Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διαβάστε πώς η Σαουδική Αραβία κέρδισε χρόνο για το Ισλαμικό Κράτος στη Φαλούτζα

Διαβάστε πώς η Σαουδική Αραβία κέρδισε χρόνο για το Ισλαμικό Κράτος στη Φαλούτζα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Σαουδική Αραβία, Σιίτες, Σουνίτες, Τζιχαντιστές, Φαλούτζα,

Η πόλη Φαλούτζα του Ιράκ, 69 χλμ δυτικά της Βαγδάτης, ήταν η πρώτη πόλη του Ιράκ που ελέγχθηκε από το Ισλαμικό Κράτος.

Η Φαλούτζα έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών πριν δυόμιση χρόνια, τον Ιανουάριο του 2014, έξι ολόκληρους μήνες δηλαδή πριν την εισβολή της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από τη Συρία στο βορειοδυτικό Ιράκ μέσω Τουρκίας (Ιούνιος 2014), που είχε ως αποτέλεσμα και την κατάληψη της Μοσούλης.

Στις 23 Μαΐου 2016 ξεκίνησε η μεγάλη επιχείριση των κυβερνητικών ενόπλων δυνάμεων του Ιράκ για την απελευθέρωση της Φαλούτζα.

Στην πολιορκία της πόλης εκτός από τις τακτικές στρατιωτικές δυνάμεις και την Αστυνομία, συμμετέχει και η παραστρατιωτική ιρακινή σιιτική πολιτοφυλακή Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι, η οποία εξοπλίζεται και χρηματοδοτείται από το Ιράν.

Στο Ιράκ δεν υπάρχει αυτό που λέμε “καθολική υποχρεωτική επιστράτευση” ούτε στρατός οπλιτών – πολιτών, όπως έχουμε στην Ελλάδα.

Υπάρχει ο επαγγελματικός τακτικός κυβερνητικός στρατός και από την επιστράτευση, που είναι εθελοντική, σχηματίζονται παραστρατιωτικές μονάδες είτε σε επίπεδο φυλών, είτε πολιτικών κομμάτων. Πρόκειται για μια στρατιωτική δομή ακατανόητη σε εμάς, απολύτως όμως σύμφωνη με τους αραβικές φεουδαρχικές και φυλετικές παραδόσεις.

Έτσι, λοιπόν, οι Ιρακινοί εθελοντές που ήθελαν να πολεμήσουν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος δεν εντάχθηκαν στον τακτικό στρατό, όπως θα γινόταν σε μια δυτική χώρα, αλλά σε παραστρατιωτικές μονάδες που προϋπήρχαν και δεν φημίζονται ούτε για την πειθαρχία τους, ούτε για την τήρηση των κανόνων του πολέμου.

Στην επίθεση για την απελευθέρωση της Φαλούτζα οι ιρακινές δυνάμεις, τακτικές και παραστρατιωτικές, κινήθηκαν αρκετά γρήγορα.

Αυτό δημιούργησε την αίσθηση ότι η πόλη θα ελευθερωνόταν γρήγορα και μάλιστα μέσα στο Σαββατοκύριακο οι Ιρακινοί προωθούμενοι από τις νότιες συνοικίες της πόλης έφτασαν μέχρι τα 400 μέτρα από το κέντρο της, όπως οι ίδιοι ανακοίνωσαν.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Alwaght News, η καθυστέρηση της απελευθέρωσης της πόλης οφείλεται σε εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στην πολιορκία της Φαλούτζα.

Οι Σαουδάραβες έχουν ξεκινήσει μια προπαγάνδα ισχυριζόμενοι ότι η μάχη στη Φαλούτζα δεν είναι της κυβέρνησης ενάντια στους τρομοκράτες, αλλά μια σύγκρουση μεταξύ σιιτών (κυβερνητικών) και σουνιτών μουσουλμάνων.

Σύμφωνα με το Alwaght News, ο Σαουδάραβας πρέσβης στο Ιράκ συναντήθηκε με αξιωματούχους του ιρακινού υπουργείου Αμύνης, μεταφέροντάς τους ένα μήνυμα. Σύμφωνα με αυτό, οι τρομοκράτες είχαν δηλώσει ότι δεσμεύονταν να διευκολύνουν την κατάληψη της πόλης από τον ιρακινό στρατό.

Ξαφνιαστήκατε; Γιατί; Επειδή ο Σαουδάραβας πρέσβης μεσολάβησε για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους ώστε να παραδοθεί η πόλη;

Το Alwaght News συνεχίζει τις αποκαλύψεις ισχυριζόμενο ότι ο Σαουδάραβας πρέσβης βρήκε για αυτή του τη μεσολάβηση ως δικαιολογία ότι στη Φαλούτζα υπήρχαν περίπου 300 γυναίκες από τη Σαουδική Αραβία και για να αποφευχθούν σκοτωμοί αμάχων, ζήτησε από την κυβέρνηση της Βαγδάτης να αναστείλει την επιχείριση για 36 ώρες.

Σε αντάλλαγμα, οι Σαουδάραβες είπαν ότι εγγυούνται την απόσυρση των δυνάμεων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από την πόλη.

Εν τω μεταξύ, ο Αμπού Χασίμ Φενιάν Αλ Γουιλάι, διοικητής της Ταξιαρχίας Σαγιέντ Αλ Σοχάντα που ανήκει στη σιιτική ιρακινή πολιτοφυλακή, υποστήριξε ότι ο Σαουδάραβας πρέσβης απλά κέρδιζε χρόνο για τους τρομοκράτες ζητώντας καθυστέρηση της επιχείρισης για 36 ώρες.

Φυσικά και οι Σαουδάραβες δεν τήρησαν καμία δέσμευσή τους για αποχώρηση των τζιχαντιστών από την πόλη, αντιθέτως πράγματι εξασφάλισαν πολύτιμο χρόνο για το Ισλαμικό Κράτος ώστε να οργανώσει την άμυνά του καλύτερα.

Μετά την είσοδο του ιρακινού στρατού και της πολιτοφυλακής στη Φαλούτζα διαδόθηκαν γρήγορα ειδήσεις ότι οι ιρακινές δυνάμεις βασάνιζαν, κακομεταχειρίζονταν και σε κάποιες περιπτώσεις εκτελούσαν κατοίκους της Φαλούτζα, που έπεφταν στα χέρια τους προσπαθώντας να διαφύγουν από την πόλη, κατηγορούμενους ως συνεργάτες των τζιχαντιστών.

Ο ίδιος Σαουδάραβας πρέσβης, Σαμέρ Αλ Σαμπχάν (Samer al Sabhan), με σχόλιο του στο Twitter κατηγόρησε το Ιράν ότι εμπλέκεται στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ, προσθέτοντας ότι οι θρησκευτικές συγκρούσεις θα κάνουν το Ιράκ στάχτη.

Το Alwaght News ισχυρίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις των Σαουδαράβων με την ιρακινή κυβέρνηση και το αίτημά τους για 36 ώρες “καιρό” στους τζιαντιστές ήταν προσχεδιασμένη ενέργεια για να βοηθηθεί το Ισλαμικό Κράτος να ανασυντάξει τις δυνάμεις του ώστε να αποτύχει η επιχείριση απελευθέρωσης της Φαλούτζα.

Κατηγορεί η ιστοσελίδα τον Σαουδάραβα πρέσβη ότι κατηγορώντας την αντιτρομοκρατική επιχείριση ως εκδικητικό θρησκευτικό πόλεμο σιιτών εναντίον σουνιτών είναι σχεδιασμός της Σαουδικής Αραβίας ώστε να συκοφαντήσει την αντιτρομοκρατική επιχείριση ως μια θρησκευτική διαμάχη.

*Στη φωτογραφία, που τραβήχτηκε τη Δευτέρα, οι νότιες συνοικίες της Φαλούτζα “φλέγονται” στη μάχη που μαίνεται στην πόλη.

Σχετικά άρθρα