Έπειτα από τρεις ημέρες πένθους για τη Τζο Κοξ, ξεκίνησε και πάλι η εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία.
Oι δημοσκοπήσεις παραπέμπουν σε μία στροφή υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη δολοφονία της βουλευτή Τζο Κοξ.
«Όταν πέσεις από το αεροπλάνο, δεν υπάρχει πια τρόπος να ξανανέβεις. Εάν φύγουμε, θα είναι για πάντα», προειδοποίησε o Κάμερον.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στους Times έκανε λόγο για «υπαρξιακή επιλογή».
Παρομοίασε επίσης τους επικεφαλής του «Out», με ανεύθυνους γονείς που επιβιβάζουν την οικογένειά τους σε ένα «αυτοκίνητο χωρίς φρένα και με τρύπιο ρεζερβουάρ».
Ο Τζόνσον απάντησε μέσω της εφημερίδας Sun ότι οι Βρετανοί «δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν» από ένα Brexit.
Υποστήριξε ότι αντίθετα «έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ανακτήσουν τον έλεγχο».
Οι πολιτικοί αναλυτές προτιμούν να παραμείνουν επιφυλακτικοί ως προς τις επιπτώσεις της άγριας δολοφονίας της βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ.
Οι νέες δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν μία στροφή υπέρ της επιλογής της παραμονής στην ΕΕ, η οποία επιβάλλεται και πάλι.
Στη δημοσκόπηση ComRes η Sunday Mirror διαπιστώνει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις απαντήσεις που δόθηκαν και πριν και σε αυτές που δόθηκαν μετά τη δολοφονία.
Στην πρόταση «θα ήμουν πολύ ικανοποιημένος εάν ψηφίζαμε υπέρ του Brexit», το 45% είχε απαντήσει καταφατικά ενώ μετά την τραγωδία το ποσοστό αυτό είχε διαμορφωθεί στο 38%.
Η πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά τη δολοφονία, του Survation για τη Mail on Sunday, φέρνει στο 45% το «In» έναντι 42% του «Out».
Προηγούμενη δημοσκόπηση του Survation, λίγη ώρα πριν από τη δολοφονία της Τζο Κοξ, έδινε στο 42% το «In» και στο 45% το «Out».
Ο διευθυντής έρευνας του Ινστιτούτου YouGov Αντονι Γουέλς, διαπιστώνει μία επιστροφή στο status quo.
Ο Νάιτζελ Φάρατζ, δήλωσε ότι το στρατόπεδο του Brexit «είχε μία καλή δυναμική πριν από την τραγωδία αυτή» πράγμα που σημαίνει ότι δεν την έχει πλέον.