Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στήνουν συμμαχία Ρωσίας, Τουρκίας, Ισραήλ με κυρίως πιάτο το φυσικό αέριο στην Αν. Μεσόγειο

Στήνουν συμμαχία Ρωσίας, Τουρκίας, Ισραήλ με κυρίως πιάτο το φυσικό αέριο στην Αν. Μεσόγειο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, Ενέργεια, Ιορδανία, Ιράν, Ισραήλ, Κύπρος, Μέση Ανατολή, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Φυσικό Αέριο,

Η συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, γράφει το ισραηλινό DEBKA, για την πλήρη ομαλοποίηση και αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας ύστερα από έξι χρόνια εχθρότητας, προβλέπει επανεκκίνηση τη συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ σε θέματα ασφάλειας και ανταλλαγής πληροφοριών, πράγμα που συνεπάγεται κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και επενδύσεις στην ενέργεια και στην άμυνα.

Σύμφωνα με το DEBKA η συμφωνία συμφιλίωσης Τουρκίας – Ισραήλ ωφελεί τα ισραηλινά συμφέροντα στα ακόλουθα 8 σημεία.

1. Ταιριάζει απόλυτα στην παρούσα σύμπραξη Σαουδικής Αραβίας και Αιγύπτου για το Ισραήλ να ενθαρρύνει την αναδυόμενη συμμαχία τους με την Τουρκία, η οποία αποσκοπεί στο να τραβηχτεί μια σουνιτική γραμμή ενάντια στις επεκτατικές κινήσεις του Ιράν στο Κέρας της Αφρικής, στην Ερυθρά Θάλασσα, στα Στενά της Άκαμπα και στις μεσογειακές ακτές Ισραήλ και Αιγύπτου.

2. Έχει σχεδιαστεί ως ο πρόδρομος μιας σειράς συγκλινόντων συμφωνιών. Το DEBKA μπορεί να αποκαλύψει ότι η επόμενη διμερής συμφωνία που αναμένεται να ολοκληρωθεί είναι μια συμφωνία συμφιλίωσης ανάμεσα στην Τουρκία και την Αίγυπτο, με τους Προέδρους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι να θάβουν το τσεκούρι του πολέμου. Όπως η Τουρκία υποσχέθηκε να μην αφήσει την παλαιστινιακή Χαμάς να δρα ενάντια στο Ισραήλ από το έδαφός της, κατά τον ίδιο τρόπο, δεν θα επιτρέψει στη μητρική οργάνωση της Χαμάς, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, να δρα από την Τουρκία.

3. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αίγυπτος και η Τουρκία θα έχουν και συνεργασία σε θέματα πληροφοριών.

4. Οι διμερείς μηχανισμοί ανταλλαγής πληροφοριών που θα εγκαθιδρυθούν μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ και Τουρκίας και Αιγύπτου θα επικεντρωθούν προς το Ιράν.

5. Η ανανεωμένη συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Ισραήλ περιλαμβάνει συνεργασία μεταξύ των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών. Στους σχεδιασμούς είναι και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

6. Στη νέα συμμαχία εντάσσεται και η Ιορδανία. Ο βασιλιάς Αμπντάλα ήδη στρέφεται ενάντια στη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην επικράτειά του, μέρος της οποίας είναι και η Χαμάς.

7. Τουρκία και Ισραήλ ξεκινούν συνομιλίες για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς του ισραηλινού φυσικού αερίου, από την ανατολική Μεσόγειο, ο οποίος θα μεταφέρει το ισραηλινό αέριο -μέσω Τουρκίας- προς πώληση στην Ευρώπη. Στην κατασκευή του αγωγού εμπλέκεται και η Ρωσία. Αυτός ο σχεδιασμός δεν αρέσει στις ΗΠΑ, αλλά…

8. Στο τραπέζι των συζητήσεων είναι και η στρατιωτική και σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών συνεργασία Τούρκων, Ρώσων και Ισραηλινών για να ασφαλίσουν τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ και αυτός είναι κι ο λόγος που ο Ερντογάν ζήτησε συγγνώμη από τον Πούτιν για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού στις 24 Νοεμβρίου 2015.

Πρόκειται δηλαδή για μια συνεργασία Ισραήλ, Τουρκίας και Ρωσίας για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Το TRIBUNE επισημαίνει ότι, όπως παρατηρήσατε, από όλους αυτούς τους σχεδιασμούς απουσιάζουν η Ελλάδα, η Κύπρος και φυσικά οι ΗΠΑ.

Οι Ισραηλινοί εμφανίζονται ως οι “ενορχηστρωτές” μιας νέας συμμαχίας που πετά τους Έλληνες απέξω αλλά και τους Αμερικανούς, βάζουν στο παιχνίδι της ενέργειας τους Ρώσους και τους Τούρκους, προσπαθούν να φιλιόσουν την Αίγυπτο με την Τουρκία κι όλα αυτά υπό την επίκληση του κινδύνου που αντιμετωπίζει το Ισραήλ από το Ιράν.

Δεν ξέρουμε ποιες διαβεβαιώσεις έδωσε ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου στον Έλληνα πρωθυπουργό και στον πρόεδρο της Κύπρου, όταν τους τηλεφώνησε για να τους ενημερώσει για τη συμφωνία που έκλεισε με την Τουρκία, αλλά αυτά τα “παιχνιδάκια” με τους Ρώσους και τους Τούρκους στην ανατολική Μεσόγειο γύρω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου -τα οποία δεν αντιλαμβανόμαστε που ωφελούν τα ελληνικά συμφέροντα- έχουμε την αίσθηση ότι περιπλέκουν το πρόβλημα από το να βοηθούν στην επίλυσή του.

Σε κάθε περίπτωση το TRIBUNE δεν θα προβεί σε βιαστικά συμπεράσματα από ένα δημοσίευμα του DEBKA, ωστόσο, ξεκαθαρίζουμε ότι το TRIBUNE υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και δεν θα διστάσει να αποκαλύψει σχεδιασμούς εις βάρος της Ελλάδας.

Σχετικά άρθρα