Μέσα στην παραζάλη και το σοκ από το βρετανικό BREXIT, έχει “ξεφύγει” η τεράστιας σημασίας αλλαγή στάσης της βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου (βασίλισσας συνολικά δεκαέξι ανεξαρτήτων κρατών, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς και η Αυστραλία), Ελισάβετ, η οποία από υπέρμαχος της παραμονής της χώρας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέκρουσε πρύμναν και με την ιστορική φράση “πείτε μου τρεις λόγους να μείνουμε στην ΕΕ” έδωσε τη νίκη στο στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών.
Όπως είπαν στο TRIBUNE έγκυρες και ψύχραιμες πηγές από το Λονδίνο, η αλλαγή πλεύσης της Βασίλισσας έγινε μετά τη δολοφονία της βουλευτίνας των Εργατικών, Τζο Κοξ, στις 16 Ιουνίου.
Ένας φόνος που έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Βρετανία μπορεί να εισέλθει σε μεγάλες περιπέτειες. Ένας φόνος που η Βρετανία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ανεχθεί, όπως και η εκμετάλλευσή του που ακολούθησε από τους οπαδούς του “μένουμε Ευρώπη”.
Η βασίλισσα Ελισάβετ, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, “είναι μια παλιά Βασίλισσα και δεν θα άφηνε ποτέ, μα ποτέ όμως, τη χώρα της, τη μεγάλη και ισχυρή χώρα της, να τραβιέται από εδώ κι από εκεί σαν να είναι μια τελευταία επαρχία. Εάν ο Θεός σώζει τη Βασίλισσα, τότε η Βασίλισσα είναι υποχρεωμένη να σώσει τον λαό της και αυτό ακριβώς έπραξε”.
Να σημειώσουμε εδώ, για όσους νομίζουν ότι η Βρετανία είναι κάποια χώρα που θα “καταστραφεί” από το Brexit, ότι η Ελισάβετ είναι βασίλισσα των ανεξαρτήτων κρατών Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αυστραλίας, Γρενάδας, Καναδά, Μπαρμπάντος, Μπαχάμες, Μπελίζ, Νέας Ζηλανδίας, Παπούα Νέας Γουινέας, Νήσων του Σολομώντα, Τζαμάικα και του Τουβαλού, όπως και Αρχηγός της Κοινοπολιτείας των Εθνών η οποία αποτελείται από 54 χώρες, πρώην βρετανικές αποικίες.