανατολού αναφέρει ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία ενδέχεται να προβεί σε αξιολογήσεις για δύο στόχους που επιθυμεί να πετύχει στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

O πρώτος είναι η διασφάλιση της συνέχειας και της ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων.

Ο δεύτερος είναι από πλευράς ασφάλειας της Τουρκίας να εμποδίσει τη δημιουργία μιας απειλής η οποία να προέρχεται από το νησί και να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Ανατολού αναφέρει ότι στην πραγματικότητα, επειδή δεν είναι δυνατόν να ιδρυθεί σύστημα εγγυήσεων μονομερώς, είναι αναγκαίος ο συμβιβασμός των πλευρών.

Ωστόσο, στην Κύπρο πρέπει να προτιμηθεί το σύστημα «πραγματικής ασφάλειας» από το σύστημα «υποκειμενικής ασφάλειας», το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο διαμάχης.

Επίσης, το Ανατολού αναφέρει ότι οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν οι αλλαγές που θα γίνουν στη Συνθήκη Εγγυήσεων να είναι στο πλαίσιο του άρθρου 52 του ΟΗΕ και του Κεφαλαίου VII που αφορά στα μέτρα που λαμβάνονται σε περίπτωση απειλής της ειρήνης και επιθέσεων.

Προσθέτει ότι λόγω των περιφερειακών ισορροπιών και των γεωπολιτικών ευαισθησιών, διεθνείς παράγοντες μαζί με περιφερειακές δυνάμεις στρέφονται εναντίον της παραμονής «ξένων δυνάμεων» στο νησί και επιθυμούν να αφοπλίσουν τα τουρκικά επιχειρήματα, απομονώνοντάς τα.

Λόγω των νέων ισορροπιών στη Μέση Ανατολή, της δυναμικής των υδρογονανθράκων και τον ανταγωνισμών των παγκόσμιων δυνάμεων, βλέπουν την παρουσία του τουρκικού στρατού στην περιοχή ως απειλή.

Γι’ αυτό και οι περιφερειακοί και διεθνείς παράγοντες δεν επιθυμούν την παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί, αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατόν, επιθυμούν τον περιορισμό των δυνατοτήτων και των δικαιωμάτων του.

Και η ελληνοκυπριακή πλευρά, κινούμενη προς αυτή την κατεύθυνση, υπέβαλε τις συνθήκες εγγυήσεων και συμμαχίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ζητώντας να αφαιρεθεί πλήρως αυτό το δικαίωμα ή να απενεργοποιηθεί.

Το Ανατολού υποστήριζει ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι εκείνοι που χρειάζονται περισσότερο την ασφάλεια μέσα στις πραγματικές συνθήκες της Κύπρου.

Δεν είναι δυνατόν οι προτάσεις για το διεθνές σύστημα ασφάλειας και εγγυήσεων να γίνουν αποδεκτές και να εφαρμοστούν.

Όπως αναφέρει το Ανατολού οι εγγυήσεις επειδή έχουν διεθνή χαρακτήρα δεν μπορούν να αλλάξουν μονομερώς.

Το Ανατολού αναφέρει ότι, με βάση τις μελέτες, η τελική αξιολόγηση της τουρκικής πλευράς είναι ότι χρειάζεται να χαραχθεί ένα περιθώριο από το κεφάλαιο για την ασφάλεια και της εγγυήσεις που αφορούν τις Συμφωνίες Εγγυήσεων και Συμμαχίας του 1960 (πάνω περιθώριο) και το Σχέδιο Ανάν (κάτω περιθώριο).

Η τελευταία άποψη που έχουν υποβάλει τα Ηνωμένα Έθνη στις διαπραγματεύσεις έχει πρόθεση να παραβιάσει αυτό το περιθώριο.

Ανατολίτικο παζάρι για την παραμονή τουρκικού στρατού

Με την πρώτη επιλογή του σχεδίου, η Συμφωνία Συμμαχίας θα παραμείνει σε ισχύ και θα ιδρυθεί ένα σύστημα με το οποίο στο νησί θα παραμείνει ένας αριθμός στρατιωτών, ο οποίος θα συμφωνηθεί.

Με βάση αυτή την επιλογή, αποσύρεται η Συμφωνία Εγγυήσεων και τερματίζεται η αρχή της «αποτελεσματικής εγγύησης», η οποία καταγράφεται ως δικαίωμα μονομερούς επέμβασης.

Αξιολογείται ότι η τουρκική πλευρά για να μπορέσει να εξισορροπήσει αυτή την απώλεια μπορεί να χρειαστεί να κάνει παζάρι για πιο μεγάλο αριθμό στρατού και εξοπλισμού.

Στη δεύτερη επιλογή γίνεται λόγος για κατάργηση της Συνθήκης Συμμαχίας και αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το νησί.

Αλλά ζητείται η συνέχιση της Συνθήκης Εγγυήσεων και η δημιουργία ενός συστήματος εγγυήσεων στο οποίο θα συμμετέχουν διεθνείς παράγοντες όπως ΝΑΤΟ/ΕΕ.

Με βάση αυτό το σύστημα εγγυήσεων, θα μετατραπεί σε σύστημα διεθνών εγγυήσεων.

Σύμφωνα με αυτή την επιλογή, το επιχείρημα της τουρκικής πλευράς για «αποτελεσματική παρέμβαση» θα καταργηθεί.

Για πρώτη φορά μετά το καθεστώς του 1960, οι Συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας είναι σαν δύο μέρη ενός ολόκληρου.

Αν και στο Σχέδιο Ανάν φαίνεται ότι αυτές οι δύο συμφωνίες υπάρχουν ως σύστημα, εντούτοις λειτουργικά υπάρχουν διαφορές και περιορισμοί σε σχέση με τις συμφωνίες του 1960.

Ωστόσο, στις τελευταίες επιλογές που έχει προτείνει ο ΟΗΕ αυτά τα στοιχεία έχουν αλλάξει θεμελιωδώς, αυτές οι συμφωνίες δεν είναι μέρος μιας ολότητας, αξιολογείται ως μια ανεξάρτητη συμφωνία και γίνεται αντιληπτό ότι μειώνεται σε μια συστηματική αντίληψη ενός στενού πλαισίου.

Έτσι οι πλευρές για να συμφωνήσουν φαίνεται ότι μπαίνουν στην αντίληψη του «επέλεξε αυτό ή το άλλο».

Αυτού του είδους η εφαρμογή μπορεί να είναι προβληματική.

Το Ανατολού αναφέρει ότι μπορεί να αποτελεί κίνδυνο η κατάργηση ή ο περιορισμός ή η αναθεώρηση οποιασδήποτε από αυτές τις συμφωνίες.

Εάν θα γίνει μια αλλαγή σε αυτά τα ζητήματα, πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των γενικών αρχών, των αξιών ή του συστήματος ισορροπιών.

Διαφορετικά οι εργασίες για αναθεώρηση μόνο αυτών των δύο συμφωνιών και οι ριζικές προσεγγίσεις από μια άποψη αξιολογείται ότι μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στο να υπάρξει αποτέλεσμα.

Σχέδιο Ανάν και τριμερές στρατηγείο Mε βάση το σχέδιο Ανάν, υποστηρίζει το Ανατολού, παρέμειναν σε ισχύ οι Συνθήκες Ίδρυσης, Εγγυήσεων και Συμμαχίας που είχαν υπογραφεί στο παρελθόν και εφαρμόστηκαν στη νέα τάξη «τηρουμένων των αναλογιών».

Στο θέμα της Συνθήκης Συμμαχίας αποφασίστηκε με επιπρόσθετο πρωτόκολλο η αποστρατικοποίηση και ο αφοπλισμός του νησιού.

Ωστόσο με το αίτημα να βρίσκεται στο νησί ίσος και συγκεκριμένος αριθμός στρατιωτών καταργήθηκε ο θεσμός του Τριμερούς Στρατηγείου του συστήματος του 1960.

Επομένως με βάση το Σχέδιο Ανάν αξιολογείται ότι έχει εφαρμοστεί η αρχή «τηρουμένων των αναλογιών».

Με βάση αυτό, στο θέμα των εγγυήσεων έγινε προσπάθεια να ικανοποιηθεί μερικώς η ελληνοκυπριακή πλευρά και η τουρκοκυπριακή να ικανοποιηθεί με τη διατήρηση του καθεστώτος του 1960. Το ίδιο ισχύει και για τη Συνθήκη Συμμαχίας.

Οι συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Κύπρου με τον τουρκοκύπριο ηγέτη μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θεωρούνται απ’ όλους τους εμπλεκόμενους καθοριστικής σημασίας.

Από τα αποτελέσματα των συναντήσεων αυτών θα διαφανεί και το ποια θα είναι η πορεία των συνομιλιών για το επόμενο διάστημα.

Τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Μουσταφά Ακιντζί αφήνουν να διαφανεί ότι θέλουν να έχουν στα χέρια τους μια θετική εξέλιξη στα θέματα που θα συζητήσουν το επόμενο διάστημα.

Κι αυτό γιατί ευθύς μετά οι δύο θα ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συναντηθούν με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να παραστεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Στο πλαίσιο αυτό θα έχει και την καθιερωμένη συνάντηση και συνομιλίες με τον Μπαν Κι Μουν.

Ο κατοχικός ηγέτης θα μεταβεί αργότερα, προκειμένου να συναντήσει και αυτός τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί είχαν την περασμένη εβδομάδα τρεις συναντήσεις προκειμένου να προετοιμάσουν την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο ηγετών.

Οι δύο διαπραγματευτές θα βρίσκονται σε διακοπές και δεν προγραμματίζουν άλλες συναντήσεις μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Μαυρογιάννης και Ναμί συναντήθηκαν υπό την αιγίδα της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία εκτελεί επίσης χρέη αναπληρώτριας ειδικής συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Η τελευταία συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ήταν στις 29 Ιουλίου, κατά την οποία συζητήθηκε για πρώτη φορά το εδαφικό και οι εγγυήσεις/ασφάλεια.

Η τελευταία φορά που είχαν συζητηθεί τα θέματα αυτά ήταν το 2004, στη διάρκεια των συνομιλιών στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη συνάντηση της 29ης Ιουλίου δημιουργική, με υπαρκτές ωστόσο τις διαφορές, λέγοντας ότι «μπήκαμε στα βαθιά, αλλά υπάρχει δρόμος να διανυθεί».

Σημείωσε ακόμη ότι ναι μεν διαπιστώθηκαν οι διαφορές, αλλά και η βούληση να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούν ανησυχίες στη μια ή την άλλη πλευρά.

Ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν οριστεί οκτώ συναντήσεις μετά τις θερινές διακοπές (μετά το Δεκαπενταύγουστο), κάποιες από τις οποίες θα επικεντρωθούν στα δύο πιο πάνω θέματα.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε χαιρετισμό του στην αντικατοχική εκδήλωση για την Αμμόχωστο τόνισε πως σε τυχόν λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διεκδικήσει και αναμένει, μεταξύ άλλων, την παράδοση σε πρώτο στάδιο της περιφραγμένης περιοχής στους νόμιμους κατοίκους της από την ημέρα εφαρμογής της λύσης.

Υπενθύμισε ότι και αυτή η Κυβέρνηση στην αρχή της θητείας της, και ενόσω οι συνθήκες επανέναρξης περιεκτικών συνομιλιών φαινόντουσαν απομακρυσμένες, είχε καταβάλει έντονες προσπάθειες για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και προς εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά απέβησαν άκαρπες.

Όταν απέναντί μας, είπε, είχαμε τον κ. Έρογλου, «με τις προοπτικές για λύση να είναι δυσοίωνες, αναπτύξαμε έντονη δραστηριότητα για επιστροφή της, με την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη να κερδίζει έδαφος διεθνώς».

Δεν υπάρχει λύση του Κυπριακού με εγγυήσεις

Αποκαλυπτικός για τους χειρισμούς του Προέδρου της κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα της ασφάλειας παρουσιάστηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης επεξεργάζεται μαζί με την ομάδα Κυπριακού και σε συνεργασία με την Ελλάδα σύγχρονους τρόπους για το θέμα της ασφάλειας με βάση τις ευρωπαικές και διεθνείς αρχές.

Τόνισε ότι η ασφάλεια είναι ίσως η σημαντικότερη πτυχή του Κυπριακού για την ελληνοκυπριακή πλευρά, σημειώνοντας ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού με τουρκικές εγγυήσεις.

Με το σύστημα ασφάλειας του 1960, επεσήμανε ο κ. Νεοφύτου, μπορεί να αισθάνονται ασφαλείς οι Τουρκοκύπριοι, αλλά την ίδια ώρα αισθάνονται άκρως ανασφαλείς οι Ελληνοκύπριοι.

Είναι αδιανόητη μια λύση με τουρκικές εγγυήσεις για ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε και ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, πως η πορεία για την ευόδωση των στόχων μας σε ό,τι αφορά τις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις, δεν είναι εύκολη.

Η δική μας πλευρά καταβάλλει έντονες προσπάθειες προς κάθε κατεύθυνση, ώστε οι διαπραγματεύσεις να αποδώσουν, είπε ο κ. Φωτίου, μιλώντας την Κυριακή στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των έξι πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974 του Δήμου Σωτήρας, στον Ιερό Ναό Αναστάσεως, όπου αναπέμφθηκε επίσης δέηση για τους πέντε αγνοούμενους της Σωτήρας.

«Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υποστηρίξουν όλα τα δίκαια και τα δικαιώματα του λαού μας, με δεδομένο τον νέο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή και ευρύτερα» επεσήμανε.

Η λύση, σημείωσε, πρέπει να είναι λειτουργική και βιώσιμη λύση, να διασφαλίζει την επανένωση της πατρίδας μας, την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων, το δικαίωμα της επιστροφής και την εφαρμογή των βασικών ελευθεριών και των άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μια λύση που να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, τον Καταστατικό Χάρτη και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, όπως και στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά άρθρα