Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε λιγότερο από μήνα το διαστημόπλοιο JUNO θα είναι στον Δία

Σε λιγότερο από μήνα το διαστημόπλοιο JUNO θα είναι στον Δία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε λιγότερο από ένα μήνα το διαστημόπλοιο JUNO της NASA αναμένεται να έχει φτάσει στον πλανήτη Δία.

Το JUNO βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε απόσταση περίπου 17,8 εκατ. χιλιομέτρων.

Στις 4 Ιουλίου, το JUNO θα πυροδοτήσει τον κύριο κινητήρα του για 35 λεπτά, προκειμένου να τεθεί σε πολική τροχιά γύρω από τον γίγαντα αερίων.

Σύμφωνα με τη NASA, θα πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο και προκλητικό εγχείρημα, καθώς ο Δίας βρίσκεται στο «σκληρότερο» περιβάλλον που γνωρίζουμε από άποψης ραδιενέργειας- αλλά το JUNO είναι ειδικά σχεδιασμένο για να μπορεί να ταξιδεύει σε τέτοιες ζώνες.

«Καλύπτουμε την απόσταση με τον Δία σε ταχύτητα περίπου 6,4 χλμ/ δευτερόλεπτο» είπε ο Σκοτ Μπόλτον, επικεφαλής ερευνητής της αποστολής, από το Southwest Research Institute στο Σαν Αντόνιο.

«Αλλά η βαρύτητα του Δία μας έλκει δυνατότερα κάθε μέρα και όταν φτάσουμε θα έχουμε επιταχύνει σε 10 φορές αυτή την ταχύτητα- πάνω από 70 χλμ το δευτερόλεπτο- όταν ο πυραυλοκινητήρας μας “πατήσει φρένο” για να μπούμε σε τροχιά».

Αυτές τις εβδομάδες, η ομάδα του JUNO αξιολογεί και επανεξετάζει κάθε τμήμα της διαδικασίας εισόδου σε τροχιά γύρω από τον Δία (Jupiter Orbit Insertion- JOI), διερευνώντας ακόμα και πολύ μακρινά ενδεχόμενα.

«Είμαστε στις τελευταίες φάσεις δοκιμών και εξέτασης της ακολουθίας JOI, ως τμήμα των τελικών προετοιμασιών μας για είσοδο σε τροχιά γύρω από τον Δία» λέει ο Ρικ Ναϊμπάκεν, υπεύθυνος προγράμματος για το JUNO στο JPL της NASA στην Πασαντένα.

Σχετικά άρθρα