Το ψήφισμα της γερμανικής βουλής για τη γενοκτονία των Αρμενίων θα επισκιάσει και το προσφυγικό, παραδέχθηκε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Στάινμαγερ μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο, όπως αναφέρει η Deutche Welle.
Με την αρχική του δήλωση ότι “είμαστε απορροφημένοι από πάρα πολλές κρίσεις”, ο Γερμανός ΥΠΕΞ έδωσε το στίγμα της ετήσιας συνέντευξης του στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών στο Βερολίνο.
Στην ανασκόπηση των μεγάλων θεμάτων της Γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, ο Σταϊνμάγερ σκιαγράφησε “εργοτάξια” με ανοιχτό τον ορίζοντα της ολοκλήρωσης του εκάστοτε έργου.
Αναφορικά με το προσφυγικό ο κ. Στάινμαγερ υποστήριξε την αναγκαιότητα της σχετικής συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον μεγάλα προσφυγικά κύματα προς την Ευρώπη όπως αυτά πέρσι.
Μια ανάλογη συμφωνία με τη Λιβύη θα ήταν αναποτελεσματική, επειδή στη χώρα επικρατεί πόλεμος και η εξουσία της κυβέρνησης είναι αρκετά περιορισμένη.
Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την Άγκυρα, δύο θέματα επισκιάζουν την οριστική της εφαρμογή: Η επικείμενη ψηφοφορία στη γερμανική βουλή για την γενοκτονία των Αρμενίων και άρνηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες.
Παρότι ο ίδιος έχει από καιρό εκφράσει ενδοιασμούς για το ψήφισμα που έχει κατατεθεί στη βουλή και το οποίο χαρακτηρίζει ως γενοκτονία τα συμβάντα του 1915 στην Τουρκία, ο κ. Σταϊνμάγερ διευκρίνισε, ότι αν δεν βρισκόταν την Πέμπτη στο Μπουένος Άιρες, θα ψήφιζε μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα των σοσιαλδημοκρατών υπέρ.
Αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις αυτού του ψηφίσματος άλλα και άλλων ανοιχτών θεμάτων για το προσφυγικό, εξέφρασε την ελπίδα “η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να μην πάρει ως αφορμή αντικειμενικές δυσκολίες που σίγουρα υπάρχουν, όπως είναι η υπόθεση με τον κωμικό Μπέμερμαν ή η διένεξη για το πότε μπορεί ρεαλιστικά να εφαρμοστούν οι ελαφρύνσεις στο θέμα της βίζας – αλλά και δεν έχω ενδείξεις για αυτό – για να ακυρώσει όλα αυτά για τα οποία έχουμε συμφωνήσει στο μεταναστευτικό”.
Ο κ. Σταϊνμάγερ παραδέχθηκε όμως, ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων (Readmission Agreement), πριν καταργηθεί η βίζα για τους πολίτες της.